Βενετία UNESCO

Η Βενετία είναι στο όριο να ενταχθεί στη μαύρη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έπειτα από το σχετικό αίτημα του δημάρχου της Βενετίας, Luigi Brugnaro, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να βάλει όριο στις προσεγγίσεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα κεντρικά κανάλια της πόλης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βενετία με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια

Βενετία κρουαζιερόπλοια

Ο δήμαρχος της Βενετίας δήλωσε ότι οι κάτοικοι έχουν απογοητευθεί από την κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταφορών, Danilo Toninelli, ο οποίος απέρριψε το σχέδιο που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας για το κλείσιμο του καναλιού Giudecca στα κρουαζιερόπλοια.

Οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση αυξήθηκαν έπειτα από το πρόσφατο περιστατικό σύγκρουσης δύο κρουαζιερόπλοιων κατά το οποίο 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μετά το συμβάν, ο υπουργός Μεταφορών της χώρας εξήγγειλε ότι θα υπάρξουν μέτρα, όμως, όπως φαίνεται, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο στις τοπικές αρχές.

Σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος της Βενετίας εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας για τον υπουργό ότι παρουσιάζει πρωτοφανή αλαζονία επισημαίνοντας ότι θα ζητήσει από την UNESCO να βάλει την πόλη στη μαύρη λίστα. Επίσης δήλωσε ότι “Η Βενετία βρίσκεται σε κίνδυνο και εμείς αισθανόμαστε σε κίνδυνο”.

Η τοποθέτηση της πόλης στη μαύρη λίστα θα περιορίσει σημαντικά την είσοδο επισκεπτών στην πόλη και γίνεται σε περιπτώσεις μνημείων που βρίσκονται υπό σημαντική απειλή. Δείτε ποια άλλα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κινδυνεύουν

Οι εναλλακτικές που έχει προτείνει περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στο Lido San Nicolò ή στο Chioggia, μια παράκτια πόλη νότια της Βενετίας.

Να σημειωθεί ότι η UNESCO αρχικά έδωσε προθεσμία στις ιταλικές αρχές μέχρι το 2017 να λάβουν μέτρα προστασίας των μνημείων της Βενετίας και του περιβάλλοντός της, διαφορετικά η πόλη θα τοποθετούνταν στη λίστα μνημείων που κινδυνεύουν με καταστροφή. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση της προθεσμίας για το 2018 και ξανά για το 2021.

Με πληροφορίες από telegraph.uk

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ