Το γνωρίζατε πως υπάρχει μια μικρή χώρα του εξωτερικού όπου πάνω από 6000 κάτοικοι της μιλούν Ελληνικά και γιορτάζουν κανονικά τις εθνικές εορτές της χώρας μας, όπως για παράδειγμα την 28η Οκτωβρίου; Δύσκολα θα πάει ο νους σας!

Θα σας δώσουμε ακόμα μερικά στοιχεία για να την ανακαλύψετε μόνοι σας πριν σας την αποκαλύψουμε… Βρίσκεται στη Λατινική Αμερική, έχει εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, καταγάλανα νερά σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της και πλούσια πολιτιστική ζωή.

- Advertisement -
Ουρουγουάη πλατεία

Ο λόγος για την Ουρουγουάη όπου σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με πρώτη χώρα την Ελλάδα.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε κι εσείς την Ουρουγουάη, το 2020 είναι η κατάλληλη χρονιά καθώς βρίσκεται στις χώρες που πρέπει να επισκεφτείτε το 2020, σύμφωνα με το Lonely Planet!

Μάλιστα η “λατρεία” για την Ελλάδα δεν σταματάει εκεί αφού στο σχολείο μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και γιορτάζουν τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου. Επιπλέον, με μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Μοντεβίδεο αλλά και σε άλλες πόλης της Ουρουγουάης των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων κάποιος θα καταλάβει ότι αυτό δεν είναι μια υπερβολή αφού υπάρχουν δρόμοι και πλατείες (πάνω από 23 μόνο στο Μοντεβίδεο)  με ελληνικά ονόματα και αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων.

Ουρουγουάη ακτές

Φυσικά αυτό δεν έχει γίνει τυχαία αφού υπάρχει η επιρροή των Ελλήνων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην χώρα την δεκαετία του 50 και του 60. Ως αποτέλεσμα σήμερα ζουν πάνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την ελληνικά.

Μάλιστα, ένα δημόσιο σχολείο της χώρας ονομάζεται «Grecia», δηλαδή Ελλάδα Αν και όλοι οι μαθητές είναι παιδιά Ουρουγουανών, ειδικά σε αυτό το σχολείο, κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές του «Grecia» έχουν μάθει και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και καθώς τους φαίνεται μικρός σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ουρουγουάης, έχουν αποστηθίσει παραπάνω στροφές του «Ύμνου της Ελευθερίας» του Δ. Σολομού.

Και η αγάπη για την Ελλάδα δεν φαίνεται να σταματάει εκεί αφού ακόμα και σε μικρά βιβλιοπωλεία κάποιος μπορεί να βρει βιβλία του Καββαδία και του Καβάφη ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό ρυθμό.

Ουρουγουάη θέα

Τέλος, η Ουρουγουάη ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821, ενώ το 1916 το La Colectividad Helénica de Montevideo ιδρύθηκε στο Μοντεβιδέο ως κέντρο για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. 

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ