Travel Tips - Συμβουλές

Συχνά οι ορδές των τουριστών που καταφθάνουν σε ένα μέρος προσβάλλουν τον τοπικό τρόπο ζωής και καταστρέφουν το περιβάλλον. Και, επειδή δεν είναι καθόλου ευγενικό να μη δείχνετε σεβασμό, μάθετε 5 απλούς κανόνες και μυστικά για να… ταξιδεύετε υπεύθυνα, κι έτσι θα περάσετε εσείς καλά και… οι ντόπιοι καλύτερα!

Επίσης, στο travelstyle.gr, σας δίνουμε 7 απλές συμβουλές για να ταξιδεύετε πάντα με ασφάλεια και σιγουριά!

1. Προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα

Χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξετε την κοινότητα που επισκέπτεστε, αλλά και να μειώσετε μακροπρόθεσμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ταξιδιού σας, είναι να προτιμήσετε τα τοπικά προϊόντα. Για παράδειγμα, αν συνοδεύσετε το δείπνο σας με ένα μπουκάλι κρασί, διαλέξτε κάποιο από ντόπιους παραγωγούς. Έτσι και θα στηρίξετε τα οινοποιεία της περιοχής και θα συμβάλετε στην ενίσχυση της οικονομίας, βάζοντας και εσείς το λιθαράκι σας στη μείωση του κόστους μεταφοράς κ.λπ. Το ίδιο ισχύει με πολλά προϊόντα. Εκτός του ότι αυτό σας καθιστά υπεύθυνο ταξιδιώτη, θα σας πάει ένα βήμα πιο κοντά στο να γνωρίσετε καλύτερα τον κάθε τόπο.

Προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα

2. Να συμπεριφέρεστε σαν φιλοξενούμενος

Να θυμάστε: Είστε επισκέπτης και θα πρέπει να σέβεστε τον πολιτισμό του εκάστοτε μέρους. Εσείς θα πρέπει να προσαρμοστείτε στην κουλτούρα του τόπου – και όχι το αντίστροφο! Φορέστε ρούχα τα οποία είναι αποδεκτά από την τοπική κοινωνία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το ντύσιμο είναι πιο συντηρητικό απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει. Να είστε διακριτικοί με τις φωτογραφίες. Εειδικά αν αυτές περιλαμβάνουν ντόπιους, ρωτήστε τους πρώτα αν θέλουν να φωτογραφηθούν. Παρατηρήστε τα τοπικά έθιμα και ακολουθήστε τα όσο αυτό είναι δυνατόν. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει λάθος ή κατώτερο, αλλά απλώς διαφορετικό και να έχετε την αντίστοιχη υπομονή για πράγματα τα οποία είναι αλλιώτικα απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει. Λειτουργήστε ως παράδειγμα για τους συνταξιδιώτες σας αλλά και ως ένας υποδειγματικός εκπρόσωπος της χώρας σας.

3. Αφήστε το καλύτερο απ’ ό,τι το βρήκατε!

Οι χώρες όπου ταξιδεύετε μπορεί να είναι λιγότερο καθαρές από την πατρίδα σας, με τα σκουπίδια να βρίσκονται παντού, διάσπαρτα, και τους χώρους διάθεσης απορριμμάτων να είναι ανύπαρκτοι. Σε αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να μιμηθείτε τους ντόπιους, αλλά να μαζεύετε τα απορρίμματά σας και να τα πετάτε στους κάδους ή ακόμα και να τα ανακυκλώνετε. Ίσως, μάλιστα, με το να αφήνετε κάποια σημεία καθαρότερα απ’ ό,τι τα βρήκατε να δώσετε και στους κατοίκους της περιοχής ένα πολύτιμο μάθημα.

4. Να είστε φειδωλοί με το νερό και την ενέργεια

Μπορεί να μην πληρώνετε εσείς το νερό ή το ρεύμα στο ξενοδοχείο ή σε ένα διαμέρισμα που ενοικιάσατε για τη διαμονή σας, πληρώνει, όμως, κάποιος άλλος και το κόστος δεν είναι μόνο χρηματικό. Σε πολλά μέρη του κόσμου ο ηλεκτρισμός δεν είναι βασικό αγαθό όπως το ξέρουμε εμείς και το καθαρό ζεστό νερό είναι πολυτέλεια. Υιοθετήστε περιβαλλοντική συνείδηση: Φροντίστε να σβήνετε τα φώτα, αν δεν τα χρειάζεστε, μην αφήνετε το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και κάντε υπομονή μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι σας, για να γεμίσετε την μπανιέρα και να απολαύσετε ένα αφρόλουτρο.

Παζάρεμα στο εξωτερικό

5. Μάθετε ποια είναι τα όρια στο παζάρεμα

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου το παζάρι είναι μέρος της τοπικής κουλτούρας και ως επισκέπτης μπορεί να νιώσετε ότι κάποιοι πωλητές ή καταστηματάρχες ή οδηγοί ταξί προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν. Για κανέναν λόγο μην υποκύψετε χωρίς δεύτερη κουβέντα, αλλά ξεκινήστε κι εσείς τα παζάρια! Σε πολλές περιπτώσεις είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να γνωριστείτε με τους ντόπιους. Ωστόσο θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως δεν πρέπει να παρασυρθείτε και να το παρακάνετε με τις διαπραγματεύσεις, που πολλές φορές μπορεί να είναι και μόνο για 1-2 ευρώ. Ένα ποσό που για εσάς μπορεί να είναι πραγματικά ασήμαντο, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για έναν άνθρωπο ο οποίος σας πουλάει κάτι. Να παζαρεύετε μέχρι να πετύχετε μια τιμή που εσείς θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο θέλετε να αγοράσετε και όχι μέχρι να ρίξετε το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Θυμηθείτε: Αν δίνετε απλόχερα κάποια χρήματα για ένα ωραίο δωμάτιο ή για ένα δροσερό cocktail δίπλα στην πισίνα, μη φανείτε τσιγκούνηδες με τους ντόπιους παζαρεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως για λίγα ευρώ.

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ