Κεραμίδι Πηλίου

Χτισμένο στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 300 μέτρων και χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, αυτό το ιστορικό και πανέμορφο χωριό του Πηλίου, απέχει από τη θάλασσα, συγκεκριμένα από τις ακτές του Αιγαίου μόλις 5 χιλιόμετρα και από τον Βόλο 4 χιλιόμετρα στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νομού Μαγνησίας, στα όρια μεταξύ Πηλίου- Μαυροβουνίου. Ο λόγος για το άγνωστο στους περισσότερους χωριό Κεραμίδι.

- Advertisement -
Κεραμίδι, πανοραμική εικόνα του χωριού
Στην πλατεία του χωριού, Κεραμίδι Πήλιο

Λιγότερο γνωστό από άλλα χωριά του Πηλίου αλλά εξίσου όμορφο, το Κεραμίδι χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα σε απομονωμένη περιοχή που αποτελούσε καταφύγιο από τους Τούρκους κατακτητές αλλά και από τους πειρατές που πραγματοποιούσαν συχνές επιδρομές στις ακτές του Αιγαίου.

Μέχρι την δεκαετία του 1950 ο οικισμός δεν είχε πρόσβαση από την στεριά και ο μόνος δρόμος επικοινωνίας ήταν ο θαλάσσιος.

Κεραμίδι Πήλιο, πλατεία

Γνωρίστε και τις Μηλιές, το χωριό του Πηλίου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το θρυλικό τρενάκι!

Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό τόπο με το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια του και τη Χαλκιδική να διακρίνεται στο βάθος του ορίζοντα!

Το χωριό συνδυάζει συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, αφού από τη μια βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων μέσα στη φύση και από την άλλη σε απόσταση αναπνοής (5 χλμ.) βρίσκονται οι ακτές του Αιγαίου.

Η θέα από το Κεραμίδι Πήλιο

Πορταριά Πηλίου: Βρήκαμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

Βόλτα στο χωριό…

Το Κεραμίδι είναι παλαιό χωριό, με 700 περίπου μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι με τους επισκέπτες, διπλασιάζονται! Στα παλαιότερα σπίτια του χωριού διακρίνονται υλικά ­αρχαίων ναών ενσωματωμένα στην κατασκευή.

Βόλτα στο χωριό, Κεραμίδι Πήλιο

Η καρδιά του χωριού χτυπά στην πλατεία Λέοντος Μελά (γνωστή κατά τους παλιούς και ως «Αλωνάκι»), με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τριγύρω μαγαζάκια. Τα παραδοσιακά ταβερ­νάκια-καφενέδες λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι και βγάζουν τα τραπεζάκια τους ολόγυρα της πλατείας όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Κάνουμε roadtrip στα χωριά του Πηλίου, ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά και άγνωστα σημεία!

Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού βασιλικής, με χαγιάτι γύρω-γύρω, σκεπή από πλάκα και χρονολογία θεμελίωσης το 1787, και το κτήριο του σχολείου με το λιθόστρωτο προαύλιο τα κυπαρίσσια και την υπέροχη θέα, που από εκεί κανείς μπορεί να δει σχεδόν όλο το Αιγαίο!

Η απίστευτη θέα στο Αιγαίο από το χωριό Κεραμίδι Πήλιο
Κεραμίδι Πήλιο, άνοιξη

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία, φτάνετε στο μικρό, αλλά ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ακολουθώντας τα καλντερίμια που ξεκινούν ακτινωτά από το κέντρο του χωριού, θα περιηγηθείτε στις παραδοσιακές γειτονιές…

τα λιθόστρωτα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού Κεραμίδι Πήλιο

Μια βόλτα πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς το χωριό, όπως και πολλά χωριά του ­Πη­λίου, διατηρεί την οικιστική του ταυτό­τη­­τα και την αυθεντικότητα του και δεν έχει γίνει “του­ρι­στικό”. Χαρακτηριστές εικόνες όπως αυτές με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να συνηθί­ζουν ακόμη να βγάζουν τις καρέκλες στο πλακόστρωτο για κουβέντα με τις ­γειτόνισσες, και με τα παιδιά, να μένουν ως αργά στα σοκάκια, παίζοντας, το επιβεβαιώνουν.

Κεραμίδι Πήλιο, βόλτα στο χωριό

Κοντά στο χωριό


Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, βρίσκονται τρεις εντυπωσιακές θαλασσινές “αγκαλιές” με τους αντίστοιχους οικισμούς. αντίστοιχοι οικισμοί. Το υπέροχο Καμάρι με τα μεγάλα πλατάνια και το δροσερό ρεματάκι και την ομώνυμη (κοντινότερη στο Κεραμίδι) παραλία  που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση από το Καμάρι βρίσκεται η Αγριελιά με το αλιευτικό της καταφύγιο.

Στη διαδρομή από το Κεραμίδι προς το Καμάρι, στρίβοντας αριστερά προς Αγιόκαμπο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Αη-Γιάννη, μια υπέροχη παραλία με βότσαλο.

Το Βένετο βρίσκεται νοτιότερα του Κεραμιδίου και είναι πλέον προσβάσιμο με ασφάλτινο δρόμο (13 χλμ.) από σηματοδοτούμενη διασταύρωση στη μέση της διαδρομής Κανάλια – Κεραμίδι. Το κοντινότερο χωριό προς το βορρά, στα όρια των νομών Μαγνησίας και Λάρισας είναι το χωριό Σκλήθρο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωμάτινης παραθαλάσσιας διαδρομής (13 χλμ.), η οποία θα ασφαλτοστρωθεί σύντομα και να αποτελέσει έτσι την διέξοδο του χωριού προς τις βορειότερες παραλίες της Λάρισας.

Παραλία Καμάρι, Πήλιο
Η υπέροχη παραλία Καμάρι

Σας αποκαλύπτουμε το… μεγάλο φθινοπωρινό “μυστικό” του Πηλίου, τις Πινακάτες και μένουμε σε ένα αρχοντικό μέσα στα έλατα! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου / Instagram: worldvibesbyeleanna

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ