Οι γερμανικές αεροπορικές απαγορεύουν την υφασμάτινη μάσκα

Απεργίες στη Γερμανία: Οι ακυρώσεις πτήσεων και τρένων προκαλούν ταξιδιωτικό χάος καθώς αποχωρούν τα συνδικάτα μεταφορών..
Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρόμους έχουν ανακοινώσει αποχωρήσεις, λίγες μέρες μετά από παρόμοιες απεργίες που προκάλεσαν αναστάτωση σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει ξανά ταξιδιωτικό χάος αυτή την εβδομάδα, καθώς πολλοί από τους εργαζόμενους στα τρένα και τα αεροδρόμια της πρόκειται να απεργήσουν.

Χθες και σήμερα Τρίτη 12/03 το σωματείο GDL της χώρας θα προχωρήσει σε απεργία. Αντιπροσωπεύουν οδηγούς τόσο επιβατηγών όσο και εμπορευματικών αμαξοστοιχιών. Οι οδηγοί εμπορευματικών τρένων αποχώρησαν στις 18:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα και θα ακολούθησαν οι μηχανοδηγοί επιβατηγών τρένων της Deutsche Bahn στις 2 το πρωί της Τρίτης.

Κατά τα άλλα, η απεργία του συνδικάτου πληρώματος θαλάμου επιβατών της Lufthansa θα προκαλέσει αναστάτωση σε δύο από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, η απεργία θα επηρεάσει τόσο τη Lufthansa όσο και τη χαμηλού κόστους θυγατρική της, Cityline.

Οι απεργίες που πλήττουν τόσο τα σιδηροδρομικά όσο και τα αεροπορικά δίκτυα στη Γερμανία γίνονται μεγάλο θέμα μετά από τις πρόσφατες, παρόμοια ανατρεπτικές απεργίες στη χώρα.

Γιατί απεργούν οι μηχανοδηγοί της Γερμανίας;

Το GDL ζήτησε νέα εργατική δράση ως μέρος μιας μακράς και σκληρής διαμάχης με τον κρατικό κύριο σιδηροδρομικό φορέα για τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές. Η απεργία ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής – σε συμφωνία με την ανακοίνωση του συνδικάτου την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα ειδοποιούσε πλέον 48 ώρες πριν απεργήσει.

Ακολουθεί μια απεργία 1,5 ημερών την περασμένη εβδομάδα , η οποία δεν έλαβε λύση για καμία πλευρά. Το GDL ζητά να μειωθούν οι ώρες εργασίας από 38 σε 35 ώρες την εβδομάδα χωρίς περικοπή μισθού.
Σε εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οι συντονιστές πρότειναν μείωση από 38 σε 36 ώρες έως το 2028 – αλλά αυτή η πρόταση δεν ικανοποίησε την ένωση. Ζήτησαν μια νέα προσφορά μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας επέκρινε την ενέργεια.

Ο Volker Wissing είπε στην εφημερίδα Bild, «Το να χτυπάς αντί να διαπραγματεύεσαι είναι ανεύθυνο». Ο υπουργός πίεσε επίσης το GDL να συνεχίσει τις συνομιλίες και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαιτησίας. Ο πρόεδρος του GDL Claus Weselsky «υπερβαίνει τα όρια όλο και περισσότερο», πρόσθεσε ο Wissing.

Ωστόσο, δεν θα επηρεαστούν όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες τρένων στη Γερμανία από τη διαμάχη με την Deutsche Bahn, καθώς ορισμένες εκτελούνται από ιδιωτικούς φορείς.

Ποια αεροδρόμια στη Γερμανία θα επηρεαστούν από απεργίες;

Η Φρανκφούρτη και το Μόναχο, δύο από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Γερμανίας, βυθίζονται στο χάος σήμερα Τρίτη 12/03 και την Τετάρτη μετά την έκκληση του Ανεξάρτητου Οργανισμού Αεροσυνοδών (UFO) για νέες αποχωρήσεις.

Η Lufthansa λέει ότι περίπου 100.000 ταξιδιώτες είναι πιθανό να επηρεαστούν – και η ανακοίνωση της γερμανικής ένωσης έρχεται λίγες μέρες αφότου η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το 2023. Η απεργία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης σήμερα και όλες τις πτήσεις έξω από το Μόναχο την Τετάρτη, από τις 4 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με τη Lufthansa και τον συνεργάτη της Cityline θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, λέει η ένωση.

Γιατί το πλήρωμα καμπίνας της Lufthansa αποχωρεί;

Η Ανεξάρτητη Οργάνωση Αεροσυνοδών (UFO) ζητά αύξηση των αποδοχών κατά 15% και αποζημίωση 3.000 ευρώ για τον πληθωρισμό. Εάν δοθεί το πράσινο φως, θα ωφελούσε τα 18.000 μέλη της με τη Lufthansa και τα 1.000 μέλη της Cityline.

Το συνδικάτο λέει ότι περισσότερο από το 96% των μελών του ψήφισαν υπέρ της απεργίας. Την περασμένη εβδομάδα, η Lufthansa ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διπλασιάστηκαν το 2023 στα 1,67 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η UFO ισχυρίζεται ότι το πλήρωμα καμπίνας δεν έχει δει ακόμη κανένα όφελος από αυτά τα αυξημένα κέρδη.

Οι απεργίες αυτής της εβδομάδας έρχονται μετά από παρόμοιες απεργίες την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Περίπου 200.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από καθυστερήσεις και ακυρώσεις μετά την απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa στη Γερμανία .

Με επικεφαλής το συνδικάτο Ver.di, τα 25.000 μέλη του προσωπικού εδάφους ζήτησαν αύξηση μισθού κατά 12,5% -ή τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα μηνιαίως- καθώς και μπόνους αποζημίωσης για τον πληθωρισμό.

Η Lufthansa αντέκρουσε αυτήν την πρόταση και προσφέρθηκε να αυξήσει τους μισθούς κατά τουλάχιστον 10%.

Ο Ver.di, ωστόσο, απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι δεν ήταν αρκετή – και ότι το προσωπικό εδάφους μόλις κέρδιζε τον κατώτατο μισθό παρά τα τεράστια κέρδη της αεροπορικής εταιρείας.

Πώς να μάθετε εάν η πτήση της Lufthansa ακυρώθηκε

Σε ανακοίνωσή της, η Lufthansa αναφέρει: «Οι επιβάτες που θα επηρεαστούν από μια παρατυπία θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με ακυρώσεις και επιλογές εκ νέου κράτησης μέσω email ή στην εφαρμογή της Lufthansa».

Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας στην κράτησή σας είναι ενημερωμένα, ώστε η αεροπορική εταιρεία να μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει μαζί σας.

Συμβουλεύουν τους επιβάτες να ελέγχουν αυτήν τη σελίδα στον ιστότοπό τους για ενημερώσεις. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τον λογαριασμό X της Lufthansa για περαιτέρω ενημερώσεις. Εάν επικοινωνήσετε με τη Lufthansa μέσω X, πρώην Twitter, θα πρέπει να γνωρίζετε μια δήλωση που έχει εκδώσει η αεροπορική εταιρεία:

«Προσέξτε για ψεύτικους λογαριασμούς που φαίνεται να είναι προσωπικό της Lufthansa ή της Lufthansa, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ελέγχετε πάντα ότι η απάντηση προέρχεται από έναν από τους επίσημους λογαριασμούς της Lufthansa που βρίσκονται εδώ http://ti.lh.com/9eMB και σας ενημερώνουμε ότι δεν προσφέρουμε βοήθεια μέσω WhatsApp παρά τον ισχυρισμό για πλαστά προφίλ χρηστών. Εάν επιθυμείτε να ζητήσετε βοήθεια, μπορείτε να το κάνετε μέσω της ακόλουθης σελίδας http://ti.lh.com/Mcbe.”

Απεργία Lufthansa: Μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων;

Η Lufthansa δήλωσε: “Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ νέου δωρεάν κράτηση στη διεύθυνση http://lufthansa.com, στην εφαρμογή της Lufthansa ή μέσω των κέντρων εξυπηρέτησης.”

Λένε επίσης: «Λόγω της απεργίας τα rebooking resks δυστυχώς δεν στελεχώνονται». Εάν η πτήση σας είναι εσωτερικού, μπορείτε να λάβετε ένα κουπόνι για ένα αντίστοιχο ταξίδι με τρένο μέσω του ιστότοπου της Lufthansa. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, δικαιούστε πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν ακυρωθεί η πτήση σας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ