Σε διάφορες συζητήσεις που κάνω με φίλους μου ταξιδιώτες συνεχώς με ρωτάνε… «γιατί σου αρέσει τόσο πολύ η Βαρκελώνη και όχι η Μαδρίτη, και οι δύο πόλεις στην Ισπανία είναι, πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να έχουν»;

Τους απαντάω… ότι είναι σαν το άσπρο με το μαύρο,δεν έχουν απλά διαφορά οι δύο πόλεις Μαδρίτη-Βαρκελώνη, έχουν διαφορά οι κάτοικοι, η φιλοσοφία και η ενέργεια των πόλεων.

Λονδίνο: 5 top συμβουλές και tips σας γράφει ο Τάσος Δούσης για να περάσετε υπέροχα! (photos)

Η Μαδρίτη μου κάνει απρόσωπη και σίγουρα όταν την επισκέφτηκα δεν είχαμε κολλήσει! Αντίθετα η Βαρκελώνη είναι σα να με προσκαλεί ξανά και ξανά για να την επισκεφτώ. Όταν θα πάτε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας θα καταλάβετε πόσο πολύ μοιάζει ο ελληνικός λαός,με το λαό της Βαρκελώνης.

Ναι είναι ισπανοί γιατί μιλάνε ισπανικά και είναι καθολικοί…μέχρι εκεί όμως. Σ’ όλα τ’άλλα είναι εντελώς διαφορετικοί , είναι πιο απλοί άνθρωποι πιο γουστόζοι , πιο μεσογειακοι, και πιο αυθεντικοί!

Τάσος Δούσης για Ρώμη: 6+1 πράγματα που πρέπει να κανείς για να περάσεις υπέροχα!

Η Βαρκελώνη θα σε συναρπάσει!!!

- Advertisement -

1. Η ανεπανάληπτη Σαγράδα Φαμίλια

Όσες φωτογραφίες κι αν έχεις δει, όσα βίντεο κι αν έχεις χαζέψει στο YouTube, τίποτε δε συγκρίνεται με το δέος που νιώθεις μόλις αντικρίζεις μπροστά σου το απίθανο αρχιτεκτονικό κατόρθωμα –«παιδί» της αστείρευτης δημιουργικότητας του Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí). Σηκώνεις το βλέμμα ψηλά και προσπαθείς να χωρέσεις στο μυαλό σου εικόνες, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο παιδικό παραμύθι φαντασίας.

Η Σαγράδα Φαμίλια (La Sagrada Família) ξεκίνησε να χτίζεται στην περιοχή Poblet, όταν η δημιουργία εργοστασίων άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον περισσότερων κατοίκων στην άλλοτε αραιοκατοικημένη γειτονιά. Το 1881 ο Francesc de Paula Villar ανέλαβε το αρχικό έργο της εκκλησίας, όμως ένα χρόνο μετά αυτό πέρασε στα χέρια του Γκαουντί. Η επαγγελματική του φήμη είχε άλλωστε ήδη μεγαλώσει αρκετά, έχοντας αναλάβει έργα από την αστική τάξη της Βαρκελώνης, όπως το Casa Calvet, το Casa Batlló και το Casa Milà.

Ο Γκαουντί οραματίστηκε μια εκκλησία, που όμοιά της δεν υπάρχει. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, οι εργασίες κατασκευής της δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό υπολογίζεται, ότι θα γίνει το πρώτο τρίτο του 21ου αιώνα.

Η Σαγράδα Φαμίλια ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως έξι ακόμη κτίρια, που φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου καταλανού αρχιτέκτονα και μαρτυρούν την εξαιρετική δημιουργική συμβολή του στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας κτιρίων στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα. Τα μνημεία αυτά είναι: το πάρκο και το μέγαρο Güell, τα Casa Mila, Casa Vicens και Casa Batlló και η κρύπτη της εκκλησίας Colonia Güell.

Ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος-Φεβρουάριος (09:00-18:00), Μάρτιος & Οκτώβριος (09:00-19:00), Απρίλιος-Σεπτέμβριος (09:00-20:00). 25 &26 Δεκεμβρίου και 1 & 6 Ιανουαρίου (09:00-14:00)

Φροντίστε να έχετε αγοράσει τα εισιτήριά σας από πριν, διαφορετικά θα χάσετε πολλές ώρες σε ατελείωτες ουρές αναμονής!

Τιμή εισόδου: 15€ (επίσκεψη στη βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια) ή 29€ (επίσκεψη στο εσωτερικό του ναού και σ’ έναν από τους πύργους –Nativity ή Passion. Συμπεριλαμβάνει και ηχογραφημένη ξενάγηση με audioguide).

Τip: Ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της εκκλησίας και θα αποζημιωθείτε με την πιο… εξωπραγματική θέα στη Βαρκελώνη από ύψος 65 μέτρων!

2. Το εντυπωσιακό Μέγαρο Γκουέλ

Η γνωριμία του Γκαουντί με τον Εουσέμπι Γκουέλ στα τέλη του 19ου αιώνα έμελλε να οδηγήσει σε μια σειρά από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Ανάμεσα σε αυτά… το Μέγαρο Γκουέλ, που βρίσκεται στην «καρδιά» της πρωτεύουσας της Καταλονίας.

Η δημιουργία του ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά έργα που ανέλαβε ο μοντερνιστής αρχιτέκτονας στις αρχές της καριέρας του. Ο Εουσέμπι Γκουέλ, επιχειρηματίας και προστάτης των τεχνών, ζήτησε από τον Γκαουντί να σχεδιάσει ένα ιδιόμορφο αστικό παλάτι, ως επέκταση του σπιτιού του στην περιοχή La Rambla της Βαρκελώνης.

Το Μέγαρο Γκουέλ χτίστηκε το 1886-1890 και αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αρτ νουβό αρχιτεκτονικής, που εκτός από λειτουργικό –καθώς εξυπηρετούσε τις ανάγκες της οικογένειας Γκουέλ μέχρι να μετακομίσουν στο πάρκο Γκουέλ – χαρακτηρίζεται και από καινοτόμα αντίληψη του χώρου και του φωτός.

Ώρες λειτουργίας: Απρίλιος-Οκτώβριος (10:00-20:00), Νοέμβριος-Μάρτιος (10:00-17:30). Δευτέρες κλειστά.

Τιμή εισόδου: 12€ (μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο μέχρι 1 ώρα πριν την ώρα κλεισίματος)

3. Το πολύχρωμο Πάρκο Γκουέλ

Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του Μεγάρου Γκουέλ ο Γκαουντί ανέλαβε και το σχεδιασμό του πάρκου Γκουέλ. Ήδη από τα χρόνια εκείνα το πάρκο θεωρούνταν ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης.

Η φύση και η αρχιτεκτονική ενσωματώνονται σε πλήρη αρμονία στο πιο… ασυνήθιστο πάρκο που θα δείτε ποτέ στη ζωή σας! Ο ίδιος ο Γκαουντί έζησε σε ένα από τα δύο σπίτια που βρίσκονται εκεί. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του.

Στην είσοδο του πάρκου θα σας υποδεχτεί η περίφημη πολύχρωμη σαύρα, «ντυμένη» με κομμάτια από σπασμένα πλακάκια. Ανεβαίνοντας τις σκάλες θα βρεθείτε σε μια ανοιχτή αίθουσα με 86 κολόνες, που στηρίζουν την πλατεία Plaça de la Natura ακριβώς από πάνω σας! Η θέα στην πόλη της Βαρκελώνης είναι μοναδική!

Ώρες λειτουργίας: Ιανουάριος-Μάρτιος* & 29 Οκτωβρίου-31 Δεκεμβρίου (08:30-18:30), 26 Μαρτίου-30 Απριλίου (08:00-20:30), 1 Μαΐου-27 Αυγούστου (08:00-21:30), 28 Αυγούστου-28 Οκτωβρίου (08:00-20:30).

*Από 1 έως 25 Μαρτίου το ωράριο επεκτείνεται μέχρι τις 19:00.

Τελευταία είσοδος 1 ώρα πριν το κλείσιμο.

Τιμή εισόδου: 12€

Αν θέλετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Γκαουντί (Gaudí House Museum) θα χρειαστεί να πληρώσετε ξεχωριστό εισιτήριο (5,50€).

Ώρες λειτουργίας μουσείου: Οκτώβριος Μάρτιος (10:00-18:00), Απρίλιος-Σεπτέμβριος (09:00-20:00), 25 & 26 Δεκεμβρίου και 1 & 6 Ιανουαρίου (10:00-14:00).

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 20)

4. Ο σουρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο: Κάζα Μιλά

Η Κάζα Μιλά (Casa Milà), γνωστή και ως La Pedrera, είναι από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (περιοχή Eixample), στη λεωφόρο Passeig de Gràcia. Όπως και τα υπόλοιπα πρωτοποριακά, μοντερνιστικά δημιουργήματα του Γκαουντί, χαρακτηρίζεται από ένα πολύ ιδιαίτερο μίγμα φαντασίας και λειτουργικότητας, που το καθιστούν ένα must-see αξιοθέατο.

Χτίστηκε ανάμεσα στο 1906-1912 και η πρόσοψή του μοιάζει με κινούμενη θάλασσα.

Ανεβείτε στην ταράτσα του και παρατηρήστε τις σουρεαλιστικές καμινάδες-γλυπτά, που μοιάζουν με πολεμιστές!

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή (09:00-20:30 & 21:00-23:00).

Τιμή εισόδου: 22€.

5. Βουτιά στην… Κάζα Μπατλό

Η εξωτερική όψη της Κάζα Μπατλό (Casa Batlló) θα σας εντυπωσιάσει. Αν όμως αποφασίσετε να μπείτε και στο εσωτερικό του κτιρίου… θα το λατρέψετε ακόμη περισσότερο!

Το σπίτι της οικογένειας Μπατλό βρίσκεται επίσης στη λεωφόρο Passeig de Gràcia και δεν υπάρχει περίπτωση να το προσπεράσετε! Εκτός από τους τουρίστες που στέκονται στην ουρά για να μπουν μέσα, το βλέμμα σας θα τραβήξει η… απόκοσμη πρόσοψή του!

Χτίστηκε το 1877. Ο Γκαουντί φαίνεται πως είχε… υποβρύχιες ανησυχίες όταν οραματίστηκε το έργο που του ανέθεσε η οικογένεια Μπατλό. Όσο κι αν ψάξετε στο σπίτι δεν θα βρείτε ίσιους τοίχους. Τα πάντα είναι σκαλισμένα με τέτοιο τρόπο, που οι καμπύλες να δημιουργούν την ψευδαίσθηση κυμάτων. Τα μπλε και χρωματιστά βιτρό εντείνουν την αίσθηση αυτή, καθώς οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από αυτά!

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή (09:00-21:00). Τελευταία είσοδος 1 ώρα πριν το κλείσιμο.

Τιμή εισόδου: 23,50€.

6. Περιπλάνηση στη μαγευτική γοτθική συνοικία

Αφήστε τον πολύβουο πεζόδρομο La Rambla πίσω σας και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης (Barri Gòtic) με τα λαβυρινθώδη, γραφικά σοκάκια είναι το παλαιότερο κομμάτι της καταλανικής πρωτεύουσας. Αφήστε τους χάρτες στην άκρη και περιπλανηθείτε στα στενά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της.

Γοτθική συνοικία, Βαρκελώνη

Εδώ θα βρείτε το Δημαρχείο της πόλης, το Palau de la Generalitat, τον Καθεδρικό ναότης Βαρκελώνης και άλλες εντυπωσιακές γοτθικές εκκλησίες, όπως η εκκλησία Santa Maria del Pi. Μια ξενάγηση στο εσωτερικό της θα σας αποκαλύψει τη σημαντικότερη, μεσαιωνική συλλογή χρυσών και ασημένιων θρησκευτικών αντικειμένων της Καταλονίας. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να «γνωρίσετε» από κοντά τις γιγαντιαίες φιγούρες Gegants del Pi. Θεωρείται πως είναι οι παλαιότερες που υπάρχουν στην Καταλονία. Η επίσκεψή σας στη βασιλική εκκλησία Santa Maria del Pi επιβάλλεται να «κλείσει» με μια ανάβαση στο καμπαναριό της για να απολαύσετε τη θέα στην «καρδιά» της Βαρκελώνης.

7. Ο γύρος της Ισπανίας… στη Βαρκελώνη

Πάρτε μια γεύση από Ισπανία σε ένα μοναδικό χωριό… της Βαρκελώνης! Περπατήστε σε γραφικά στενά και όμορφες πλατείες και γνωρίστε τις παραδόσεις, την αρχιτεκτονική, την κουζίνα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Το Ισπανικό Χωριό (Poble Espanyol) χτίστηκε το 1929 για τη Διεθνή Έκθεση με στόχο τη συγκέντρωση της «ισπανικής ψυχής» σε ένα χώρο. Οι περισσότερες κατασκευές παραμένουν άθικτες μέχρι και σήμερα και αναπαριστούν τη ζωή σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, καθιστώντας το ιδανικό προορισμό για όσους ταξιδεύουν με παιδιά.

Μέσα στο Ισπανικό Χωριό λειτουργούν περισσότερα από 20 εργαστήρια χειροτεχνίας, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε μοναδικά κομμάτια κεραμικής και ιδιαίτερα δώρα από γυαλί, δέρμα και κοσμήματα.

Tip: Η είσοδος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Museu Fran Daurel συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Ισπανικό Χωριό. Σε αυτό εκτίθενται 300 έργα από σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως οι Πικάσο, Νταλί και Μιρό.

Ώρες λειτουργίας Ισπανικού Χωριού: Δευτέρα (09:00-20:00), Τρίτη-Πέμπτη & Κυριακή (09:00-00:00), Παρασκευή (09:00-15:00), Σάββατο (09:00-16:00). 25 Δεκεμβρίου (09:00-14:00), 1 Ιανουαρίου (13:00-20:00) και 8 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου (09:00-20:00)

Ώρες λειτουργίας μουσείου Fran Daurel: Οκτώβριος-Μάιος: Δευτέρα (10:00-18:30), Τρίτη-Κυριακή (10:00-19:00) & Ιούνιος-Σεπτέμβριος: Δευτέρα-Κυριακή (11:00-20:00)

15, 25, 26 Δεκεμβρίου & 1 Ιανουαρίου κλειστά.

Τιμή εισόδου: 14€

8. Η τουριστική λεωφόρος της Βαρκελώνης

Ο πιο γνωστός πεζόδρομος της Βαρκελώνης ακούει στο όνομα La Rambla. Σχεδιάστηκε το 1766 και από την αρχή αποτέλεσε τόπο συνάντησης όλων των κοινωνικών τάξεων της πόλης. Με αφετηρία κοντά στην πλατεία Plaça de Catalunya και 1,2 χιλιόμετρα μήκος ο πιο τουριστικός πεζόδρομος της Βαρκελώνης «συναντά» τη θάλασσα στο μνημείο του Κολόμβου (Mirador de Colom).

Ίσως το να καθίσετε για φαγητό σε κάποιο από τα μαγαζιά κατά μήκος της La Rambla να μην είναι η καλύτερη επιλογή, όμως μπορείτε να ξεδιψάσετε πίνοντας μια δροσιστική σανγκρία και να χαζέψετε σουβενίρ. Καθώς τη διασχίζετε θα συναντήσετε την ιστορική όπερα Gran Teatre del Liceu και την κεντρική αγορά Boqueria.

La Rambla

Αφήστε όλες σας τις αισθήσεις να παραδοθούν στα χρώματα, αρώματα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα μέσα στην εντυπωσιακή κεντρική αγορά της Βαρκελώνης. Η Boqueria, η πρώτη αγορά της Βαρκελώνης, ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάρτιο του 1840. Ήδη από το 13ο αιώνα υπήρχαν πωλητές που πουλούσαν κρέας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κεντρική αγορά.

La Boqueria

9. Μια βόλτα στο λόφο Tibidabo

Αν σας αρέσουν τα ύψη, η αδρεναλίνη και οι συγκινήσεις… ο λόφος Tibidabo πρέπει να μπει στην κορυφή της to-do λίστας σας στη Βαρκελώνη. Ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν αέρα άλλων εποχών, ανεβαίνοντας στο χαρακτηριστικό μπλε τραμ (tramvia blau), που θα σας πάει μέχρι το τελεφερίκ. Από εκεί θα συνεχίσετε την… ανάβαση στα 512 μέτρα, για να συναντήσετε -στην κορυφή του λόφου- το λούνα παρκ Tibidabo Amusement Park.

Λόφος Tibidabo

Για πραγματικά πανοραμική κι ανεμπόδιστη θέα στη Βαρκελώνη και την πεδιάδα Vallès από υψόμετρο 560 μέτρων πηγαίνετε προς τον πύργο επικοινωνιών, που σχεδίασε ο βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 23)

Διασχίστε με τα πόδια ή με ποδήλατο το προστατευόμενο πάρκο Parc Metropolità de Collserola και επισκεφθείτε το ναό της Ιερής Καρδιάς Sagrat Cor, η σιλουέτα του οποίου δεσπόζει στον ορίζοντα της Βαρκελώνης.

10. Εξόρμηση στις παραλίες της Βαρκελώνης

Αν ταξιδεύετε στη Βαρκελώνη το καλοκαίρι, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και το μαγιό σας! Με πάνω από 4 χιλιόμετρα ακτογραμμών, οι παραλίες της Βαρκελώνης δε θα σας απογοητεύσουν. Προετοιμαστείτε για πολυκοσμία, τεράστιες αμμουδιές και κύματα. Μην πτοηθείτε όμως! Κάντε τη βουτιά σας και απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα, σαν άλλοι Βαρκελωνέζοι!

Η Barceloneta είναι η πιο γνωστή παραλία της πόλης και η πιο κοντινή. Μπορείτε να πάτε με το μετρό, ή ακόμη να περπατήσετε μέχρι εκεί από το κέντρο. Η άλλοτε γειτονιά των ψαράδων έχει μεταμορφωθεί στην πιο δημοφιλή συνοικία της Βαρκελώνης. Εδώ θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ και σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις.

11. Στο ναό της στρογγυλής θεάς της Βαρκελώνης

Ποδοσφαιρόφιλοι και μη, όλοι κάνουν μια στάση στο ναό της στρογγυλής θεάς της Βαρκελώνης, που είναι γνωστό στους Έλληνες ως Καμπ Νου (Καμπ Νόου πιο σωστά). Το Camp Nou, έδρα του ιστορικού συλλόγου της Μπαρτσελόνα, προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες.

Γνωρίστε την ιστορία της ομάδας, επισκεφθείτε το μουσείο, την αίθουσα με τα κύπελλα που έχει κατακτήσει, μπείτε στο στάδιο και φωτογραφηθείτε δίπλα στον… (χάρτινο) Μέσι!

12. Η πιο ξεκούραστη γνωριμία με τη Βαρκελώνη

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς έναν τόπο είναι να τον περπατήσει μέχρι που να μην τον αντέχουν τα πόδια του! Αν όμως δεν έχετε πολλές ημέρες στη διάθεσή σας, ενδώστε κι εσείς στα χαρακτηριστικά διώροφα, τουριστικά λεωφορεία Hop On Hop Off κι απολαύστε την πιο ξεκούραστη ξενάγηση στη Βαρκελώνη. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί και απολαύστε τη διαδρομή χωρίς να κατεβείτε σε καμία στάση. Στη συνέχεια επαναλάβετε, επιλέγοντας τα σημεία που θα θέλατε να δείτε από κοντά.

Βαρκελώνη

Μην ξεχνάτε ότι το διαβάσατε στο blog μου στο Travelstyle.gr

Για περισσότερα άρθρα μπείτε εδώ https://www.travelstyle.gr/

Ακολουθήστε με και στο instagram για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικά tips που δεν θα δείτε στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ