Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΠιθανό να μην ανοίξει ούτε το λιανεμπόριο, λέει τώρα ο Στέλιος Πέτσας

Πιθανό να μην ανοίξει ούτε το λιανεμπόριο, λέει τώρα ο Στέλιος Πέτσας

Μιλώντας σήμερα νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και τους Κώστα Τσιτούνα και Βίκυ Καρατζαφέρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ανέφερε ότι εξετάζεται χαλάρωση των μέτρων για την απαγόρευση κυκλοφορίας την περίοδο των εορτών.

Ο Στέλιος Πέτσας όμως περιγράφοντας τι είναι αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς στο ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό και η κατάσταση δεν αποσυμφορίζεται.

- Advertisement -

Αυτό, όπως διευκρίνισε, είναι αυτό που κάνει ειδικούς και κυβέρνηση να είναι επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε άνοιγμα και συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα πάμε σε ένα άνοιγμα που θα φέρει στη χώρα εικόνες όπως αυτές που είδαμε στο Harrod’s, καθώς φόβος όλων είναι ότι αυτές οι εικόνες θα “μεταφραστούν” σε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού.

Κορονοϊός: Πρέπει να μπει κάποιος σε καραντίνα μετά από ταξίδι στο εξωτερικό; Νέες οδηγίες…

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως αν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις.

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις κάνοντας λόγο για κρίσιμες εβδομάδες και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει.

Μίλησε ακόμα για μια «αχτίδα αισιοδοξίας» που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την περίοδο της πανδημίας με τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για μια «ασπίδα προστασίας» που θα δημιουργηθεί.

Πέρα αυτών, αναμένουμε την αυριανή ενημέρωση (όπως έχει ανακοινωθεί) τόσο σχετικά με το λιανεμπόριο αλλά και τις μετακινήσεις εντός και εκτός νομού κατά την εορταστική περίοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι χθες πάλι σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ίσχυαν τα παρακάτω:

9/12: Αλλαγές στη μετακίνηση από νομό σε νομό την εορταστική περίοδο. Ποιοι επιπλέον εξαιρούνται

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την μετακίνηση από νομό σε νομό κατά την εορταστική περίοδο προκύπτουν περαιτέρω διευκρινήσεις για την μετακίνηση εκτός περιφέρειας. Συγκεκριμένα:

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού την εορταστική περίοδο:

Αν και θεωρείται δεδομένο πως δεν θα επιτρέπονται γενικά από νομό σε νομό, και σίγουρα ΔΕΝ προβλέπονται μετακινήσεις σε εξοχικά ωστόσο θα υπάρξει, ευελιξία για την «επανένωση» οικογενειών, η οποία δεν αφορά μόνο τους φοιτητές που λόγω του lockdown παραμένουν αυτή τη στιγμή στην πόλη όπου σπουδάζουν αλλά ισχύει και για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικές πόλεις από εκεί όπου βρίσκεται η οικογένειά τους (το μέτρο θα ισχύει έως 7 Ιανουαρίου).

Ωστόσο επικοινωνήσαμε νωρίτερα με την Τροχαία για επιβεβαίωση των παραπάνω και με ποιες προϋποθέσεις ισχύει η “επανένωση” οικογενειών και μας ενημέρωσαν ότι μέχρι στιγμής για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ισχύουν κανονικά αυτά που ίσχυαν, δηλαδή γίνεται για λόγους υγείας (με χαρτί γιατρού), εφάπαξ κατοικίας και εργασίας και ότι δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια επιπλέον ενημέρωση. Ωστόσο μας είπαν, ότι αναμένουν πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις και νέα ενημέρωση από τις 14 Δεκεμβρίου που θα ανοίξει και το λιανεμπόριο.about:blank

Από την άλλη, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή χαλάρωση των μέτρων όσον αφορά το ωράριο και τη διεύρυνσή του.

Τι θα ισχύσει με τις πτήσεις για Ελλάδα τα Χριστούγεννα; Τι επιδιώκουν οι αεροπορικές εταιρείες

Χαρακτηριστικά είπε, «Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ειδικά για τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Lockdown: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρονται οι περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

Από δήμο σε δήμο για τα ψώνια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα μπορούμε να πηγαίνουμε αλλά σε άλλο νομό, όσοι έχουν εξοχικό, δεν πάνε, είπε χθες ο Στέλιος Πέτσας.Κορονοϊός: Πρέπει να μπει κάποιος σε καραντίνα μετά από ταξίδι στο εξωτερικό; Νέες οδηγίες…

Προανήγγειλε προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας και δεν απέκλεισε ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Έως την Παρασκευή 11/12 αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τα κομμωτήρια και για το αν θα είναι κλειστές οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Lockdown νέα μέτρα σχολεία SMS

Ο Στέλιος Πέτσας είπε επίσης ποιοι θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και δεν απέκλεισε αλλαγές στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μια μέρα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έως τις 7 Ιανουαρίου θα μείνουν κλειστά τα σχολεία και η εστίαση, θα παραμείνει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (21:00 με 05:00) και δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε ότι «μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού».

Μιλώντας 8/12 στον ΑΝΤ1, είπε πως οι οριστικές αποφάσεις για λιανεμπόριο, εκκλησίες, κομμωτήρια και μετακινήσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Δείτε επίσης ποια μέτρα θα υιοθετηθούν για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ευρωπαϊκές χώρες. Γιορτές VS πανδημίας…

Τα sms στα 13033 συνεχίζονται και… προσαρμόζονται. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η μετακίνηση με sms θα ισχύει και αφού ανοίξει το λιανεμπόριο. Θα γίνεται με ανάλογο κωδικό (δεν ανέφερε με ποιον) και θα επιτρέπονται τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Εξαιρέσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων (8/12)

Να πάει κανείς από έναν δήμο σε έναν άλλο θα επιτρέπεται αλλά δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό Άρα, οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες απαγορεύονται κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Μετακίνηση από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.Καιρός 19/10: Αλλαγή του σκηνικού! Πτώση της θερμοκρασίας με βροχές και δυνατούς ανέμους

Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

«Παράθυρο» για άλλη απαγόρευση κυκλοφορίας τις γιορτές

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα ξεκινάει από τις 21:00.Κορονοϊός: App στο κινητό για ενημέρωση των μέτρων ανά περιοχή

Δεν αποκλείεται η διεύρυνση να ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, μάλλον από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Πριν λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ποια καταστήματα και πότε θα ανοίξουν τελικά για τις γιορτές αλλά και για τους αυστηρούς όρους για το άνοιγμα!

Εν μέσω lockdownοι συζητήσεις και τα σενάρια είναι πολλά για την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και για το πότε και ποια καταστήματα θα ανoίξουν, πάντα υπό αυστηρούς όρους…

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, διαφορετικά φέτος για όλους, ενώ τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά και όλοι αγωνιούμε τι ακριβώς θα γίνει με την επανεκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα των καταστημάτων.

Lockdown Αθηνα

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Η αρχή για το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, με τα καταστήματα εποχιακών ειδών, τα οποία θα φέρουν μια νότα αισιοδοξίας στην πόλη με τον στολισμό τους. Για το άνοιγμά τους η απόφαση είναι ειλημμένη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση θα σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αθήνα καραντίνα

Εικονικά ταξίδια: Τριπλασιάστηκε η αναζήτησή τους εν μέσω πανδημίας – Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ονειρεύονται… ταξίδια!

Επίσης την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αποφάσιζε επί της πρότασης της κυβέρνησης να ανοίξουν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο (τα μικρά και μεμονωμένα καταστήματα και όχι τα μεγάλα σε τετραγωνικά  ή όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα). 

Αεροπορικές: τα rapid test κορονοϊού δίνουν ελπίδα για ανάκαμψη-αισιοδοξία στην Ελλάδα

Οι λοιμωξιολόγοι είναι και αυτοί που θα καθορίσουν τους αυστηρούς όρους για το άνοιγμα των καταστημάτων και πώς θα γίνει η εύρρυθμη λειτουργία τους σχετικά με τους πελάτες και την κοινωνική αποστασιοποίηση που θα απαιτείται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός (ραντεβού, τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη κ.ά).

Όπως και να ‘χει περιμένουμε τις αυριανές ανακοινώσεις για να δούμε τι από τα παραπάνω τελικά θα ισχύσει, τι αλλάζει, τι προστίθεται κ.ο.κ

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,274LikesΚάντε Like
88,510 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ