Σύγχρονη, ζωντανή, πολύχρωμη, η Θεσσαλονίκη δε σταματάει να μας μαγεύει με την ιστορία και την απαράμιλλη γοητεία της και μας καλεί κάθε φορά να την (ξανά) ανακαλύψουμε!

Ρεπορτάζ/Κείμενο: Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Ρίγκου, Σίσσυ Παστελάκου
Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης

Η ομάδα μας σας παρουσιάζει τα must αξιοθέατα και μέρη της Θεσσαλονίκης μέσα από φωτογραφίες.

Δείτε ακόμα: Αποδράστε στην Πόλη του Φωτός! Ένας mini οδηγός για το Παρίσι (Part 2)

1. Λευκός Πύργος

Ορόσηµο της πόλης, το αρχιτεκτονικό αυτό κοµψοτέχνηµα κατασκευάστηκε από τους Oθωµανούς το 1535 και ονοµάστηκε αρχικά «Πύργος του αίµατος» καθώς χρησιµοποιήθηκε ως τόπος φυλάκισης και εκτελέσεων. Λέγεται πως ο προσδιορισµός «Λευκός» οφείλεται σε έναν Εβραίο κατάδικο, που ασβέστωσε τον πύργο το 1891 µε αντάλλαγµα την ελευθερία του. Μάλιστα, µέχρι το 1912 ο εβραϊκός πληθυσµός τον ανέφερε ως «Torre Blanca» και οι Τούρκοι ως «Beyaz Kule» (Λευκός Πύργος).

Tip: Επισκεφθείτε τη µόνιµη έκθεση που στεγάζει και ανεβείτε ψηλά στον εξώστη. Η θέα είναι µαγευτική!
Δευτ.-Κυρ. 08:00-20:00. (Είσοδος €4, µειωµένο εισιτήριο €2, ελεύθερη είσοδος τις επίσηµες αργίες, www.lpth.gr, Τ. 2310 267832)

2. Νέα Παραλία

Μετά την ανάπλασή της από το δίδυµο αρχιτεκτόνων Πρόδροµο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόµο, η Νέα Παραλία αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.Αποτελεί έναν από τους πιο όµορφους νέους δηµόσιους χώρους της Ελλάδας,που αντανακλά τον τρόπο ζωής της πόλης. Οι διακρίσεις της σε διεθνές επίπεδοακολουθούν η µία την άλλη και την καθιστούν πρώτη σε προτίµηση για βόλτες στην πόλη.

Συνδυάζει αρµονικά το νερό, το πράσινο,το ξύλο, τα δέντρα σε όλη τη διάρκεια της διαδροµής χαρίζοντας στιγµές ξεγνοιασιάς, ενώ εκεί θα συναντήσετε έναν ποδηλατόδροµο µοναδικό για τα ελληνικά δεδοµένα.

3. Πλατεία Αριστοτέλους

Xτισµένη µετά τη µεγάλη φωτιά του 1917, η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί µία από τις πιο µοντέρνες της Ελλάδας, αποπνέοντας τον παλµό και την αισθητική µεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Διαµορφώθηκε µε βάση τα σχέδια του πρωτοποριακού Γάλλου αρχιτέκτονα Εµπράρ, όπου οφείλει και την ιδιαίτερη αισθητική της, και ικανοποιεί τις ανάγκες των επισκεπτών µε αµέτρητες επιλογές µαγαζιών, από cafés και γουστόζικα bars µέχρι εµπορικά καταστήµατα, ενώ προσφέρει υπεροχη θέα στη θάλασσα. Πάνω στην πλατεία είναι χτισµένα δυο ιστορικά αρχιτεκτονήµατα, το Ολύµπιον και το Electra Palace.

4. Ομπρέλες

Δηµιούργηµα του καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου, οι πασίγνωστες «Οµπρέλες» είναι ένα εξαιρετικό γλυπτό που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης από το 1995, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, για τα 100 χρόνια του θεσµού της Μπιενάλε. Στολίζουν την παραλία της Θεσσαλονίκης από το 1997, χρονιά που η πόλη χρίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

5. Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το σπουδαίο άγαλµα του βασιλιά και στρατηλάτη κοντά στον Λευκό Πύργο είναι το µεγαλύτερο στην Ελλάδα! Σύµφωνα µε τη µυθολογία, Θεσσαλονίκη ονοµαζόταν η γοργόνα-ετεροθαλής αδερφή του Μακεδόνα βασιλιά. Το µνηµείο έχει ύψος 6,15 µέτρα και φέρει την υπογραφή του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα, που το δηµιούργησε το 1974.

6. Πύργος του ΟΤΕ

Kτήριο ορόσηµο, ο Πύργος του ΟΤΕ είναι ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήµατα της ελληνικής πολιτιστικής πρωτεύουσας. Εχει ύψος 76 µ. και είναι περιστρεφόµενος -η περιστροφή γίνεται αργά και είναι ανεπαίσθητη. Μπορείτε να θαυµάσετε την εξαιρετική θέα 360 µοιρών και να απολαύσετε ένα ποτό στο Skyline! Ο Πύργος κατασκευάστηκε το 1970 και χρησιµοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως περίπτερο του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – εξ ου και η ονοµασία του.

Δείτε ακόμα: It’s snow time! Κάνουμε check in στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

7. Αψίδα του Γαλέριου

Στη διασταύρωση Εγνατίας & Γούναρη βρίσκεται άλλο ένα εµβληµατικό µνηµείο της Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως «Καµάρα», το οποίο αποτελεί σύνηθες σηµείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Είναι το σωζόµενο µέρος από το συγκρότηµα που οικοδόµησε ο Καίσαρας Γαλέριος, στις αρχές του 4ου αιώνα µ.Χ., ως ανάµνηση της νίκης του επί των Περσών. Έχει εξαιρετικές ανάγλυφες παραστάσεις στους πεσσούς του.

8. Μονή Αγίας Θεοδώρας

Αποτελεί ένα σπάνιο µοναδικό µοναστήρι το οποίο δεσπόζει στην οδό Ερµού 34. Λειτουργεί από τον 8ο αιώνα µ.Χ., ενώ µε την άλωση της Θεσσαλονίκης, οι Τούρκοι κατατεµάχισαν το µυρόβλητο άγιο λείψανο της Αγίας, που σήµερα φυλάσσεται στο Καθολικό του µοναστηριού.

Οι Τούρκοι την ονόµασαν «Kizlar Manastir» (Μονή των Κοριτσιών), λογω του ότι φιλοξενούσε 200 µοναχές, αλλά από το 1974 λειτουργεί ως ανδρικό µοναστήρι. Πριν από λίγα χρόνια, σε διπλανό οικόπεδο, ανακαλύφθηκε ένας τάφος που εκτιµήθηκε ότι ανήκει στην Αγία.

9. Λιμάνι

Το παλιό λιµάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ιδιαίτερο, ατµοσφαιρικό σκηνικό. Διαθέτει βιοµηχανικά κτήρια, που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, ενώ αρκετά από αυτά έχουν ανακαινιστεί και διαµορφωθεί σε χώρους πολιτισµού, όπως το Μουσείο Κινηµατογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας.

10. Ροτόντα

Aποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά µνηµεία της Πρωτοχριστιανικής Περιόδου. Με αρχιτεκτονικές επιρροές από Πάνθεον της Ρώµης, χτίστηκε τον 4ο µ.Χ. αιώνα για τον Ρωµαίο Καίσαρα Γαλέριο, µε σκοπό να αποτελέσει Πάνθεον ή µαυσωλείο. Ένα πολύ µεγάλο κοµµάτι του έχει καταστρεφεί από σεισµούς. Σήµερα, το µνηµείο, ελεύθερο πλέον από τα πολυετή εργοταξιακά ικριώµατα, αποδίδεται οριστικά στο κοινό.

Tip: Η ακουστική του μνημείου είναι εκπληκτική και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης.
Ανοιχτά: Από 1/4 έως 21/10, 08:00-19:00 και από 1/11 έως 31/4 08:00-17:00. Εισιτήριο: €2.

11. Ναός Αγίας Σοφίας

Mία από τις πιο σηµαντικές βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, που κηρύχθηκε Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς από την UNESCO, ο Ναός της Αγίας Σοφίας χτίστηκε µε βάση το πρότυπα της ορθόδοξης Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για µια παλαιοχριστιανική βασιλική µε τρούλο, επιβλητικής οµορφιάς και ανεκτίµητης αξίας, η οποία χτίστηκε τον 8ο αιώνα, στη θέση παλαιότερου ναού. Αποτελεί το σηµαντικότερο δείγµα βυζαντινής ναοδοµίας της εποχής της.

12. Ναός Αγίου Δημητρίου

Παλαιοχριστιανικός ναός αφιερωµένος στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δηµήτριο. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου που είναι γνωστός και ως «Μυροβλήτης» (κατά την παράδοση, από τον τάφο του ανέβλυζε µύρο). Η γιορτή του έχει ταυτιστεί µε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, αφού ακριβώς στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη. Πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα χριστιανικά µνηµεία ολόκληρης της χώρας.

Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την κρύπτη κάτω από το Άγιο Βήμα του ναού του Πολιούχου της πόλης.

13. Λεωφόρος Νίκης

Η πασίγνωστη κεντρική λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, γνωστή για τα µεγαλοπρεπή κτίσµατα και την απεριόριστη θέα στον Θερµαϊκό Κόλπο. Μπορείτε να βρείτε αναρίθµητες προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση, καθώς ο παλµός της πόλης χτυπά όλες τις ώρες της ηµέρας δυνατά στην επιβλητική παραλιακή λεωφόρο, που ξεκινά από το λιµάνι, περνάει µπροστά από την Πλατεία Αριστοτέλους και λίγο µετά τον Λευκό Πύργο δίνει τη θέση της στη Νέα Παραλία, η οποία, πλέον, καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής.

14. Άνω Πόλη

Xαρακτηρίζεται ως το «µπαλκόνι» της Θεσσαλονίκης, ένα µέρος που παντρεύει την παραδοσιακή βαλκανική ιδιοσυγκρασία και τη φιλοξενία της παλιάς γειτονιάς. Η περιοχή εκτείνεται γύρω από τα Κάστρα, ενώ η θέα από τον Πύργο του Τριγωνίου κόβει την ανάσα. Εδώ βρίσκουµε ιστορικά µνηµεία, όπως η Μονή Βλατάδων, η Πλατεία Τερψιθέας µε τον οθωµανικό τουρµπέ, το Κουλέ Καφέ και ο βυζαντινός Ναός του Προφήτη Ηλία. Η Άνω Πόλη ενδείκνυται για απολαύσετε ένα τσιπουράκι µε πεντανόστιµα µεζεδάκια στα ατµοσφαιρικά ουζερί και µεζεδοπωλεία της.

Δείτε ακόμα: Θεσσαλονίκη: Ένα «κρυμμένο» στέκι στην καρδιά της πόλης

Πηγή: Best in Travel Thessaloniki 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον νέο απόλυτο οδηγό για την Θεσσαλονίκη!

[joomag allowfullscreen=1 width=495 height=300 title=icons-magazines-best-in-travel-thessaloniki-2019 magazineId=0258535001544197863 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ