Καλοκαίρι στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι για πολλούς ένας must προορισμός για το χειμώνα, όμως εμείς παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους λόγους που αποδεικνύουν ότι αξίζει και το καλοκαίρι!

Ο καιρός είναι υπέρ σας, το budget το διαχειρίζεστε ανάλογα -έχετε φροντίσει για έγκαιρη αποταµίευση-, η παρέα κλείστηκε (what happened to Amsterdam, stays in Amsterdam), η άδεια από τη δουλειά εγκρίθηκε και ο προορισµός κάνει στο µυαλό γκελ σαν τη µπίλια στο φλίπερ: Άµστερνταµ!

Γιατί θαυµαστικό στο τέλος; Γιατί η πρωτεύουσα της Ολλανδίας και µεγαλύτερη πόλη της χώρας, δεν είναι ένας προορισµός που προκαλεί µόνο όλες εκείνες τις φαντασιώσεις εξαιτίας των κλισέ που κυριαρχούν για την red light συνοικία και τα coffee shops. Η πόλη µε τη multicultural πληθυσµιακή ταυτότητα (το 2007 ζούσαν στην πόλη άνθρωποι από 177 εθνικότητες, τις περισσότερες στον κόσµο) είναι σαφώς κάτι παραπάνω από εκείνα που την έκαναν γνωστή στα πέρατα της υφηλίου.

Εµείς, ως experts σας προτείνουµε να κλείσετε εισιτήριο για τη σύγχρονη αυτή ευρωπαϊκή µητρόπολη που όχι µόνο δε κοιµάται ποτέ, αλλά τα βράδια χορεύει ξέφρενα στα κλαµπ και το πρωί κάνει ποδήλατο στα κανάλια. Ιδού λοιπόν δέκα και παραπάνω λόγοι που αξίζει να την επισκεφτείτε έστω και µια φορά στη ζωή σας και σίγουρα θα κάνετε book µέχρι να πείτε τη λέξη Άµστερνταµ!

Από την Ειρήνη Μιχαλούδη ([email protected])
Φωτογραφίες: Αρχείο, Shutterstock

Ποδήλατα

Άμστερνταμ ποδήλατα
Πάρκινγκ ποδηλάτων

Σε µια χώρα 17 εκατοµµυρίων, κυκλοφορούν 23 εκατοµµύρια ποδήλατα άρα σχεδόν όλοι οι ντόπιοι µετακινούνται πάνω σε δυο ρόδες και περνούν τη µισή ζωή τους πάνω σε µια σέλα. Το Άµστερνταµ, όπως και τα λοιπά αστικά κέντρα της χώρας, έχουν προσαρµοστεί πλήρως σε αυτό το οικολογικό µέσο µεταφοράς που όλοι δείχνουν σεβασµό. Η εξερεύνηση της ποικιλόµορφης πόλης µε πετάλι ανταµείβει τους επισκέπτες που περιηγούνται γρήγορα στις γειτονιές της, όπως η γραφική ζώνη του καναλιού της πόλης, η γοητευτική συνοικία των µουσείων και οι όµορφες κατοικηµένες περιοχές.

Πολιτισµός

Άμστερνταμ πολιτισμός
Street Art στο Άμστερνταμ

Λαµβάνοντας υπόψη το µικρό µέγεθος της, οι Κάτω Χώρες παρήγαγαν έναν εκπληκτικά σηµαντικό αριθµό σε κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι Γιοχάνες Βερµέερ, Ρέµπραντ Χάρµενσοον φαν Ράιν και Βίνσεντ βαν Γκογκ. Ενώ πολλά µουσεία στο Άµστερνταµ παρουσιάζουν έργα τέχνης από αυτές τις θρυλικές φιγούρες, η συλλογή του Rijksmuseum είναι ασύγκριτη και διαθέτει το αριστούργηµα του Rembrandt, «Η νυχτερινή περίπολος».

Τα κανάλια (όχι τα τηλεοπτικά)

Άμστερνταμ κανάλια με ποδήλατα
Κανάλι Bloemgracht

Η κεντρική ζώνη του καναλιού του Άµστερνταµ χτίστηκε κυρίως κατά τον 17ο αιώνα, προκειµένου να φιλοξενήσει την εκκολαπτόµενη τότε βιοµηχανία της πόλης και να δηµιουργήσει χώρο για οικιστικά έργα. Λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής τους σηµασίας, αυτές οι γραφικές πλωτές οδούς προστατεύονται τώρα συλλογικά από την UNESCO ως Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς.

Βάφλες και µπύρα

Άμστερνταμ βάφλες
Βάφλες – Το διάσημο ολλανδικό σνακ

Μη σας ξαφνιάζει ο τίτλος. Δεν είναι σηµαντικός παράγοντας το… στοµάχι για να επιλέξετε έναν προορισµό; Και το Άµστερνταµ θα ανταµείψει στο ακέραιο τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας µε τα λαχταριστά εδέσµατα όπως τις περίφηµες βάφλες. Γιατί αν το Παρίσι έχει τις κρέπες και τα κρουασάν, το Άµστερνταµ έχει τον πειρασµό που λέγεται βάφλα! Περιµένετε, έχει κι άλλα. Το Άµστερνταµ είναι ο προορισµός της µπύρας, µάλιστα υπάρχει ακόµη και το µουσείο της Heineken!

Αρχιτεκτονική

Άμστερνταμ αρχιτεκτονική
Τα κτίρια στο Άμστερνταμ

Δεδοµένου ότι το Άµστερνταµ είναι σχεδόν 1.000 ετών, περιέχει ένα εντυπωσιακό φάσµα µεσαιωνικής, αναγεννησιακής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Κτίρια από κάθε µια από αυτές τις διαδοχικές περιόδους βρίσκονται σε όλη την πόλη και πολλές γειτονιές στο Άµστερνταµ χαρακτηρίζουν ένα γοητευτικό µείγµα αρχιτεκτονικού στυλ, λόγω των συνεχών αστικών εξελίξεων.

Πάρκα

Άμστερνταμ πάρκο Volden
Voldenpark

Παρά το γεγονός ότι η πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα αστικοποιηµένη, (η Ολλανδία είναι το πιο πυκνοκατοικηµένο κράτος της Ευρώπης, µε 489 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο), το Άµστερνταµ είναι από τις πιο πράσινες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Σχεδόν κάθε γειτονιά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από ένα πάρκο και το κέντρο της πόλης περιβάλλεται από πολλές πράσινες ζώνες όπως το Westerpark, το Vondelpark και το Plantage.

Λουλούδια

Άμστερνταμ λουλούδια
Τουλίπες – Το χαρακτηριστικό λουλούδι του Άμστερνταμ

Το Άµστερνταµ είναι παγκοσµίως γνωστό για τα λουλούδια. Τις τουλίπες ειδικότερα. Αυτό προέρχεται από την Ολλανδική Χρυσή Εποχή (περίοδο που εκτείνεται από τον 17ο αιώνα, όπου η ολλανδική τέχνη, η επιστήµη, ο στρατός και το εµπόριο όλοι άνθισαν). Εκείνη η συγκεκριµένη περίοδος, ονοµάστηκε µάλιστα «Μανία της τουλίπας»: Η ζήτηση για τουλίπες ήταν τόσο υψηλή ώστε ένας µόνος βολβός µπορούσε να πουληθεί σε αστρονοµικά ποσά, όσο δηλαδή οι µισθοί δέκα ετών ενός µέσου ταλαντούχου τεχνίτη.

Say…cheese!

Άμστερνταμ τυρί
Ολλανδικό τυρί

Οι Ολλανδοί είναι παθιασµένοι µε το τυρί. Αποτελεί θα λέγαµε τον πυρήνα της εθνικής διατροφής και κάθε επαρχία έχει τη δική του ιδιαίτερη ποικιλία. Το Άµστερνταµ είναι το κέντρο εµπορίου γαλακτοκοµικών προϊόντων στις Κάτω Χώρες και περιβάλλεται από εύφορες γεωργικές εκτάσεις, όπου τα παγκοσµίως διάσηµα τυριά έχουν παραχθεί εδώ και αιώνες. Υπάρχει αφθονία εξαιρετικών τυροκοµείων στην πρωτεύουσα που είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς να µην αγοράσει το βάρος του σε…τυρί! Και ναι, υπάρχει και µουσείο τυριού, το www.cheesemuseumamsterdam.com

Amsterdam by night

Άμστερνταμ το βράδυ
Τα διάσημα κανάλια της πόλης το βράδυ

Η νυχτερινή ζωή του Άµστερνταµ, δεν απογοητεύει ούτε και τα πιο φανατικά και ακούραστα party animals! Είτε αναζητάτε ένα ήσυχο µέρος να απολαύσετε τη µπύρα σας, είτε ψάχνετε την άγρια πλευρά της διασκέδασης, η πόλη τα έχει όλα. Μεγάλα clubs όπως το Escape, το Studio 80 και Westerunie µε διάσηµους dj’s στα dexx και άφθονα λέιζερ είναι από τις καλύτερες επιλογές. Για πιο low profile διασκέδαση, µπαρ όπως τα Twenty Third, Tales και Spirits είναι ότι πρέπει. Ειδάλλως, µπορείτε να χαλαρώσετε σε ένα από τα πολλά cafe της πόλης.

Οι άνθρωποι

Άμστερνταμ άνθρωποι

Έναν τόπο τον διαµορφώνουν φυσικά οι άνθρωποι που τον κατοικούν. Οι πολίτες της ευρωπαϊκής αυτής, µεταµοντέρνας κουκίδας του βορρά είναι εξαιρετικά φιλικοί και φιλόξενοι και µε µεγάλη ευκολία θα προσαρµοστείτε στον χαλαρό τρόπο ζωής τους.

Φεστιβάλ

Άμστερνταμ φεστιβάλ

Ποιος είπε πως το Άµστερνταµ δεν είναι καλοκαιρινός προορισµός! Η πιο έξαλλη πόλη της Ευρώπης, φαίνεται πως έχει µια µανία µε τα φεστιβάλ. Σηµειώστε πως κάθε χρόνο πραγµατοποιούνται περί τα 300 φεστιβάλ, εντός και εκτός της πόλης, µε τα περισσότερα να συµβαίνουν τους καλοκαιρινούς µήνες. Οπότε, σίγουρα όποια εποχή και αν προσγειωθείτε εδώ, κάτι πάντα θα συµβαίνει. Από γιγαντιαία µουσικά και dance φεστιβάλ, µέχρι αυτά που αφορούν το φαγητό και τον πολιτισµό. Η ατζέντα έχει για όλα τα γούστα και όλα τα φύλα! Δείτε στο www.iamsterdam.com, τα πάντα για τα φεστιβάλ.

Μπάρµπεκιου στο πάρκο

Άμστερνταμ πάρκο

Ενώ οι κανόνες σε άλλες χώρες γύρω από το barbecuing στην ύπαιθρο µπορεί να είναι λίγο θολοί, στο Άµστερνταµ είναι okay να βγάλεις τα λουκάνικα σου και να ανάψεις φωτιά για µπάρµπεκιου στο πάρκο. Μόνο σε ορισµένα πάρκα όµως. Εποµένως ελέγξτε κάποιον σχετικό οδηγό πρώτα για οποίο τα πάρκα του Άµστερνταµ επιτρέπουν µπάρµπεκιου. Παρακαλώ σηµειώσετε ότι από το 2017 δεν επιτρέπονται πλέον µπάρµπεκιου στο Vondelpark – αν και τα Westerpark και Oosterpark προσφέρουν φανταστικές εναλλακτικές λύσεις.

Pride

Άμστερνταμ pride
Άμστερνταμ Pride

Το Άµστερνταµ είναι ένας αντισυµβατικός προορισµός µε ελεύθερη χρήση ελαφρών ναρκωτικών, νόµιµη πορνεία και διαθέτει µια gay friendly ατµόσφαιρα. Το καλοκαίρι τα πράγµατα ανεβαίνουν ένα level καθώς η πόλη ντύνεται στα χρώµατα του ουράνιου τόξου, προς τιµή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το Gay Pride του Άµστερνταµ είναι ένα από τα διασηµότερα και πιο διαδεδοµένα στον κόσµο.

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ