Πρέπει να ακυρώσω το ταξίδι μου λόγω κορονοϊού; Συμβουλές από το Lonely Planet

Η έξαρση του κορονοϊού έχει κάνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται αν πρέπει να ακυρώσουν ή να αναβάλουν κάποιο ταξίδι που έχουν σχεδιάσει. Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, να θυμάστε ότι ενώ η απόφασή σας για το αν θα ταξιδέψετε ή όχι πρέπει να γίνει με γνώμονα την ασφάλειά σας, θα πρέπει να μένετε ενημερωμένοι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον ιό COVID-19. Δείτε παρακάτω συμβουλές από το Lonely Planet!

- Advertisement -

Τι είναι ο κορονοϊός;

Η ασθένεια του κορονοϊού που ξέσπασε το 2019 είναι μια μόλυνση του αναπνευστικού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Περίπου το 80% όσων ασθενούν, αναρρώνουν χωρίς να χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας. Ο ιός που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Γιουχάν στην Κίνα έχει ήδη εξαπλωθεί σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από τα σχεδόν 82.000 κρούσματα, περίπου τα 78.000 έχουν βρεθεί στην Κίνα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίοι είναι πιθανότερο να νοσήσουν βαρύτερα αν προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί περίπου 2.800 θάνατοι που οφείλονται στον κορονοϊό και σχεδόν 28.000 ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Το ποσοστό θνησιμότητας στη Γιουχάν κυμαίνεται στο 2-4% και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στο 0,7%, σημαντικά χαμηλότερο από τις δυο προηγούμενες επιδημίες του κορονοϊού, δηλαδή το SARS ΤΟ 2003 (10%) και το MERS to 2012 (35%).

Κορονοϊός και ταξίδι tips

Πού πρέπει να αποφύγω να ταξιδέψω

Τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό διατρέχουν όσοι ζουν ή έχουν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και όσοι έχουν στενή επαφή με νοσούντες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό. Όσοι έχουν επιστρέψει από την Κίνα πριν από περισσότερες από 14 ημέρες και δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα σημαίνει ότι δεν έχουν μολυνθεί και δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης προτείνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, το επίκεντρο της έξαρσης, και τη Νότια Κορέα, όπου οι πάσχουσες περιοχές προσφέρουν περιορισμένη πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Το Κέντρο επίσης συστήνει μεγάλη προσοχή σε όσους πρέπει να ταξιδέψουν στην Ιταλία, το Ιράν και την Ιαπωνία, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Για όσους ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές, ο έλεγχος των οδηγιών που εκδίδονται από τις αρχές κάθε χώρας είναι υποχρεωτικός. Στην Ιταλία, παραδείγματος χάριν, 11 πόλεις στην περιοχή της Λομβαρδίας δίπλα στο Μιλάνο έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ η ακύρωση του Καρναβαλιού της Βενετίας έχει μετατρέψει τη μαγική περιοχή σε πόλη-φάντασμα. Ωστόσο, πολλές κοντινές πόλεις όπως η Φλωρεντία θεωρούνται ακόμα ασφαλείς για να ταξιδέψει κάποιος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει επηρεαστεί από τον ιό. Δείτε σε ποιες χώρες του κόσμου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα!

Πού μπορώ να βρω ενημερωμένες πληροφορίες για τον κορονοϊό;

Ανεξαρτήτως από το πού ζει κανείς, είναι καλό για τους ταξιδιώτες να συμβουλευτούν τις ιστοσελίδες για τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφτούν σχετικά με οδηγίες και ακυρώσεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention-CDC) ενημερώνει τακτικά την ιστοσελίδα του σχετικά με ταξιδιωτικές συστάσεις που σχετίζονται με την υγεία. Το περιοδικό New York Times έχει ένα διαδραστικό χάρτη που ανιχνεύει την παγκόσμια μετάδοση του ιού, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι το “θησαυροφυλάκιο” όλων των πληροφοριών και προσφέρει συχνές ενημερώσεις σχετικά με τον κορονοϊό και τα διάφορα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ απαντά σε ερωτήσεις ανθρώπων που ανησυχούν για το μέγεθος της έξαρσης του ιού.

Κορονοϊός χώρες

Πρέπει να ακυρώσω το ταξίδι μου λόγω κορονοϊού;

H πορεία της έξαρσης είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη κι αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν κάπου. Όσοι έχουν ήδη κλείσει ταξίδι σε κάποια προσβεβλημένη περιοχή, καλό θα είναι να ελέγξουν την πολιτική ακύρωσης για τις επικείμενες κρατήσεις. Αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι για ακύρωση της κράτησης χωρίς οικονομική επιβάρυνση, τότε λάβετέ το υπόψη και ξανασκεφτείτε κατά πόσο είναι αναγκαίο να ταξιδέψετε.

Πολλές αεροπορικές ανά τον κόσμο έχουν διακόψει τις πτήσεις προς την Κίνα, γι’ αυτό ελέγξτε την πολιτική της εταιρείας σας. Επίσης, συστήνεται στον κόσμο να αποφύγει τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο από και προς τις ασιατικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή, θεωρητικά σε οποιοδήποτε ταξίδι υποβόσκει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού. Παρόλο που πολλές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει κανένα κρούσμα, αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή, και σε χώρους με μεγάλη κυκλοφορία όπως τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικούς σταθμούς ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό και να χρησιμοποιείτε κάποιο αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ