Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΙταλίαΣικελία vs Σαρδηνία: Συγκρίνουμε τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου!

Σικελία vs Σαρδηνία: Συγκρίνουμε τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου!

Σικελία ή Σαρδηνία; Τα δυο ανεπανάληπτης οµορφιάς ιταλικά νησιά της Μεσογείου, αποτελούν µια καλή ευκαιρία για τις επερχόµενες καλοκαιρινές διακοπές που βρίσκονται λίγο πιο έξω από τα ελληνικά σύνορα, δηλαδή απλά µια αεροπορική ανάσα και που θα σας βγάλουν από το διληµµατικό µπελά του στυλ «που θα πάµε φέτος διακοπές;».

Σίγουρα, θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τις τέλειες παραλίες µε τις λευκές αµµουδιές της Σαρδηνίας ή για τα γραφικά χωριά και το θεσπέσιο φαγητό του φιλικού γείτονά της, της Σικελίας. Με θέα που κόβει την ανάσα, τους γαστρονοµικούς θησαυρούς, τον οίνο που θα έκλεβε ο θεός Διόνυσος είναι ίσως δίκαιο να πούµε ότι Σαρδηνία και Σικελία, Σικελία και Σαρδηνία µοιράζονται παρόµοια χαρακτηριστικά. Με τα δύο νησιά να βρίσκονται τόσο κοντά µε την ηπειρωτική Ευρώπη, το µόνο ερώτηµα για εσάς είναι ποιο προορισµό θα επιλέξετε για τις διακοπές σας;

- Advertisement -

Από την Ειρήνη Μιχαλούδη ([email protected])
Φωτογραφίες: Shutterstock

Το Icons Travellers κάνει το crash test!

  Σικελία Σαρδηνία
Πρωτεύουσα: Παλέρµο Κάλιαρι
Πληθυσµός: 5,057 εκατ. 1,653 εκατ.
Έκταση: 25.711 km² 24,090 km²

Σικελία

Στην καρδιά της Μεσογειακής ραστώνης- όταν οι θάλασσες δεν βιώνουν την οργή του Ποσειδώνα, βεβαίως βεβαίως-, πλέει σε πελάγη… ιταλικής ευτυχίας το διάσηµο νησί, που από το 1946 αποτελεί αυτόνοµη περιφέρεια της χώρας και που το όνοµά του έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο µε τη µαφία. Το οργανωµένο έγκληµα που το ευρύ κοινό έµαθε µέσα από τα µυθιστορήµατα, τα ρεπορτάζ και φυσικά από τον παγκόσµιο κινηµατογράφο, εµφανίστηκε σε περιοχές -πυρήνα της µαφίας όπως Παλέρµο και Κορλεόνε και αναπτύχθηκε εκεί όπου υπήρχε συγκεντρωµένος ο φυσικός πλούτος του νησιού. Σήµερα, απέχει κατά πολύ από τη µήτρα της Κόζα Νόστρα και αποτελεί πόλο έλξης για  έναν µεγάλο αριθµό τουριστών που την επιλέγουν για τα γεµάτα οµορφιά χωριά της, τα αρχαία µνηµεία, τις µεγάλες πόλεις γεµάτες ιστορία, τις όµορφες παραλίες, την πεντανόστιµη κουζίνα που εκτός από γευστική είναι µοναδική. 

Παλέρμο

Παλέρμο, Σικελία

Το Παλέρµο, είναι µια πόλη µε άποψη και προσωπικότητα. Συχνά την περιγράφουν ως φασαριόζικη – µεσογειακό ταµπεραµέντο γαρ-, µε γρήγορους ρυθµούς, λίγο χαοτική αλλά µε ένα µαγικό τρόπο αυτό λειτουργεί. Μια τακτική αταξία! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε µόλις φτάσετε, είναι να περιπλανηθείτε, όπως κάνει δηλαδή ένας τουρίστας, στα δαιδαλώδη στενάκια της και να εξερευνήσετε την θορυβώδη αγορά ώστε να εκτιµήσετε τα φρέσκα θαλασσινά και λοιπά τρόφιµα που έχει να προσφέρει στον πεινασµένο για νέες εµπειρίες ταξιδιώτη. Αναφέραµε ότι το Παλέρµο διαθέτει ένα από τα καλύτερα street food στον κόσµο.

Κατάνια

Κατάνια, Σικελία

Ως η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, η Κατάνια είναι γεµάτη ενέργεια και προσελκύει πλήθος επισκεπτών που σπεύδουν να τη γευτούν στα µοντέρνα εστιατόρια και τα cool εναλλακτικά µπαράκια. Δεν είναι τυχαία άλλωστε µια πόλη µε νεανική αύρα όπου κατακλύζεται από φοιτητές και τουρίστες. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι εγγεγραµµένο στον κατάλογο της παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO, ως µοναδικό αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό επίτευγµα. Η Κατάνια που ιδρύθηκε το 729 π.Χ. από έλληνες αποίκους δεύτερης γενιάς, είναι γνωστή και ως µαύρη πόλη καθώς τα δοµικά της υλικά είναι ηφαιστειογενή µε αποτέλεσµα οι επιφάνειες των κτιρίων να έχουν µια σκουρόχρωµη όψη. Η πόλη µοιάζει να παρακολουθείται από το θεαµατικό όρος Αίτνα, το ενεργό ηφαίστειο µε µονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή.

Ταορμίνα

Ταορμίνα, Σικελία

Και αφού βρεθείτε στην Κατάνια, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε την εκπληκτική Ταορµίνα που βλέπει τον κόσµο από τις πλαγιές ενός βουνού. Η κωµόπολη µε τις 11.000 ψυχές και τα 13 τετραγωνικά χιλιόµετρα, αποτελεί µέχρι και σήµερα έναν δηµοφιλή τουριστικό προορισµό µε κοσµοπολίτικο χαρακτήρα και υψηλό αριθµό επισκεπτών. Απολαύστε ζεστά καλοκαιρινά βράδια σε ένα από τα πολλά σούπερ δροσερά υπαίθρια µπαρ για σνακ και aperitivo ενώ παρακολουθείτε την περατζάδα.

Συρακούσες

Συρακούσες, Σικελία

Πόλη µε βαθιά ελληνική ιστορία καθώς ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και ειδικότερα από Κορίνθιους και Τενεάτες αποίκους. Υπήρξε η σηµαντικότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας και µια από τις σπουδαιότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις. Τα ερείπια του κέντρου της αρχαίας πόλης, µαζί µε την προϊστορική βραχώδη νεκρόπολη της Παντάλικα, που βρίσκεται µερικά χιλιόµετρα δυτικά της πόλης, αποτελούν µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO. Η γοητευτική πόλη διαθέτει ένα ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχαία θέατρα, ένα από τα µεγαλύτερα της αρχαιότητας (τρίτο σε µέγεθος µετά της Μιλήτου και της Μεγαλόπολης) όπου παίζονται ακόµα παραστάσεις.

Αιολίδες νήσοι

Αιολίδες νήσοι, Σικελία

Λίγο έξω από τις ακτές της Σικελίας, βρίσκονται τα ηφαιστειακά νησιά του Αιόλου ή Αιολίδες, τα οποία διαθέτουν τη δική τους προσωπικότητα ωστόσο η επίσκεψή τους κοστίζει. Αλλά µην αφήσετε τα οικονοµικά να σας επηρεάσουν, αλήθεια, γιατί στη ζωή η εµπειρία δεν έχει τιµή αλλά ανεκτίµητη αξία. Κύριο µέρος αναχώρησης, είναι το Milazzo Σικελίας από όπου αναχωρούν τακτικά δροµολόγια φέρι µποτ και «δελφίνια».

Αίτνα

Αίτνα, Σικελία

Το ενεργό ηφαίστειο που προκαλεί ρίγη τρόµου στο άκουσµά του. Στέκει αγέρωχο και επιβλητικό στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και αν και µερικές φορές οι εκρήξεις του είναι καταστροφικές, δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, άρα αξίζει να επισκεφτείτε τα µικροσκοπικά χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στους πρόποδές της. Σας συνιστούµε να κάνετε µια στάση και να προµηθευτείτε ένα ή και περισσότερα, µπουκάλια Nero d’ Avola (µια από τις σηµαντικότερες ιταλικές ποικιλίες που δίνουν εξαίσιο κόκκινο κρασί). Συνοδέψτε το µε φρέσκο ιταλικό ψωµί και antipasti… Ζήστε µια πραγµατική dolce vita!

Πώς θα µετακινηθείτε στη Σικελία

Με αυτοκίνητο: Είναι ο πιο διαδεδοµένος τρόπος µεταφοράς για ντόπιους και επισκέπτες. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτό που σας ταιριάζει και να εξερευνήσετε τις τις οµορφιές, τα χωριά και τις πόλεις του τόπου µε την άνεση σας.

Αεροπορικώς: Πραγµατοποιούνται συχνά δροµολόγια και στα τρία διεθνή αεροδρόµια του νησιού, σε Κατάνια, Παλέρµο και Τράπανι.

Ακτοπλοϊκώς: Μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο από την ηπειρωτική Ιταλία (Νάπολη) για τη Σικελία. Υπάρχουν αξιόπιστες επιλογές πλοίων και υδροπλάνων που εκτελούν δροµολόγια από το Milazzo στα νησιά του Αιόλου.

Σαρδηνία

Ένας τέλειος παράδεισος, στην καρδιά της Μεσογείου. Εδώ θα βρείτε τα πιο εντυπωσιακά καταγάλανα νερά και τις λευκές αµµουδιές που έχετε δει ποτέ. Σχεδόν κοντά στη Βόρεια Αφρική, όπως και στην ηπειρωτική Ιταλία, η Σαρδηνία είναι ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισµούς της Ιταλίας. Εκτός από παραλίες παγκόσµιας κλάσης, η Σαρδηνία καλωσορίζει τους επισκέπτες µε άγρια και τραχιά µονοπάτια πεζοπορίας, καταπληκτικά σηµεία για καταδύσεις για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια, µια καλή δόση ρωµαϊκών ερειπίων καθώς και κάποια απίστευτη κουζίνα για να κρατούν τους λάτρεις της γαστερονοµίας χαµογελαστό για χρόνια µετά την αποχώρησή τους.

Κάλιαρι

Κάλιαρι, Σαρδηνία

Χαλαρή και ανεπιτήδευτη, η πρωτεύουσα της Σαρδηνίας βρίσκεται στην καρδιά του κόλπου των Αγγέλων (Golfo degli Angeli), στη νοτιότερη άκρη της πεδιάδας Καµπιντάνο. Το δεύτερο µεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο, στην τοπική διάλεκτο µεταφράζεται ως «κάστρο», ξεχωρίζει για τα πολύχρωµα σπίτια, τα σοκάκια που µοιάζουν µε λαβύρινθους στην παλιά πόλη για µια γνήσια, αυθεντική ιταλική εµπειρία. Αν πάλι θέλετε να γευτείτε αυθεντικό ιταλικό shopping, απολαύστε το στα πολλά καταστήµατα που βρίσκονται σε λεωφόρους µε καταπράσινες σειρές δέντρων και σε σικ στοές. Ακολούθως, κλείστε τραπέζι σε ένα από τα γραφικά εστιατόρια και το βράδυ πείτε alla salute (στην υγειά µας!) σε τρέντι µπάρ. Οπουδήποτε και αν βρίσκεστε σε αυτή τη µοντέρνα πόλη, θα συναντήσετε κοµµάτια από την πλούσια ιστορία της: αρχαία ρωµαϊκά ερείπια, εκκλησίες και µουσεία µε προϊστορικά εκθέµατα και κοµψά κτίρια.

Alghero

Alghero, Σαρδηνία

Η κύρια τουριστική πόλη στα βορειοδυτικά της Σαρδηνίας, περιβάλλεται από αρχαία τείχη και είναι γνωστή για την πλακόστρωτη παλιά πόλη της. Κτίρια γοτθικού καταλανικού ρυθµού όπως ο ναός Cattedrale di Sanbta Maria µε το επιβλητικό καµπαναριό, το Palazzo Guillot και την Chiesa di San Francesco, µια εκκλησία του 14ου αιώνα. Η πόλη είναι ένας ελκυστικός προορισµός µε ζωήρό ταµπεραµέντο, χαλαρωτική θέα στο απέραντο µπλε της θάλασσας.

Neptunes Grotto

Neptunes Grotto, Σαρδηνία

Διάσηµο υπόγειο σπήλαιο µε σταλακτίτες που βρίσκονται κοντά στην πόλη Alghero, που ανακαλύφθηκε τον 18ο αιώνα, όταν ένας ντόπιος ψαράς από τη Σαρδηνία εντόπισε ένα άνοιγµα γκρεµό ενώ αλίευε από την ακτή. Η είσοδος στο σπήλαιο βρίσκεται περίπου ένα µέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στους πρόποδες των τεράστιων βράχων, εποµένως το σπήλαιο µπορεί να επισκεφθεί µόνο όταν τα νερά είναι ήρεµα.

Garibaldi Museum

Garibaldi Museum Σαρδηνία

Το συγκρότηµα κατοικιών όπου ζούσε ο Τζουζέπε Γκαριµπάλντι (εθνικός ήρωας για τους Ιταλούς που αγωνίστηκε για την ενοποίηση της Ιταλίας), σήµερα έχει µετατραπεί σε µουσείο. Ο χώρος «πνίγεται» στο πράσινο και περιβάλλεται από γρανιτένιους βράχους- χαρακτηριστικό της νήσου Cabrera – µε θέα τα καταγάλανα νερά του αρχιπελάγους Λα Μανταλένα (La Maddalena)

Αρχιπέλαγος Λα Μανταλένα

Αρχιπέλαγος Λα Μανταλένα, Σαρδηνία

Αρχιπέλαγος επτά κυρίως ιταλικών νησιών στη Μεσόγειο, ανάµεσα σε Σαρδηνία και Κορσική µε  κρυστάλλινα, παρθένα νερά.

Castelsardo

Castelsardo, Σαρδηνία

Ένα γραφικό µεσαιωνικό χωριό, που ξεχειλίζει από γοητεία και ιστορία. Στην κορυφή, δεσπόζει το κάστρο της Doria, το οποίο είναι το επίκεντρο του χωριού.

Πώς θα µετακινηθείτε στη Σαρδηνία

Με αυτοκίνητο: Ο πιο κοινός τρόπος µεταφοράς, καθώς η πλειοψηφία των επισκεπτών σπεύσει στα rent a car. Με αυτό τον τρόπο, µπορείτε να κάνετε στάση σε µικρές παραλίες και στα γραφικά χωριουδάκια.

Αεροπορικώς: Η Σαρδηνία έχει τρία αεροδρόµια, στο Κάλιαρι, το Alghero Fertilia 30 περίπου χιλιόµετρα έξω από την πόλη Sassari και στην Olbia.

Ακτοπλοϊκώς: Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες επιλογές µε φέρυ µποτ µε δροµολόγια που εκτελούνται από την ηπειρωτική Ιταλία, σε διάφορα λιµάνια της Σαρδηνίας.

Χρήσιµες λέξεις και φράσεις για να κινείστε στην Ιταλία:

Grazie mille (γκράτσιε µίλε): Χίλια ευχαριστώ
Buongiorno (µπουοντζορνο): Καληµέρα
Buonasera (µπουονασέρα): Καλησπέρα
Dov’è il bagno; (Ντοβε ιλ µπάνιο;): Πού είναι η τουαλέτα;
Un caffè, per favore (ουν καφέ περ φαβόρε): Έναν καφέ παρακαλώ
Pranzo (πράντζο): Μεσηµεριανό
Piacere (πιατσέρε): Χάρηκα
Un bacio (ουν µπάτσιο): Φιλί
Grazie (γκράτσιε): Ευχαριστώ

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ