ότι χρειάζεσαι πριν ταξιδέψεις

Οργανώνετε  ταξίδι και θέλετε να μείνετε κάπου καλά και προσιτά; Ο Τάσος Δούσης έχει κάνει έρευνα αγοράς και συντάσσει έναν μίνι οδηγό με χρήσιμες συμβουλές και ταξιδιωτικά tips για όλους εσάς που ψάχνετε οικονομικά πακέτα διακοπών.

Πώς να βρείτε δωμάτιο σε καλή τιμή

Υπάρχουν τόσα μέσα για να πετύχετε μια καλύτερη τιμή δωματίου στις μέρες μας, που δεν έχει σημασία πόσο καλή ευκαιρία είναι αυτή που βρίσκετε, αφού θα υπάρχει σίγουρα και μια καλύτερη. Ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της πανδημίας… 

Κάντε κράτηση μέσω μιας πλατφόρμας

Ο προφανέστερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς από τα καθιερωμένα sites – μηχανές αναζήτησης, όπως το Hotels.com ή το booking.gr.

 Αν ωστόσο ψάξεις λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για να βρεις ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές, που δεν έχουν ανακοινωθεί κάπου και που αφορούν εκείνα τα τελευταία δωμάτια που περισσεύουν και που ούτε οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι θα πουλήσουν. Στην περίοδο φυσικά που περνάμε λίγο δύσκολο αυτό, αλλά τα ρεπορτάζ πρέπει να έχουν μια διαχρονικότητα. Όποτε να σκέφτεστε πως ότι διαβάζετε είναι και για την περίοδο που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.


Προκειμένου να τιθασεύσω αυτή την άγρια αγορά των ξενοδοχείων, δημιούργησα μια διαδικασία αποτελούμενη από πέντε βήματα, την οποία ακολούθησα για να κλείσω ένα υποτιθέμενο πενθήμερο σε ένα Ελληνικό νησί

 Την ίδια γενική στρατηγική μπορείτε να ακολουθήσετε για να κλείσετε τα περισσότερα είδη ταξιδιών, προσαρμόζοντας τη διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση.

Ο οδηγός που ακολουθεί, φυσικά, αφορά σε ταξίδια χαμηλού προϋπολογισμού. Γιατί όσους έχουν μεγαλύτερα πορτοφόλια μπορούν απλώς να επισκεφτούν sites όπως αυτό των Small Luxury Hotels of the World και να παρακάμψουν τα εν λόγω βήματα. Συγχρόνως αποφεύγω επιλογές διαμονής όπως το Couchsurfing ή τα χόστελ που μοιράζεσαι το ίδιο δωμάτιο με ένα σωρό αγνώστους ή εναλλακτικά την ενοικίαση σπιτιών από εταιρείες όπως η Airbnb και το Homeaway. Στόχος μου είναι να πετύχω καλές τιμές σε κανονικά ξενοδοχεία.

Φτιάξτε μια πρώτη λίστα

Booking πολιτική

Μπείτε σε ένα παραδοσιακό site ξενοδοχειακών κρατήσεων, πληκτρολογήστε τις ημέρες που σας ενδιαφέρουν, χρησιμοποιήστε και τα απαραίτητα φίλτρα αναφορικά με το κόστος και την τοποθεσία (το σπα και το γήπεδο γκολφ, φαντάζομαι, δεν είναι στις προτεραιότητές σας) και δείτε τι σας βγάζει, ποια είναι η πολιτική ακύρωσης, αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι φόροι στην τελική τιμή και κυρίως τι λένε τα σχόλια των προηγούμενων πελατών του εκάστοτε ξενοδοχείου. Έπειτα σημειώστε αυτά που σας αρέσουν και που σας ταιριάζουν περισσότερο. Ασφαλώς, όλα αυτά τα sites διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Το Orbitz, για παράδειγμα, δεν έχει φίλτρο τιμής – προσφέρει όμως έναν εκπτωτικό κωδικό (promo code) που έχει ισχύ για κρατήσεις έως τα τέλη του χρόνου και δίνει έκπτωση 10% σε επιλεγμένα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.

Το Booking.com, από την άλλη, προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προσιτά ξενοδοχεία σε κάθε μεριά του πλανήτη και εν προκειμένω στη Σαντορίνη. Το δε Hotels.com διαθέτει τον καλύτερο συνδυασμό φίλτρων, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να συνδυάσω την τιμή -που δεν ήθελα να ξεπερνά τα 110 Ευρώ την ημέρα- με τη βαθμολογία του εκάστοτε ξενοδοχείου που ήθελα να είναι από 9,0 και πάνω!

Κατέληξα σε 2 ξενοδοχεία στην Σαντορίνη με όλα τα σωστά κριτήρια.

Τσεκάρετε τα κόστη (και ψάξτε ξανά)

Επόμενο βήμα: Τσεκάρετε τα παραπάνω αποτελέσματα στο Kayak.com, που συγκρίνει τις τιμές που δίνουν όλα τα σχετικά sites (επίσης, σου επιτρέπει να ελέγξεις περισσότερα ξενοδοχεία συγχρόνως). Έτσι, το ίδιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο  στην Σαντορίνη το βρήκα 10% φθηνότερα στο hotels.com!

Κλείστε το ταξίδι σας online

 Έπειτα έλεγξα την τιμή που δίνουν τα ίδια τα ξενοδοχεία στις δικές τους ιστοσελίδες, καθώς πολλές φορές μπορεί να πετύχεις έξτρα εκπτώσεις.
Και, τέλος, έκανα επιπλέον έρευνα σε άλλες ιστοσελίδες, όπως το hipmunk.com, με τα πολλά φίλτρα και τους «έξυπνους» χάρτες, το Trivago.com, με μεγάλο πλεονέκτημα ότι συγκρίνει τιμές από 200 και πλέον sites ξενοδοχειακών κρατήσεων, και ασφαλώς το TripAdvisor

Έχω γράψει άρθρο τι ακριβώς να προσέχει κάποιος όταν κλείνει ξενοδοχείο με την booking:

Διαβάστε το εδώ Ο Τάσος Δούσης σε συμβουλεύει: Τι να προσέξεις όταν κλείνεις ξενοδοχείο με την booking ή την trivago!

Αναζητήστε τις κρυμμένες τιμές

Αν ψάχνετε ένα παράθυρο στον κόσμο των μη δημοσιοποιημένων εκπτώσεων, περάστε λίγο χρόνο στο getaroom.com. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που βγάζει -μεταξύ άλλων- μικρής διάρκειας προσφορές, ενώ σε προσκαλεί επίσης να τους «καλέσεις στο τηλέφωνο για μυστικές άγνωστες τιμές» (πίσω στον 20ό αιώνα δηλαδή!).  

Προσοχή όμως στις παγίδες!

ηλεκτρονική κράτηση ξενοδοχείων συμβουλές

Τάσος Δούσης: 2 κανόνες και 5 tips για να γλιτώσετε από τις παγίδες ηλεκτρονικής κράτησης ξενοδοχείων

Κλείστε ένα πακέτο όταν θα ξανά ταξιδέψουμε μετά την πανδημία

Αν έχετε ήδη κλείσει εισιτήριο με αεροπλάνο ή ετοιμάζεστε για ένα μακρύτερο και πιο σύνθετο ταξίδι, τα ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών -είναι αλήθεια- ότι δεν εξυπηρετούν. Εγώ δεν κλείνω ποτέ, όμως….

Από την άλλη, για ένα απλό ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι ή Αθήνα στο Λονδίνο, μια προσφορά πακέτου μπορεί και να συμφέρει!  

Eπιβίβαση στο αεροπλάνο

Προσέξτε το 2015 με είχε βοηθήσει η διαδικασία πακέτου και είχα γλιτώσει από Νέα Υόρκη ένα αξιοσέβαστο ποσό…

Τάσος Δούσης: Tα δικά μου 30 καλύτερα ταξιδιωτικά tips μετά από 25 χρόνια ταξιδιών

Επισκέφτηκα τη σελίδα με τα πακέτα του Kayak, το οποίο με οδήγησε σε μια πολλά υποσχόμενη προσφορά του Priceline.com, που περιλάμβανε απευθείας πτήση μετ’ επιστροφής Νέα Υόρκη-Παρίσι και 4 διανυκτερεύσεις στο Crowne Plaza Paris-Republique για 2.505 δολάρια. Στο μεταξύ, το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο που έβρισκα για τις ημερομηνίες που με ενδιέφεραν ήταν στα 2.503 δολάρια. Με άλλα λόγια, οι 4 διανυκτερεύσεις στο τετράστερο ξενοδοχείο θα μου κόστιζαν 50 σεντς τη βραδιά! Αμέσως ήρθα σε επικοινωνία με το Priceline για να βεβαιώσω ότι δεν υπήρχαν κρυφές χρεώσεις. Μου απάντησαν ότι πιθανόν να με χρέωναν επιπλέον για τις αποσκευές, κάτι που πάνω-κάτω περίμενα. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν είχα πρωτοκλείσει εισιτήριο, αυτό το πακέτο ήταν το καλύτερο που μπορούσα να πετύχω!

Προσοχή μεγάλη στις κλασικές γκάφες που κάνει κάποιος όταν κλείνει ξενοδοχείο με κάποιες θα πάθετε πλάκα…

Ταξιδιωτικές γκάφες στις κρατήσεις ξενοδοχείων και tips για να τις αποφύγετε από τον Τάσο Δούση!

Όσα πρέπει να ξέρετε προτού διαλέξετε συνταξιδιώτη

Ρισκάρετε αλλά όχι τρέλες 

Ορισμένες, πάντως, από τις πιο συμφέρουσες τιμές που θα βρείτε προέρχονται από τις λεγόμενες «προσφορές-έκπληξη», που ανακοινώνουν sites όπως το Priceline και το Hotwire. Αποφασίζεις γεωγραφική περιοχή και αστέρια ξενοδοχείου και είτε «χτυπάς» την προσφορά (με τη διαδικασία πλειστηριασμού) είτε απλώς την αγοράζεις. Και μόνο αφού χρεωθεί η κάρτα σου μαθαίνεις πού ακριβώς θα μείνεις (!) – συνήθως σε κάποια τίμια αλλά απρόσωπη ξενοδοχειακή αλυσίδα, αλλά ποτέ, σύμφωνα με την εμπειρία μου τουλάχιστον, σε κάποιο απαίσιο μέρος. Αυτό, ασφαλώς, ενδείκνυται να το κάνετε αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η εξοικονόμηση κόστους. Μην το επιχειρήσετε αν, ας πούμε, οργανώνετε ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο με το ταίρι σας. Είναι ελαφρώς… ριψοκίνδυνο. Αυτό σας το έγραψα για να καταλάβετε ότι πέρα από την booking υπάρχει και ένας άλλος τεράστιος κόσμος προσφορών. Εσείς μην δοκιμάσετε τον τελευταίο τρόπο είναι για έμπειρους ταξιδιώτες και λίγο… τυχοδιώκτες σαν και εμένα.   

Τέλος άλλο κεφάλαιο είναι το κλείσιμο εισιτηρίων για αεροπλάνα και ιδιαίτερα με την Ryanair και γι αυτό έχω γράψει αναλυτικές πληροφορίες:

Ταξιδεύοντας με τη Ryanair: Φθηνά εισιτήρια και παγίδες! Συμβουλές από τον Τάσο Δούση (video)

Ταξίδια στην καραντίνα

5 έξυπνες συμβουλές για να γλυτώσετε χρήματα στο ταξίδι σας μέχρι και 50%

Τις ημέρες που περνάμε, που αξία έχει και το τελευταίο σεντ, έβαλα το μυαλό μου να σπάσει για να σκεφτώ τρόπους έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τα ταξίδια σας με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι και σκεφτείτε αυτά που σας προτείνω, και να …
είστε βέβαιοι ότι, αν εφαρμόσετε κατά γράμμα τις οδηγίες μου, θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε τουλάχιστον από 30% έως και 50% από το budget που είχατε υπολογίσει..

Κατάλυμα

Συνήθως η πάγια τακτική που ακολουθούν όλοι οι ταξιδιώτες είναι να μπαίνουν στην booking.com ,να βρίσκουν το ξενοδοχειάκι, να το κλείνουν ιντερνετικά και να πηγαίνουν. Ωραίος και σωστός τρόπος, αλλά εγώ κάνω ένα άλλο κολπάκι. Πρώτον, βλέπω το ξενοδοχείο που με ενδιαφέρει μέσω της Booking ή οποιουδήποτε άλλου παρόχου, παίρνω τηλεφωνάκι κατευθείαν στο ξενοδοχείο, λέω ημερομηνίες, δωμάτιο και τους ζητάω να μου κάνουν μια τιμή. Στο περίπου 60% των περιπτώσεων παίρνω χαμηλότερη τιμή από 10% έως και 25%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολύ απλά η Booking για την κάθε κράτηση που κάνει παίρνει από τα χρήματα που δίνετε από 20% και σε κάποιες περιπτώσεις και 40%.

Οργάνωσε online το ταξίδι σου

Hotel ή διαμέρισμα;

Στην Ελλάδα είμαι από τους πρώτους που έχουν μιλήσει για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα – σαφώς τα προτιμώ από τα τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία. Έχω γράψει πολλά editorials για το συγκεκριμένο θέμα – όσοι με παρακολουθείτε το ξέρετε, όσοι δεν με παρακολουθείτε όμως σημειώστε: holiday-rental.com
Μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου μπορείτε να βρείτε καταπληκτικά διαμερίσματα που προσφέρουν διαμονή σε οικογένειες, σε ζευγάρια ή ακόμη και μεμονωμένους ταξιδιώτες σε καταπληκτική τιμή. Προσέξτε τώρα, δεν προσφέρονται πρωινό και παροχές ξενοδοχείου, αλλά μπορείτε να βρείτε εκπληκτικό, χλιδάτο διαμέρισμα τύπου σουίτας στην τιμή απλού δωματίου.

Το τηλέφωνο σκοτώνει

Κινητά και κορονοϊός

Θα εκπλαγείτε αρνητικά αν αφήσετε στην τύχη του το τηλέφωνο που έχετε στην κατοχή σας – μιλάω πάντα για τις κλήσεις, όπως επίσης και το internet. Εγώ στη θέση σας θα μίλαγα μόνο μέσω Skype, όπου υπάρχει Wi-Fi, ή διαφορετικά, αν υπήρχε ανάγκη, θα έπαιρνα από πριν ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας που να έχει συγκεκριμένο χρόνο και κόστος για το εξωτερικό. Καλά, για το internet δεν το συζητάω, μόνο από Wi-Fi

Κάρτες απεριορίστων

Oyster Card για μετακινήσεις στο Λονδίνο

Οι μεταφορές είναι τεράστιος βραχνάς σε ένα ταξίδι. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου όμως και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη και την Αμερική υπάρχουν ειδικές ημερήσιες κάρτες που σε πολλές περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν όλα τα μέσα μεταφοράς. Με το που θα φτάσετε στον προορισμό σας θα αναζητήσετε μια τέτοια κάρτα. Και τώρα δώστε βάση: Με αυτή την κάρτα θα έχετε απίστευτες εκπτώσεις σε μουσεία και θεάματα από 15% έως και 35%.

Αεροπορικά

Αεροπορικά εισιτήρια

Εδώ η ιστορία θέλει τέχνη. Πρέπει να ξέρεις να «διαβάζεις» εταιρείες και εισιτήρια, για να μη σου βγει το ταξίδι ξινό. Θέλει τρομερό ψάξιμο η αναζήτηση εισιτηρίων και μεγάλη έρευνα, τουλάχιστον δύο μήνες πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι. Ακολουθήστε όμως κάποια βηματάκια που θα σας βοηθήσουν. Πρώτα απ’ όλα, δεν θέλω να κλείνετε αεροπορικά της Aegean από ανεξάρτητους παρόχους, ενώ μπορείτε να τα κλείσετε κατευθείαν από το site της Aegean. Γιατί σας το λέω αυτό; Διότι, αν προσπαθήσεις να κλείσεις από την AIR Tanganyika πτήση της Aegean Αθήνα – Μύκονος ή Αθήνα – Λονδίνο και τη βρεις πιο φθηνά, είναι βέβαιο ότι δεν θα σου έχουν χρεώσει βαλίτσα, κι εσύ δεν θα το πάρεις χαμπάρι, διότι πολύ απλά δεν θα το προσέξεις λόγω απειρίας!Ο Τάσος Δούσης μας πηγαίνει στην Μήλο, σε ένα μαγευτικό ξενοδοχείο πάνω στην θάλασσα

Ταξιδεύοντας με τη Ryanair: Φθηνά εισιτήρια και παγίδες! Συμβουλές από τον Τάσο Δούση (video)


Παρακάτω, οι low cost εταιρείες κρύβουν παγίδες πολύ σοβαρές. Δηλαδή, είναι πολύ αυστηρές στο τι σημαίνει «χειραποσκευή». Ψάχνονται να χρεώσουν ακόμη και το μισό κιλό παραπάνω. Είναι πολύ αυστηρές στο πρωτόκολλο επιβίβασης. Μπορεί δηλαδή να αργήσεις 10 λεπτά και να σου κλείσουν το γκισέ και να μείνεις με τη βαλίτσα στο χέρι. Low cost κλείνουν μόνο οι πολύ έμπειροι ταξιδιώτες, οι οποίοι το ψάχνουν σχεδόν επαγγελματικά. Τέλος, αποφύγετε σαν το διάολο το λιβάνι τις άγνωστες εταιρείες, έστω κι αν έχουν χαμηλότερη τιμή. Πολύ πιθανόν να μην πετάξετε και οι πιθανότητες να έχετε αεροπορικό δυστύχημα είναι πολύ αυξημένες. Σε αεροπορικές εταιρείες τύπου… Air Tatzik –δεν ξέρω καν αν υπάρχει!– ή Moldavia Transport κ.λπ. μην περνάτε ούτε απέξω.

Low cost αεροπορικές: Τα υπέρ & τα κατά της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής τάσης!

Προτιμάτε τα επώνυμα προϊόντα, τις αεροπορικές που έχουν ιστορία πίσω τους.

Αγαπητοί μου φίλοι, αν ακολουθήσετε αυτά τα πέντε απλά βηματάκια που σας έγραψα, υπάρχει περίπτωση να βγείτε πολύ κερδισμένοι σε κάποιο ταξίδι σας που είχατε υπολογίσει.

ταξίδι τον κόσμο

Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης όταν ταξιδεύετε

Όταν ταξιδεύετε είναι πολύ πιθανό να πέσετε «θύματα» απάτης καθώς δεν γνωρίζετε τις καταστάσεις που επικρατούν στην τοποθεσία που επισκεπτόσαστε.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε από τι να προφυλαχθείτε. Γι’ αυτό τον λόγο ο Τάσος Δούσης σας «προετοιμάζει» θέλοντας να σας δείξει τι πρέπει να αποφύγετε για να ελαττώσετε τις πιθανότητες να σας εξαπατήσουν.

Δείτε το βίντεο με τα 6+1 tips από το κανάλι Tasos Dousis:

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ