Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens
HomeTravel NewsΣύμφωνα με την IATA το υψηλό κόστος των PCR τεστ ίσως αποτελεί...

Σύμφωνα με την IATA το υψηλό κόστος των PCR τεστ ίσως αποτελεί «φρένο» για τα ταξίδια

Τα PCR test παραμένουν βασικό εργαλείο για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2021, αλλά σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), το υψηλό κόστος των PCR tests, ίσως αποτελεί «φρένο» στην ανάκαμψη των ταξιδιών.

Κάτι τέτοιο επισημαίνει o BrianPearce, chief Economist της IATA, δεδομένου ότι για τις περισσότερες χώρες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των μέτρων προστασίας, αναστέλλοντας συγχρόνως την επιβολή καραντίνας. Από τις 16 χώρες που μελέτησε η IATA, βασικές τουριστικές αγορές της χώρας μας, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία, στις οποίες μάλιστα στοιχηματίζουμε για το φετινό καλοκαίρι, διατηρούν υψηλό μέσο κόστος PCR testing. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία κινούνται μεταξύ 80 και 250 δολαρίων, ενώ η Βρετανία παρουσιάζει ένα εύρος από 90 ως και πάνω από 400 δολάρια.

- Advertisement -

Βάσει των υπολογισμών που έκαναν οι ειδικοί της IATA, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση χαμηλή τιμή της τάξεως των 90 δολαρίων για το τεστ, όταν το μέσο εισιτήριο το 2019 κόστιζε 200 δολάρια, τώρα το κόστος του θα φτάσει στα 380 δολάρια. Την ίδια στιγμή, ενώ το μέσο ταξίδι (με επιστροφή) για μια τετραμελή οικογένεια κόστιζε 1.600 δολάρια το 2019, σήμερα με τις απαιτήσεις για τεστ θα εκτιναχθεί στα 3.040, καθιστώντας το ουσιαστικά απαγορευτικό.

Όπως μάλιστα, σημείωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της Ένωσης, «ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για τα ταξίδια μικρών αποστάσεων (έως 1.100 χλμ.). Με μέσο ναύλο 105 δολάρια, τελικά τα PCR τεστ θα κοστίζουν περισσότερο από την ίδια την πτήση. Δεν είναι αυτό που θέλετε να προτείνετε στους ταξιδιώτες, καθώς βγαίνουμε από αυτήν την κρίση. Είναι κρίσιμο να γίνει καλύτερη διαχείριση του κόστους των τεστ, εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να σώσουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στις μεταφορές» είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν να περιορίσουν τις ταξιδιωτικές ελευθερίες στους πιο εύπορους.

Τουρισμός: Με ποιους 3 τρόπους θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες στη χώρα μας

Το ολλανδικό πείραμα, η έναρξη του τουρισμού και η χαμηλή ζήτηση… Αν και έχουμε μπει στην τελική ευθεία του φετινού ανοίγματος του τουρισμού -παρόλη την πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ακόμα- πολλά παραμένουν τα ερωτήματα για το πως ακριβώς θα γίνει αυτό το άνοιγμα.

Μια πρώτη γεύση πήραμε από το πείραμα της Ρόδου, με τους 189 Ολλανδούς τουρίστες που έμειναν αυστηρά περιορισμένοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα που τους φιλοξένησε ενώ δεν μπόρεσαν να δουν ή να επισκεφτούν τίποτα περαιτέρω. Το ίδιο «πείραμα», όπως το αποκαλούν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Η Ολλανδία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν λόγους να επιδιώκουν την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ως βήμα της επανενεργοποίησης της οικονομίας.

Ο σκοπός του «πειράματος» είναι να αναδειχθούν και να επιλυθούν κάποια προβλήματα που ενδεχομένως, να προκύψουν.

Πως θα μπαίνουν τουρίστες στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό ως ημερομηνία για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού έχει τεθεί η Παρασκευή 14 Μαϊου.
Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες εν μέσω πανδημίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν πρακτικά οι πιθανότητες να νοσήσουν μαζικά ή να «ξεφύγουν» από τον έλεγχο πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων. Γι αυτό και θα εισέρχονται με συγκεκριμένους όρους. Θα υπάρχουν οι εξής τρεις δυνατότητες για να έρθει στην Ελλάδα ένας τουρίστας:

1. Να έχει κάνει εμβόλιο και να φέρει μαζί του το λεγόμενο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων, θα έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω στα μέσα Ιουνίου – δηλαδή θα έχουν συμφωνήσει οι χώρες της ΕΕ για το πως, σε ποιούς θα χορηγείται και ποιά ακριβώς θα είναι η ισχύς του.

2.Να φέρει μαζί του πιστοποιητικό αντισωμάτων, που θα αποδεικνύει ότι έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει – άρα πρακτικά δεν θα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό.

3.Να έχει κάνει PCR τεστ (μοριακό τεστ) 72 ώρες πριν ταξιδέψει και φυσικά να είναι αρνητικό.

Παράλληλα, θα γίνονται συστηματικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί)με βάση το μοντέλο EVA προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα σε ξένους ή Έλληνες ταξιδιώτες.

Ακόμα δεν έχει να προσδιοριστεί το που θα φιλοξενούνται τουρίστες που τυχόν θα νοσήσουν εκ των υστέρων ενώ είναι στην χώρα μας, καθώς υπάρχει πάντα και αυτό το ενδεχόμενο.

Με αυτά τα μέτρα το Υπουργείο Τουρισμού εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα επιτυχημένο άνοιγμα στην ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, 14 Μαϊου.

Αυξάνονται οι χώρες από τις οποίες οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Ελλάδα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα

To πρώτο βήμα για να ανοίξει μερικώς την τουριστική της βιομηχανία έκανε η χώρα μας από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, αίροντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες από περισσότερα από 30 έθνη, εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικά τεστ για Covid-19.

Οι ταξιδιώτες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα απαιτείται πλέον να αυτοαπομονωθούν, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters. Το νέο καθεστώς έχει τεθεί σε ισχύ στις 19 Απριλίου, ενόψει του επίσημου τουριστικού ανοίγματος χώρας από τα μέσα Μαΐου.

Επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να φτάνουν σε αεροδρόμια σε δημοφιλείς προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους.

Σε συνέχεια αυτού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις, αλλά και τις τροποποιήσεις των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού (Covid-19 notams).

Συγκεκριμένα με ισχύ από σήμερα 26/4 έως 3/5 απαλλάσσονται, υπό προϋποθέσεις, της επταήμερης καραντίνας και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϋλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης. Ήδη όπως αναφέρθηκε παραπάνω χωρίς καραντίνα εισέρχονται στην επικράτεια οι επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι) των 27 χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν αρνητικό PCR τεστ Covid-19. 

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,090LikesLike
88,825 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ