σακσούκα συνταγή
- Advertisement -

Το shakshuka (σακσούκα) είναι μια πολύ απλή μα πεντανόστιμη συνταγή με προέλευση που αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στο Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ κι ακόμα και την Τουρκία. Αποτελείται από αυγά που ψήνονται μέσα σε σάλτσα ντομάτας και στις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρωινό γεύμα. Αν σας αρέσουν τα αυγά και οι ανατολίτικες γεύσεις, δοκιμάστε αυτή την υπέροχη, εύκολη κι αυθεντική συνταγή για σακσούκα που θα σας ξετρελάνει!

Πώς να φτιάξετε ανατολίτικο σακσούκα

Για να φτιάξετε σακσούκα θα χρειαστείτε τα εξής απλούστατα υλικά:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλιά γλυκού κύμινο
  • 1/4 κ.γλυκού σκόνη τσίλι
  • 500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες (φρέσκιες ή κονσέρβα)
  • 6μεγάλα αυγά
  • αλατοπίπερο
  • λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός
10 υγιεινές ιδέες για χορταστικό πρωινό

Εκτέλεση:

σακσούκα-σοτάρισμα
  1. Βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο μέχρι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κόλιανδρο, την πάπρικα, το τσίλι και το αλατοπίπερο.
  2. Προσθέστε τις ντομάτες και μόλις πάρουν μια βράση αφήστε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. μέχρι η σάλτσα να γίνει κάπως πηχτή.
  3. Φτιάξτε μικρές λακκουβίτσες στη σάλτσα και προσθέστε ένα ένα τα αυγά, προσεκτικά να μη σπάσουν.
  4. Αφήστε τα αυγά να μαγειρευτούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (δεν πρέπει να σφίξουν πολύ).
  5. Αν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά, προσθέστε κι άλλο τσίλι. Διαφορετικά, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μαϊντανό και σερβίρετε με το τηγάνι και μια μεγάλη κουτάλα.
  6. Πριν σερβίρετε στο πιάτο, περιχύστε τα αυγά με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Οι top 6 ταβέρνες στην Αθήνα με τζάκι για ζεστή ατμόσφαιρα & νόστιμο φαγητό!
Σακσούκα-σάλτσα ντομάτας
σακσούκα αυγά σε σάλτσα
σακσούκα σερβιρισμένο στο τηγάνι

Tips

  • Αν δε σας αρέσουν τα καυτερά, παραλείψτε τελείως το τσίλι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη.
  • Η ελληνική εκδοχή του σακσούκα προστάζει χοντροτριμμένη φέτα που θα έχετε προσθέσει πριν το σερβίρισμα.

Δείτε την καλύτερη ελληνική παραλλαγή της συνταγής για shakshuka στο βίντεο που ακολουθεί:

Βίντεο: Madame Ginger

Photos: The Mediterranean Dish

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ