Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μετά τη χθεσινή αναβολή με κεντρικό θέμα την παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού που λήγουν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου

- Advertisement -

Το χθεσινό μαύρο ρεκόρ των 115 θανάτων για τον Ιανουάριο, η επίπλαστη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η κάμψη του εμβολιαστικού ρυθμού θα επηρεάσουν την απόφαση των ειδικών. 

Σε αυτό το κλίμα, μιλώντας το πρωί η αναπληρώτρια Υγείας Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι για παράδειγμα, μπορεί να επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα, αλλά να είναι υποχρεωτικό, οι θαμώνες, να είναι καθήμενοι.

Αναφερόμενη στον κόσμο που θα μπορεί να μπαίνει στα γήπεδα, είπε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας.

Ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει μέσω της ΕΡΤ την παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Επίσης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα κληθεί να συζητήσει την άρση του ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση, την επαναλειτουργία της μουσικής και την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα – και τα τρία έχουν τεθεί από το Μαξίμου στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Οι επιστήμονες θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική και την εμβολιαστική κατάσταση και θα αξιολογήσουν αν και ποια μέτρα μπορεί να αρθούν. Κατά πληροφορίες, μέλη της επιτροπής θεωρούν πως μπορεί να γίνει σταδιακά η άρση των περιορισμών, αρχής γενομένης από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση αρχικά.

Οι ειδικοί ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθούν μικρή παράταση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 30/1, κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων που σημειώνονταν καθημερινά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τα οποία είναι:

  • απαγόρευση μουσικής στους χώρους διασκέδασης
  • μόνο καθήμενοι έως έξι άτομα ανά τραπέζι και περιορισμός ωραρίου έως τις 00:00
  • υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ, σούπερ-μάρκετ κ.α.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ