Αμάλφι

Οι αξιωματούχοι την έχουν περιγράψει ως «μια σημαντική στιγμή» για την περιοχή.
Η Ιταλία είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς καλοκαιρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης – με όλες τις υπέροχες ακτές , τα όμορφα τοπία, τις γεμάτες ιστορία και πολιτιστικό ενδιαφέρον πόλεις, το gelato και το aperol που μπορείτε να απολαύσετε στον ηλιόλουστο καιρό, έχει σχεδόν όλα όσα θα θέλατε από τις (καλοκαιρινές) διακοπές.

Αλλά ορισμένες περιοχές είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από άλλες, και η ακτή του Αμάλφι είναι ιδιαίτερα δύσκολη για να φτάσετε εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο – μέχρι τώρα, δηλαδή.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο προορισμός, ο οποίος είναι γνωστός για τα εκπληκτικά πολύχρωμα χωριά, τις παραλίες και το εκθαμβωτικό γαλάζιο της θάλασσας, αποκτά επιτέλους το δικό του αεροδρόμιο – το Salerno Costa d’Amalfi – και θα τεθεί σε λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο.

Ακτή Αμάλφι

Το ίδιο το αεροδρόμιο δεν είναι στην πραγματικότητα καινούργιο, απλά δεν έχει εμπορική λειτουργία εδώ και καιρό. Αρχικά χτίστηκε το 1926, ήταν μια στρατιωτική αεροπορική βάση, σχολή ιπτάμενων, κόμβος πυρόσβεσης και ιδιωτικό αεροδρόμιο, όλα αυτά πριν λειτουργήσει ως εμπορικός κόμβος μεταξύ 2007 και 2016. Και τώρα, οκτώ χρόνια αργότερα, θα φιλοξενεί και πάλι εμπορικές πτήσεις.

Βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Αμάλφι και περίπου 21 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Σαλέρνο. Όταν οι πτήσεις αρχίσουν να απογειώνονται το καλοκαίρι, η ισπανική αεροπορική εταιρεία Volotea θα είναι η πρώτη που θα εμφανιστεί στο χρονοδιάγραμμά της.

Οι πτήσεις προς τη Νάντη στη Γαλλία και το Κάλιαρι στη Σαρδηνία θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, ενώ θα ακολουθήσουν η Βερόνα και η Κατάνια τον Σεπτέμβριο. Τελικά, θα υπάρχουν περισσότερες από μία αεροπορικές εταιρείες που θα λειτουργούν από εδώ, αλλά οι αναβαθμίσεις του κόμβου θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, οπότε έτσι θα εισαχθούν και οι υπηρεσίες.

Ο διάδρομος έχει επεκταθεί και έχει πλέον μήκος 2 χλμ. και πιστεύεται ότι μέχρι το 2027 θα υπάρχει ένας εντελώς νέος επιβατικός τερματικός σταθμός κατασκευασμένος από φυσικά και βιώσιμα υλικά (ο οποίος μπορεί να έχει ακόμη και ηλιακούς συλλέκτες).

Ο Carlos Muñoz, ιδρυτής και πρόεδρος της Volotea, δήλωσε στο CNN ότι το άνοιγμα του αεροδρομίου είναι «μια σημαντική στιγμή για την περιοχή». Ενώ η ακτή του Αμάλφι έχει υποστεί τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή φαίνεται να χαιρετίζουν τα νέα.

Αλλά αυτό το έργο δεν έχει σκοπό μόνο να διευκολύνει το ταξίδι προς την ακτή του Αμάλφι – είναι επίσης για να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Capodichino της Νάπολης , το οποίο υποδέχθηκε ρεκόρ 12,4 εκατομμυρίων επιβατών το 2023. Όταν τελειώσει το αεροδρόμιο του Σαλέρνο Κόστα ντ’ Αμάλφι (στο μέλλον το 2043) θα υποδέχεται έως και 6 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Αλλά η Ιταλία δεν αφορά μόνο τα αεροπορικά ταξίδια – η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν τη χώρα με τρένο, το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώνοντας σχέδια για τρεις νέες vintage διαδρομές τουριστικών τρένων .

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ