Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
25.9 C
Athens
ΑρχικήTravelΣύμη: Μια πολύχρωμη "κουκίδα" στον χάρτη που είναι... έρωτας με την πρώτη...

Σύμη: Μια πολύχρωμη “κουκίδα” στον χάρτη που είναι… έρωτας με την πρώτη ματιά!

Ένα μικροσκοπικό νησάκι στην σκιά της Ρόδου και στην αγκαλιά των τουρκικών παραλίων είναι μια πολύχρωμη “κουκίδα” στον χάρτη που ξεχωρίζει με την ομορφιά του. Η Σύμη κατέχει επάξια τον τίτλο της “αρχόντισσας” των Δωδεκανήσων, χάρη τόσο της ιστορίας της όσο και του πολιτισμού της, στοιχεία που γίνονται εμφανή σε κάθε γωνιά του από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί ο επισκέπτης στο νησί

Φτάνοντας στον Γιαλό

Αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα το βλέμμα του επισκέπτη, φτάνοντας στον Γιαλό, το πεταλόσχημο λιμάνι του νησιού, είναι η αρχιτεκτονική. Τα πολύχρωμα σπιτάκια της πόλης, του Χωριού, με τις φουντωτές αυλές και τα βοτσαλωτά δάπεδα, χτισμένα αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους, δημιουργούν μία εικόνα καρτ-ποστάλ. Θες να τρέξεις να χτυπήσεις τις πόρτες τους, να βεβαιωθείς ότι αυτή η ζωγραφιά πραγματικά κατοικείται από ανθρώπους, να τους συγχαρείς και να τους θαυμάσεις για την τύχη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς διατηρητέος οικισμός.

- Advertisement -

Πλούσια ιστορία σε κάθε γωνιά

Για την ιστορία, η Σύμη γράφεται πως κατοικείται από την αρχαιότητα. Το δε όνομά της λέγεται, μεταξύ άλλων, ότι το πήρε από την σύζυγο του Γλαύκου, του πρώτου κατοίκου του νησιού. Εικάζεται πάντως πως οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν Κάρες και Φοίνικες. Μετά ήρθαν Δωριείς, ενώ κατά τη βυζαντινή περίοδο το νησί υπήρξε μέρος της αυτοκρατορίας. Η τουρκοκρατία δεν πλήγωσε τόσο τον τόπο αυτόν, αφού ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν έδειξε γρήγορα τη συμπάθειά του στο νησί, χαρίζοντάς του αυτονομία και αυτοδιοίκηση που ωφέλησαν πολύ τις ναυτικές τέχνες.

Λέρος: Ο πρώτος Bike Friendly προορισμός της Ελλάδας!

Η ανάπτυξη της υπέροχης αρχιτεκτονικής του νησιού πάντως κορυφώθηκε κατά τον 18ο αιώνα, με τα βοτσαλωτά δάπεδα, την ξυλογλυπτική, τη ζωγραφική, την αγιογραφία κ.α., ενώ το 1765 ιδρύθηκε και η περίφημη σχολή της Αγίας Μαρίνας, το «Μουσείον της των Συμαίων χώρας», όπου δίδαξαν σημαντικοί διδάσκαλοι.

Η σχολή έκλεισε λίγο πριν την επανάσταση και δεν ξανάνοιξε ποτέ. Η εισβολή των Ιταλών το 1940 και ο βομβαρδισμός από τους Γερμανούς το 1943 τσάκισαν την κοινωνία και την οικονομία του νησιού, οδηγώντας πολλούς κατοίκους στην προσφυγιά. Ακολούθησε η παράδοση στους Άγγλους και χρειάστηκε να φτάσει ο Μάρτιος του 1947 για να ενωθεί τελικά η Σύμη με την Ελλάδα. Κατεστραμμένη και ερημωμένη, η Σύμη δεν το έβαλε κάτω. Ορθοπόδησε, αγωνίστηκε και έφτασε σήμερα να είναι ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Τι να δείτε στη Σύμη

Όλη η Σύμη είναι ένα αξιοθέατο. Από αυτά που θα δείτε έτσι κι αλλιώς είναι ο Πύργος του Ρολογιού στην είσοδο του λιμανιού, καθώς και το Κάστρο των Ιπποτών, στο πιο ψηλό σημείο του λιμανιού, το οποίο προσφέρει την καλύτερη θέα στο νησί. Αξίζει, ακόμα, να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης, στον Γιαλό.

Όλυμπος: Το ορεινό χωριό “στολίδι” της Καρπάθου – Το CNN έγραψε πως είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι!

Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα βολτάρετε και στους γύρω οικισμούς, που δεν είναι λιγότερο γραφικοί από τη Χώρα. Θα πάτε, λοιπόν, στον Εμπορειό (ή Νημπόριο) που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, στο Πέδι, ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι 2χλμ. από τη Χώρα, αλλά και στον οικισμό Πανορμίτη, στη νότια άκρη του νησιού, χτισμένος σε ένα αμμουδερό κλειστό όρμο. Εκεί μπορείτε να προσκυνήσετε στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το αγαπημένο των Συμιανών, αλλά και στο Μοναστήρι του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη, με το εντυπωσιακό καμπαναριό και τις λεπτομερείς τοιχογραφίες.

Οι δυσπρόσιτες παραλίες είναι οι καλύτερες

Η Σύμη περιβάλλεται από γραφικές, πεντακάθαρες παραλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων ωστόσο είναι δυσπρόσιτες με τα πόδια ή το αυτοκίνητο. Έτσι, το καλοκαίρι ξεκινάνε από τον Γιαλό καΐκια και μικρά σκάφη που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές στις καλύτερες παραλίες του νησιού ή σε κοντινά νησάκια στα οποία μπορεί κανείς να κολυμπήσει.

Από τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Νος, η δημοφιλέστερη και κοντινότερη στη Χώρα παραλία, που σκεπάζεται από πεύκα προσφέροντας αμέριστη σκιά (αναφέρεται και ως παραλία γυμνιστών). Η εντυπωσιακότερη είναι σίγουρα ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας με τα καταγάλανα νερά και τον επιβλητικό, πανύψηλο βράχο πίσω της. Εύκολα προσβάσιμη και αμμουδερή είναι ο Άγιος Νικόλαος, η οποία είναι και οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ κρυστάλλινα νερά και λευκό βότσαλο θα βρείτε στη Μαραθούντα. Στον Πανορμίτη υπάρχει ένας μικρός, απάνεμος κόλπος για κολύμπι, ενώ το Πέδι, πιο εξωτικό, προτιμάται πολύ από τους επισκέπτες.

Κοντά στον Γιαλό, οι ωραιότερες παραλίες που προσεγγίζονται με καΐκι βρίσκονται στο νησάκι της Αγίας Μαρίνας, στη Σεσκλιά με τα πεντακάθαρα νερά αλλά και στο νησάκι Νύμος, στο βόρειο άκρο της Σύμης.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,229LikesΚάντε Like
89,370 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ