Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΤα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο: Που κατατάσσονται χώρες της Ευρώπης

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο: Που κατατάσσονται χώρες της Ευρώπης

-

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου: Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία ανεβαίνουν στη δεύτερη θέση. Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο άλλαξε για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια. Η Ιαπωνία έπεσε από την πρώτη θέση για το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Η Σιγκαπούρη κατέλαβε την πρώτη θέση στην τελευταία κατάταξη Henley Passport Index 2023.

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε 192 ταξιδιωτικούς προορισμούς από τους 227 παγκοσμίως.
Με την Ιαπωνία να πέφτει στην τρίτη θέση, τρεις ευρωπαϊκές χώρες ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση: Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς.

Πώς κατατάσσει το Henley Passport Index τα διαβατήρια;

Ο δείκτης Henley Passport Index κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο και ενημερώνεται κάθε τρίμηνο. Βασίζεται στον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι διαβατηρίου χωρίς βίζα.

Η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners χρησιμοποιεί δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) για να κατατάξει τα 199 διαβατήρια του κόσμου. Ο δείκτης λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια.

Οι χώρες κερδίζουν έναν βαθμό για κάθε προορισμό που μπορούν να επισκεφτούν χωρίς βίζα. Αυτό ισχύει εάν οι πολίτες μπορούν να λάβουν βίζα κατά την άφιξη, άδεια επισκέπτη ή ηλεκτρονική ταξιδιωτική αρχή (ETA) κατά την είσοδο στον προορισμό.

Δεν απονέμονται πόντοι για προορισμούς για τους οποίους απαιτείται βίζα ή ο κάτοχος διαβατηρίου πρέπει να λάβει μια εγκεκριμένη από την κυβέρνηση ηλεκτρονική θεώρηση πριν από την αναχώρηση.

Αυτό θα είναι το «πράσινο διαβατήριο» για τους Ευρωπαίους τουρίστες – Η τηλεδιάσκεψη για την υιοθέτηση κοινής γραμμής

Ποιες χώρες έχουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια;

Στις αρχές του 2023, η Ιαπωνία κατείχε την πρώτη θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 193 χώρες.

Αυτό έχει πλέον πέσει σε 189 χώρες, αφήνοντας τη Σιγκαπούρη στην πρώτη θέση. Η χώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση χωρίς βίζα σε επιπλέον 25 τα τελευταία 10 χρόνια, ωθώντας την πέντε θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη.

Το top 10 ολοκληρώνεται με:

  1. Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία
  2. Ιαπωνία, Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα και Σουηδία
  3. Δανία, Ιρλανδία και Κάτω Χώρες και ΗΒ
  4. Βέλγιο, Τσεχία , Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ελβετία
  5. Αυστραλία, Ουγγαρία και Πολωνία
  6. Καναδάς και Ελλάδα
  7. Λιθουανία και ΗΠΑ
  8. Λετονία, Σλοβακία και Σλοβενία
  9. Εσθονία και Ισλανδία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε την κατάταξη από την έκτη στην τέταρτη θέση για πρώτη φορά από το 2017.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, συνέχισαν την 10ετή πτώση τους , υποχωρώντας άλλες δύο θέσεις στην όγδοη θέση. Η χώρα έχει δει τη μικρότερη αύξηση στη βαθμολογία της από οποιαδήποτε άλλη στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία.

Το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατείχαν από κοινού την πρώτη θέση.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν το πρώτο διαβατήριο με ουδέτερο φύλο

Ποιες χώρες έχουν τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια;

Το Αφγανιστάν παραμένει το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 27 προορισμούς – 165 λιγότερους από τη Σιγκαπούρη . Ακολουθούν το Ιράκ (29 προορισμοί) και η Συρία (30 προορισμοί).

Το κάτω μέρος της κατάταξης συμπληρώνεται με το Πακιστάν (33 προορισμοί), την Υεμένη και τη Σομαλία (35 προορισμοί), την Παλαιστίνη και το Νεπάλ (38 προορισμοί), τη Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί), το Μπαγκλαντές (40 προορισμοί), τη Λιβύη και τη Σρι Λάνκα (41 ) . προορισμούς) και το Κοσσυφοπέδιο (42 προορισμοί).

Η ελευθερία του ταξιδιού αυξάνεται, αλλά και η ανισότητα

Με την πάροδο των ετών, ο δείκτης Passport Index δείχνει ότι η ελευθερία ταξιδιού γενικά ενισχύεται. Ο μέσος αριθμός χωρών που οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σχεδόν διπλασιάστηκε από 58 το 2006 σε 109 το 2023. Μόνο οκτώ χώρες παγκοσμίως έχουν λιγότερη πρόσβαση χωρίς βίζα σήμερα από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Από το 2013, τα ΗΑΕ απέκτησαν πρόσβαση χωρίς βίζα σε επιπλέον 107 προορισμούς, ανεβάζοντάς τα από την 56η στη 12η θέση της κατάταξης. Η Κολομβία είναι η επόμενη, “πηδώντας” από την 65η στην 37η θέση. Η Ουκρανία και η Κίνα συγκαταλέγονται στις 10 πιο βελτιωμένες κατατάξεις τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των πιο ισχυρών και των λιγότερο ισχυρών διαβατηρίων διευρύνεται.

Ποιες χώρες έχουν τις πιο φιλόξενες πολιτικές θεωρήσεων;

Μια νέα κατάταξη, ο Δείκτης Ανοιχτότητας Henley, αποκαλύπτει ποιες χώρες έχουν τις πιο – και λιγότερο – φιλόξενες πολιτικές θεωρήσεων. Τα μικρά νησιωτικά έθνη, τα αφρικανικά κράτη και η Καμπότζη συμπληρώνουν τις 20 πρώτες θέσεις. Δώδεκα χώρες προσφέρουν είσοδο χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη και στα 198 άλλα διαβατήρια στον κόσμο. Αυτά περιλαμβάνουν το Μπουρούντι, τα νησιά Κομόρο, το Τζιμπουτί, τη Γουινέα-Μπισάου, τις Μαλδίβες, τη Μικρονησία, τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα, τη Σαμόα, τις Σεϋχέλλες, το Ανατολικό Τιμόρ και το Τουβαλού.

Οι τέσσερις χώρες στο κάτω μέρος της λίστας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς βίζα για κανένα διαβατήριο. Αυτές περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Τουρκμενιστάν. Ακολουθούν η Λιβύη, το Μπουτάν , η Ερυθραία, η Ισημερινή Γουινέα και η Ινδία, που το καθένα παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε λιγότερες από πέντε άλλες εθνικότητες.

Το άνοιγμα ισοδυναμεί με πρόσβαση;

Οι δύο δείκτες δείχνουν ότι το υψηλό άνοιγμα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υψηλή πρόσβαση χωρίς βίζα στις χώρες. Ωστόσο, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα -και οι δύο σχετικά ανοιχτές- έχουν αναρριχηθεί στον Δείκτη Διαβατηρίων, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν υποχωρήσει στον Δείκτη καθώς το άνοιγμα τους παραμένει στάσιμο.

Οι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 184 από τους 227 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ μόνο σε 44 άλλες εθνικότητες παρέχεται πρόσβαση χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Τα κράτη της ΕΕ παρέχουν προνόμια χωρίς βίζα σε περισσότερες από διπλάσιες πολιτείες από τις ΗΠΑ.

Η Αυστραλία , ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία συμπληρώνουν τις πέντε κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ταξιδιωτικής ελευθερίας που απολαμβάνουν και της πρόσβασης χωρίς βίζα που παρέχουν σε άλλες χώρες. Οι χώρες που είναι πιο ανοιχτές αλλά διαθέτουν τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια περιλαμβάνουν τη Σομαλία, τη Σρι Λάνκα, το Τζιμπουτί, το Μπουρούντι και το Νεπάλ.

Δείτε επίσης

Follow us

110,239LikesΚάντε Like
88,069 FollowersΑκολουθήστε
168,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ