Είναι λίγες οι πόλεις στον κόσμο που απλώς και μόνο το άκουσμα του όνοματός τους ταυτίζεται με τον ρομαντισμό και ιστορίες αγάπης… Η Βερόνα αναμφίβολα είναι μια από αυτές, καθώς εδώ γεννήθηκε και πέθανε ο μεγαλύτερος λογοτεχνικός έρωτας, αυτός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Είναι όμως και πολλά περισσότερα…

Ρεπορτάζ – Κείμενο:  Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)

Εκτός λοιπόν από την όμορφη ατμόσφαιρα και τη σφραγίδα της ιστορίας, είναι ένα κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι με υψηλό βιοτικό επίπεδο –θα το καταλάβετε με τη πρώτη από το chic στυλ των κατοίκων της– και διακρίνεται για μια δυναμική γαστρονομική σκηνή, αλλά και έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καταστημάτων με φινετσάτες βιτρίνες και designer boutiques. Έχει αναδειχθεί επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της.
Πολύ ωραία και γνωστά αυτά…αλλά σε μια χώρα που φημίζεται για τη γαστρονομία της καμιά από τις πόλεις της δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση! Οπότε  για φαγητό που πάμε…;
Ανακαλύψαμε τα καλύτερα και  ξεχωρίσαμε 5 top addresses με διαφορετικό μενού για κάθε γούστο και σας τα παρουσιάζουμε!

Για seafood
1. Pescheria I Masenini
Δημιουργικό και μοντέρνο μενού θαλασσινών γεύσεων. Εμπνευσμένοι συνδυασμοί καταλήγουν σε πιάτα όπως φρέσκο καρπάτσιο λαβράκι με πικάντικο πράσινο μήλο και ροζ πιπέρι, νιόκι με μαύρο μελάνι σε συνδυασμό με αστακό ραγού. Αν και το επίπεδο της ποιότητας και των συνδυασμών είναι εξαιρετικό, ο head chef του εστιατορίου Elia Rizzo –βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin– αναλαμβάνει μια πρόκληση… δίνει πλέον και μια κρεοτοφαγική version στο μενού (Piazzetta Pescheria, 9, tel. +39 045 9298015, www.pescheriaimasenini.it).Για new style italian food

2. Pintxos Bistrot
Με ιδέες προερχόμενες από τα καταλανικού στυλ τάπας, αυτό το ευχάριστο bistro σερβίρει ένα εκλεκτικό μενού που συνδυάζει ιταλικά ζυμαρικά, τυριά και αλλαντικά Καταλονίας, καθώς και μικρά πιάτα «αρωματισμένα» με εξωτικά υλικά, όπως lemongrass και tamarind – ακόμα και προτάσεις σε sushi. Ένα αγαπημένο τοπικό foodie spot με τραπέζια που, ειδικά το καλοκαίρι, γίνονται «ανάρπαστα». Tip: Δεν θα δείτε κάποια ταμπέλα ή άλλη ένδειξη, γι΄αυτό αναζητήστε το εστιατόριο Al Cristo με το οποίο έχουν κοινή είσοδο (Piazzetta Pescheria 6, tel. +39 045 594287). 

Trattoria
3. Hostaria La Vecchia Fontanina
Με τραπέζια πάνω σε μια μικρή πλατεία, cosy εσωτερικούς χώρους και εξαιρετικό φαγητό, αυτό το ιστορικό εστιατόριο ξεχωρίζει κυρίως λόγω της μεγάλης προτίμησης που του δείχνει ο κόσμος. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τυπικά βερονέζικα πιάτα μαζί με ιδιαίτερες δημιουργίες όπως το bigoli con ortica e ricotta affumicata (περίπου σαν χοντρά σπαγγέτι με τσουκνίδες και καπνιστή ρικότα). Highlight, τα γλυκά του (Piazzetta Chiavica 5, tel.+39 045 591159).

Για αυθεντική βερονέζικη κουζίνα
4. La Taverna di via stella
Με τα μεγάλα κομμάτια του προσούτο να φιγουράρουν σε πρώτο πλάνο, το εν λόγω deli bar θα σας υποδεχτεί στην τραπεζαρία διακοσμημένη με πολυτέλεια και chic touch tiepolo style… με ρουστίκ τοιχογραφίες ιπποτών. Tα παραδοσιακά πιάτα, όπως pastissada (στιφάδο άλογο), bigoli με ραγού πάπιας και τυρί Monte Veronese (με ονομασία προέλευσης από την περιοχή της Lessinia) έχουν την τιμητική τους! (Via Stella 5/c, tel. +39 045 8008008).

Για pastries, cakes & καφέ
5. Pasticceria Miozzi
Αν θέλετε γλυκό και κάτι γρήγορο στο χέρι –αν και υπάρχουν και λίγα τραπεζάκια– και παράλληλα να γλείφετε τα δάχτυλά σας από τις έξοχες γεύσεις προτιμήστε το Miozzi. Δεν είναι μόνο το «σπίτι» των πιο πληθωρικών brioche στη Βερόνα, αλλά και πολλών ακόμα inhouse εδεσμάτων, όπως buondi, biscotti και σοκολάτες. Ο καφές επίσης είναι πλούσιος και αρωματικός (Via Giuseppe Adami 2, tel. +39 045 915312).

Like a Local:

Must Try
Οι διάσημες τοπικές σπεσιαλιτέ

Μη φύγετε από την Βερόνα αν δεν δοκιμάσετε τα πιο διάσημα πιάτα της:
-Risotto al tastasal (ριζότο με σάλτσα λουκάνικου)
-Risotto με radicchio (ριζότο με την παραδοσιακή σαλάτα της Treviso, που συχνά την προτιμούν και στη Βερόνα)
-Pastisada de caval (σαν παστίτσιο με κρέας αλόγου)
-Polenta (είδος παχύ χυλού που φτιάχνεται με αλεύρι καλομποκιού) με τυρί και μανιτάρια από πάνω
-Διάφορα είδη λιμνίσιων ψαριών

Top βερονέζικα γλυκά:
-Baci di Giulietta (το φιλί της Ιουλιέτας)
-Pandoro of Verona (ένα είδος κέικ με παντεσπάνι που τρώνε τα Χριστούγεννα)
-Zaletti (μπισκότα)
-Castagnaccio (φτιάχνεται από αλεύρι κάστανου)

More tips
-Το πιο απολαυστικό gelato στη Βερόνα θα το φάτε στη Gelateria Savoia (Via Roma 1, tel. +39 045 8002211)
-To καλύτερο bar για aperitivo είναι το Aquila Nera (Galleria Pelicciai 2, tel. +39 045 8010172). Δοκιμάστε ένα spritz συνδυαστικά με ένα ορεκτικό
-Για την καλύτερη πίτσα θα πάτε στο Corte Farina (Via Corte Farina 4, tel.+39 045 8000440). Από τις top επιλογές είναι η sfilatino (rolled pizza) με τυρί και κολοκυθάκια
-Ψάξτε οπωσδήποτε την trattoria Le Vecete (Via Pellicciai 32/a, tel. +39 045 4680738) για αυθεντική τοπική κουζίνα συνδυαστικά με μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ