Περιττές χρεώσεις στο αεροπλάνο; Μικρά μυστικά για να είναι πιο οικονομικά τα ταξίδια σας!
Ενημερώθηκε στις 20 Μαΐου 2020, 13:54

Ηλιόλουστη, διάσημη για τη φιλοξενία της και σχετικά απαλλαγμένη από τον κορονοϊό, η Ελλάδα ακούγεται στους ξένους ως ο ιδανικός προορισμός για διακοπές μετά το lockdown και αποτελεί σίγουρα top προορισμό για τους Βρετανούς.

Σκύρος

Αλλά θα είναι έτοιμη η χώρα να τους υποδεχτεί το καλοκαίρι;

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε η γνωστή βρετανική εφημερίδα και αναζήτησε τις πληροφορίες από την ίδια την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι οι Έλληνες πολιτικοί, απολύτως συνειδητοποιημένοι για την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό δείχνουν να θέλουν να στηρίξουν τον τομέα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι οι διακοπές θα ξαναρχίσουν από την 1η Ιουλίου. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί θα είναι οι πρώτοι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα.

Ωστόσο, πολλά είναι αυτά που δε βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Πρώτον, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας θα πρέπει να άρει την απαγόρευση ταξιδιών σε ξένες χώρες.

Δεύτερον, οι αεροπορικές και τα αεροδρόμια στην Ευρώπη πρέπει να αποκαταστήσουν τις αεροπορικές συνδέσεις και να βρουν έναν τρόπο για να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ατόμων από ένα σημείο στο άλλο, τηρώντας παράλληλα την κοινωνική αποστασιοποίηση και τις οδηγίες ασφαλείας. Ο υπεύθυνος του Χίθροου John Holland-Kaye ψαλίδισε τις ελπίδες σχετικά με την πιθανότητα να λειτουργήσουν οι τωρινοί κανονισμοί στα αεροδρόμια. Όπως ανέφερε, πρέπει να ξεχάσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πρόβλημα δεν είναι το αεροπλάνο, αλλά η έλλειψη χώρου στο αεροδρόμιο.

Τρίτον, σύμφωνα με την Telegraph, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια που να λειτουργούν κανονικά και να είναι πρόθυμα να ξανανοίξουν κάτω από τους κανονισμούς που παρεμποδίζουν το κέρδος.

Σε επιστέγασμα των παραπάνω έρχεται το ζήτημα των τεστ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, αλλά μόνο αν συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι Βρετανοί που φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κορονοϊό.

“Το αν οι Βρετανοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο εξαρτάται από τη διάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να συζητήσει και να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα”, αναφέρει. “Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιου είδους τεστ εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης ή ιδιωτικών φορέων. Ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι η τεχνολογία θα έχει προοδεύσει ώστε αυτό να είναι δυνατό. Τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο ακριβή και φθηνότερα. Αν όχι τον Ιούλιο, τότε ίσως τον Αύγουστο να μπορεί η χώρα να υποδεχτεί ξανά Βρετανούς”.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι συζητήσεις με τους Βρετανούς αξιωματούχους, αλλά διαβεβαίωσε ότι η αποκατάσταση της σύνδεσης με τη Βρετανία είναι προτεραιότητα. “Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι για εμάς η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενοι τουρισμού και μοιραζόμαστε αξίες και ιδανικά για το πώς να διασκεδάζουμε και να είμαστε χαρούμενοι”, ανέφερε. “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ξαναφέρουμε τους Βρετανούς στη χώρα”.

Οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες επενδύουν στην αύξηση της ζήτησης μόλις επιτραπούν τα ταξίδια.

Ο Αλέξης Ματσούκης, διευθυντής της Ionian and Aegean Island Holidays ανέφερε ότι συνήθως προωθούν πιο ήσυχα νησιά με μεγαλύτερες παραλίες, όχι την Κω ή τη Ρόδο όπου υπάρχουν σειρές από ξαπλώστρες. Τα ελληνικά νησιά είναι χαρακτηριστικά μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποφύγει το συνωστισμό και οι περιορισμοί σχετικά με την εστίαση σε εσωτερικούς χώρους δε θα πρέπει να επηρεάσει τις ταβέρνες στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει, “δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερες διακοπές την εποχή του κορονοϊού από τη διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ελλάδα κι ελπίζω και οι Βρετανοί να πιστεύουν το ίδιο”.

Επίσης είναι αισιόδοξος για μια επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούλιο, αλλά πιστεύει ότι το κλειδί είναι η διεθνής συνεργασία. “Από την πλευρά της Ελλάδας, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου μοιάζει να είναι το καλύτερο σενάριο, αλλά όλα εξαρτώνται από το πως θα χειριστεί η Βρετανία και η ΕΕ τις οδηγίες πτήσεων και υγείας, τι θα ζητήσουν και αν μπορούν να επισπεύσουν διαδικασίες όπως τα τεστ”.

Με ποιον τρόπο χαλαρώνει η Ελλάδα το lockdown;

Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών έγινε στις 4 Μαΐου, αλλά ακόμα δεν επιτρέπεται ο κόσμος να μετακινηθεί σε άλλο νομό. Όλο και περισσότερα καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια, άνοιξαν την ίδια ημέρα, ενώ τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά από τις 11 του μηνός. Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα πάρκα θα μπορούν να δεχτούν τουρίστες από τις 18 Μαΐου, ενώ τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουνίου. Οι παραλίες επίσης αναμένεται να ανοίξουν στο κοινό από τον Ιούνιο.

Θα υπάρχουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης;

Ναι. Και όπως συμβαίνει με τους περισσότερους προορισμούς, οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. “Η εμπειρία για τους επισκέπτες στην Ελλάδα θα είναι διαφορετική”, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. “Τα τραπέζια και οι ξαπλώστρες θα είναι τοποθετημένα σε απόσταση και το προσωπικό θα φορά προστατευτικό εξοπλισμό και γάντια. Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να αποφεύγονται οι ουρές και θα περιορίσουμε τον αριθμό των τραπεζιών στα εστιατόρια, με την τοποθέτηση περισσότερων τραπεζιών έξω και την αλλαγή του τρόπου σερβιρίσματος. Στα ξενοδοχεία θα εφαρμόζεται αυστηρότερη καθαριότητα των δωματίων και κοινόχρηστων χώρων”. Ο υπουργός προσέθεσε ακόμα ότι οι τουρίστες δε θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες στα ξενοδοχεία και τα θέρετρα.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα μέτρα θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα. “Το ερώτημα είναι : θα είναι αυτό η νέα έννοια του φυσιολογικού ή θα βρούμε άλλη λύση; Θα λειτουργήσουμε με υπεύθυνο τρόπο για όσο χρειαστεί, αλλά κάποιες από τις αλλαγές πιθανόν να παραμείνουν για πάντα. Δείτε για παράδειγμα το πώς άλλαξε η 11η Σεπτεμβρίου τον τρόπο που ταξιδεύουμε”.

Υπάρχουν αμφιβολίες, ειδικά μεταξύ των ιδιοκτητών εστιατορίων και ξενοδοχείων, για το αν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλαρώσουν. Σκεφτείτε ότι δε γίνεται να υπάρξει κέρδος με την πληρότητα στο 50% και τα έξοδα λειτουργίας στο 100%. ο Αλέξης Ματσούκης των Ionian and Aegean Island Holidays λέει ότι μίλησε με έναν ιδιοκτήτη ταβέρνας σχετικά με την προσφορά παράδοσης φαγητού στα δωμάτια.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι το κάθε νησί θα τηρήσει διαφορετικά μέτρα, ενώ τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά αν θα επισκεφτούν ένα μικρότερο νησί όπου οι υπηρεσίες περίθαλψης είναι περιορισμένες.

Επιτρέπεται να πάει κάποιος εκεί;

Με μια λέξη, όχι. Το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει την αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό. Οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των ελληνικών αρχών. Αυτό περιλαμβάνει, από τις 16 Μαρτίου, την αναγκαιότητα αυτο-απομόνωσης για 14 ημέρες.

Πραγματοποιούνται πτήσεις;

Υπάρχουν περιορισμένες ταξιδιωτικές επιλογές διαθέσιμες μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Πολλές προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου αλλά είναι πιθανό να ακυρωθούν.

Ποια είναι η οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας;

Όσο οι χώρες ανταποκρίνονται στην πανδημία του κορονοϊού, θεσπίζοντας περιορισμούς ταξιδιών και συνόρων. Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν είναι αναγκαίο. Όλες οι χώρες ή περιοχές μπορούν να περιορίσουν τα ταξίδια χωρίς προειδοποίηση. Αν κάποιος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ταξιδεύει στο εξωτερικό, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επιστρέψει άμεσα, όπου και όσο υπάρχουν διαθέσιμα δρομολόγια. Πολλές αεροπορικές αναστέλλουν τις πτήσεις τους και πολλά αεροδρόμια κλείνουν, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση πτήσεων.

“Από τις 16 Μαρτίου όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αυτό είναι υποχρεωτικό και οι αρχές προσπαθούν να το ενισχύσουν με διώξεις και πρόστιμα. Οι Βρετανοί πολίτες δεν επηρεάζονται από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλείσιμο συνόρων σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Οι Βρετανοί μπορούν ακόμα να μπουν στην Ελλάδα, αλλά οφείλουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ελληνικών αρχών”.

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πολλά από τα μέτρα αυτά αναθεωρήθηκαν πρόσφατα και μπορεί να αλλάξουν. Αναμένουμε τα σχέδια των ελληνικών αρχών για πιθανές αλλαγές. Τα σχέδια αυτά υπόκεινται σε αλλαγές για αυτό θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις”.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ