Σερβία: O ανεξερεύνητος θησαυρός των Βαλκανίων που πρέπει να µπει στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα!

H Σερβία µε την όμορφη πρωτεύουσά της, το Βελιγράδι, και πολλές ακόμη πόλεις και αξιοθέατα, αποτελεί τον ανεξερεύνητο θησαυρό των Βαλκανίων για πολλούς ταξιδιώτες. Ίσως δεν είναι στην κορυφή της ταξιδιωτικής σας λίστας -παρά την κοντινή απόσταση και τις απευθείας, τώρα πια πτήσεις από την Αθήνα- όμως εμείς φτιάξαμε μια λίστα που αποδεικνύει όχι µόνο ότι πρέπει να µπει στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα αλλά ότι είναι… The next big thing!

- Advertisement -

Ως τουρίστες µπορεί να έχετε παρακάµψει αυτή τη βαλκανική χώρα και να έχετε προτιµήσει άλλες πιο δηµοφιλείς. Αλλά δεν είναι ποτέ αργά για να εξερευνήσετε το διαµάντι που λέγεται Σερβία. Οι ολοζώντανες πόλεις θα σας µαγέψουν µε τα πολύβουα καφέ, τις παµπ και τα εστιατόρια, ενώ τα γραφικά χωριά θα σας συνεπάρουν µε την οµορφιά τους.

Πυκνά δάση, ορµητικά ποτάµια, βαθιά φαράγγια και χαράδρες, τα άγρια τοπία της Σερβίας είναι άκρως εντυπωσιακά. Η περιπέτεια πηγάζει από τα βάθη της, το ίδιο και η ιστορία της. Εκµεταλλευτείτε τον χρόνο σας όσο καλύτερα µπορείτε σε αυτή τη χώρα που είναι γεµάτη επιλογές και δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε απογοητευµένοι. Πετάξτε για Βελιγράδι, νοικιάστε εκεί αυτοκίνητο (ή και φτάστε οδικώς µε το δικό σας) και ξεκινήστε µια υπέροχη εκδροµή, ανακαλύπτοντας τους πιο µαγευτικούς τόπους της χώρας!

Θα βάλετε λοιπόν, τη Σερβία στην ταξιδιωτική σας λίστα; Διαβάστε για τα παρακάτω 8 αξιοθέατα και μέρη της χώρας, δείτε τις φωτογραφίες και θα έχετε την απάντηση!

1. Το επιβλητικό φρούριο Κελαμεγκντάν στο Βελιγράδι

Φρούριο Κελαμεγκντάν, Βελιγράδι
Το Φρούριο Κελαμεγκντάν στο Βελιγράδι

Το Βελιγράδι, η δυναµική πρωτεύουσα της χώρας, και η καλύτερη πρόταση για οικονομικές διακοπές, πάντα ξεχειλίζει από ενέργεια. H πόλη είναι διάσηµη για τη νυχτερινή ζωή και τα ιστορικά της µνηµεία, και ανταγωνίζεται επάξια πιο ακριβούς ευρωπαϊκούς προορισµούς. Θα βρείτε πλωτές παµπ στον Δούναβη και στον Σάβο, παγκοσµίου φήµης εστιατόρια στις όχθες τους, καθώς και αµέτρητες γκαλερί, µουσεία και µνηµεία. Αν σχεδιάζετε να επισκεφτείτε το Βελιγράδι, το φρούριο Κελαµεγκντάν θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας µε τα µέρη της πόλης που πρέπει να δείτε. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στέκουν ακόµα αγέρωχα και αποτελούν σύµβολο της πόλης. Κάντε βόλτα στο πάρκο Κελαµεγκντάν και θαυµάστε επίσης την εκπληκτική θέα της πόλης. (www.beogradskatvrdjava.co.rs)

2. Το υπέροχο Νόβι Σαντ

Νόβι Σαντ, Σερβία
Μαγαζιά στο Νόβι Σαντ της Σερβίας

Αναµφίβολα µία από τις οµορφότερες πόλεις στη Σερβία και µαγική από διάφορες απόψεις. Βρίσκεται στο βόρειο τµήµα της χώρας και είναι η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της και πρωτεύουσα της αυτόνοµης επαρχίας της Βοϊβοντίνα. Πλατείες γεµάτες µε καφέ, νεοκλασικά κτήρια, εκκλησίες και το διάσηµο φρούριο Πετροβαραντιάν είναι µόνο λίγα από αυτά που κάνουν την πόλη must. Και φυσικά, µη χάσετε ένα από τα δηµοφιλέστερα υπαίθρια φεστιβάλ της Ευρώπης, το Exit Festival, που λαµβάνει χώρα τον Ιούλιο και µεταµορφώνει την πόλη σε ένα µεγάλο πάρτι. Από το Βελιγράδι απέχει µόλις µία ώρα οδικώς (93,7 χλµ.)

3. Το θρυλικό σπιτάκι στον ποταμό Δρίνο

Ποταμός Δρίνος σπιτάκι , Σερβία
Το θρυλικό σπιτάκι στον ποταμό Δρίνο στη Σερβία

Αυτό το «ανώνυµο» σπιτάκι στον ποταµό Δρίνο χτίστηκε από αγόρια της περιοχής το 1968 και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Μπαγίνα Μπάστα (νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, 166 χλµ.). Για κάποια χρόνια ήταν το αγαπηµένο σηµείο χαλάρωσης για τους κολυµβητές της περιοχής, µέχρι που µια µέρα το National Geographic το έβαλε στη «Φωτογραφία της Ηµέρας». Έκτοτε, το σπίτι πάνω στον βράχο έχει γίνει εµβληµατικό. Περιβάλλεται από το γραφικό Εθνικό Πάρκο Τάρα και θεωρείται πια ένα από τα καλύτερα µέρη για να επισκεφτεί κάποιος στη Σερβία.

4. Το πολυφωτογραφημένο Φρούριο Γκόλουμπακ

Φρούριο Γκόλουμπακ, Σερβία
Το πολυφωτογραφημένο Φρούριο Γκόλουμπακ

Αφού άντεξε συνεχείς µάχες και εισβολές για πολλά χρόνια, το φρούριο Γκόλουµπακ του 14ου αιώνα, 130 χλµ. ανατολικά από το Βελιγράδι, παραµένει το ίδιο εντυπωσιακό. Αυτό το αρχιτεκτονικό θαύµα βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Τζέρνταπ και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το φρούριο µένει να θυµίζει τη µεσαιωνική οχυρωµένη πόλη στη νότια πλευρά του ποταµού Δούναβη, 4 χλµ. µακριά από τη σύγχρονη, οµώνυµη πόλη Γκόλουµπακ της Σερβίας. Αποτελείται από 10 πύργους και θεωρείται το πιο πολυφωτογραφηµένο µνηµείο της Σερβίας, γεγονός που το κάνει κορυφαίο αξιοθέατό της. Αφού λοιπόν θα εξερευνάτε την ανατολική πλευρά της χώρας, µη χάσετε το Εθνικό Πάρκο Τζέρνταπ, το οµώνυµο φαράγγι και τον αρχαιολογικό χώρο του Λεπίνσκι Βιρ. (tvrdjavagolubackigrad.rs)

5. Το διάσημο Ζλατιμπόρ

Σερβία: O ανεξερεύνητος θησαυρός των Βαλκανίων που πρέπει να µπει στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα!
Το διάσημο Ζλατιμπόρ στη Σερβία

Αν αγαπάτε την πεζοπορία και το σκι, τότε θα λατρέψετε το Ζλάτιµπορ. Απέχει περίπου 200 χλµ. από την πρωτεύουσα της χώρας. Η υπέροχη πόλη είναι παράδεισος για λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Κάντε πεζοπορία και ανακαλύψτε µερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Σερβίας. Για τους φανατικούς του σκι, το µικρό χιονοδροµικό κέντρο του Τορνίκ είναι πραγµατική απόλαυση. Είναι ένα από τα must µέρη για να δείτε στη χώρα.

6. Το γοητευτικό Ντρβένκγραντ ή αλλιώς «η ξύλινη πόλη»

Η «ξύλινη πόλη» της Σερβίας
Η «ξύλινη πόλη» της Σερβίας

Στη γραφική κοιλάδα Μόκρα Γκόρα βρίσκεται το χωριό Ντρβένκγραντ. Χτισµένο για την ταινία του Εµίρ Κουστουρίτσα «Η ζωή είναι θαύµα», σήµερα αποτελεί υπαίθριο µουσείο. Το µικρό γοητευτικό χωριό έχει εστιατόρια, µουσεία, γκαλερί και ενοικιαζόµενα δωµάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου µπορεί κανείς να πάει σε φεστιβάλ, προβολές ταινιών ή πολιτιστικά εργαστήρια. Οι επιλογές είναι αµέτρητες.

7. Το εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο Τάρα

Εθνικό Πάρκο Τάρα
Το εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο Τάρα στη Σερβία

Η άγρια φύση είναι στα καλύτερά της στο Εθνικό Πάρκο Τάρα, 202 χλµ. δυτικά του Βελιγραδίου. Φιλοξενεί πολλά είδη πτηνών και πολλά ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση. Στο πάρκο βρίσκεται και το φαράγγι του ποταµού Δρίνα, όπου πραγματοποιούνται activities που έχουν σχέση µε το νερό για τους λάτρεις του είδους. Επίσης, το πάρκο διαθέτει περισσότερα από 200 χλµ. σε διαδροµές για ποδήλατο και πεζοπορία. Εξερευνήστε την έντονη άγρια φύση, δείτε τοπία µαγικά, κάντε δραστηριότητες και είναι σίγουρο πως η εµπειρία θα είναι ασύγκριτη! Οι διακοπές σας στη Σερβία θα είναι ανολοκλήρωτες, αν δεν επισκεφτείτε αυτό τον θησαυρό.

8. Το μαγευτικό Μοναστήρι Στουντένικα

Μοναστήρι Στουντένικα
Το μαγευτικό Μοναστήρι Στουντένικα

Το µεγαλύτερο µοναστήρι της Σερβίας, το µαγευτικό Στουντένικα, είναι ένα πραγµατικό έργο τέχνης. Ο λατρευτικός χώρος του 12ου αιώνα ανεγέρθη από τον Στέφαν Νεµάνια, από τους σηµαντικότερους Σέρβους ηγεµόνες τον Μεσαίωνα. Βρίσκεται στην Οκρούγκ Ράσκα στην κεντρική Σερβία, 240 χλµ. νότια του Βελιγραδίου και αποτελεί µνηµείο της UNESCO, µε τρεις εκκλησίες να έχουν αποµείνει από τις αρχικά εννιά. Ανεβείτε στα βουνά για να δείτε τις εκκλησίες που χτίστηκαν σε βυζαντινό και ροµανικό στυλ, ενώ οι τοιχογραφίες προκαλούν δέος. Επισκεφτείτε το Μοναστήρι Στουντένικα και ξεκινήστε ένα πνευµατικό ταξίδι. (manastirstudenica.rs)

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωροπούλου | Φωτο: Shutterstock
Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ