ryanair αεροπλάνο

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα επιβάτες της Ryanair εξακολουθούν να περιμένουν επιστροφές χρημάτων από ακυρωμένες πτήσεις, σύμφωνα με μια έρευνα καταστροφή για την εταιρεία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να εκδίδουν επιστροφές χρημάτων εντός μίας εβδομάδας.

Αλλά μόνο το 5% των πελατών της Ryanair επέστρεψε τα χρήματά τους σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Περίπου 84 τοις εκατό περιμένουν ακόμη τα χρήματά τους πίσω, σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες μετά την ενημέρωση ότι η πτήση τους είχε ακυρωθεί λόγω της πανδημίας.

αεροδρόμιο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης
Φωτογραφία: Sharon Pulwer

Η Ryanair αντιμετώπισε την οργή των ταξιδιωτών των οποίων τα σχέδια έχουν καταστραφεί από την κρίση. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και σάλος με την πληροφορία ότι η εταιρεία βάζει σε «μαύρη λίστα» τους πελάτες που ζητάνε επιστροφή χρημάτων!

Τι ισχυρίζονται οι πελάτες

Οι πελάτες ισχυρίστηκαν ότι η Ryanair παρείχε έντυπα επιστροφής χρημάτων που δεν ίσχυαν, προτού αποδεχτούν τα voucher, χωρίς καμία προστασία για τους καταναλωτές.

Αναφέρεται ακόμη πως, η αεροπορική εταιρεία πρότεινε οι πελάτες να μην λάβουν επιστροφές χρημάτων έως ότου τελειώσει η κρίση του κορονοϊού.

Ryanair προσφορές: Έβγαλε εισιτήρια με 29,9 ευρώ για Ιούλιο & Αύγουστο. Αναλυτικά οι προορισμοί

- Advertisement -

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο προϊστάμενος Michael O’Leary προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν έως και έξι μήνες για την επεξεργασία της επιστροφής χρημάτων, η οποία θα στοιχίσει πάνω από 25 εκατομμύρια. Είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην τεράστια κλίμακα της ζήτησης και σε θέματα προσωπικού που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Επιστροφή χρημάτων από άλλες αεροπορικές εταιρείες

Άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αποδώσει ελαφρώς καλύτερες πολιτικές, αν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλο αριθμό πελατών που περιμένουν επιστροφές χρημάτων.

Σε έρευνα για 2.800 ταξιδιώτες, το 63% των πελατών της easyJet είπε ότι περιμένουν ακόμη τα χρήματά τους πίσω και μόνο ένας στους επτά δήλωσε ότι είχε λάβει επιστροφή χρημάτων εντός επτά ημερών.

easyjet αεροπλάνο

Το ένα τέταρτο των επιβατών της British Airways (23 τοις εκατό) και ένας στους πέντε πελάτες Jet2 (19 τοις εκατό) εξακολουθούν να περιμένουν επιστροφές.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA), η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας, διερευνά ζητήματα σχετικά με τις επιστροφές χρημάτων και κάλεσε τους βουλευτές να τους παραχωρήσουν νέες εξουσίες ώστε να διαχειριστούν τις αεροπορικές εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Ryanair: Πουλάνε φθηνά εισιτήρια στην πανδημία αλλά ίσως είναι απάτη, λέει ο Τάσος Δούσης (video)

Οι πελάτες μπορούν επίσης να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων υποβάλλοντας το αίτημα τους μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής φόρμας.

“Επεξεργαζόμαστε επιστροφές χρημάτων για πελάτες & στοχεύουμε να το κάνουμε σε λιγότερο από 28 ημέρες”

Η Ryanair είπε: «Για οποιαδήποτε ακυρωμένη πτήση, η Ryanair παρέχει στους πελάτες όλες τις επιλογές που ορίζονται στους κανονισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων κινήσεων και των επιστροφών χρημάτων με τη μορφή μετρητών ή κουπονιών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το voucher της Ryanair; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Ο χρόνος διεκπεραίωσης των επιστροφών σε μετρητά διαρκεί περισσότερο επειδή οφείλουμε να επεξεργαστούμε 10.000 φορές περισσότερο από τον συνήθη όγκο των ακυρώσεων έχοντας λιγότερο προσωπικό διαθέσιμο λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ryanair αεροπλάνα

«Η Ryanair προσφέρει κουπόνια και δωρεάν μετακινήσεις προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια εναλλακτική λύση. Οι πελάτες που επιλέγουν ένα κουπόνι αλλά δεν το εξαργυρώνουν εντός 12 μηνών μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν επιστροφή χρημάτων, μετά όμως από αυτήν την περίοδο των 12 μηνών.

“Αυτό περιλαμβάνει επίσης μερική εξαργύρωση, καθώς το μέρος του αχρησιμοποίητου κουπονιού θα επιστραφεί.”

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ