Η γραφική Ιτέα, στη Φωκίδα, είναι αγαπημένος προορισμός για σύντομες αποδράσεις και όχι μόνο.  Χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου Κόλπου είναι συχνά το μέρος από όπου οι ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων ξεκινούν την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ενώ στη μαρίνα της δένουν δεκάδες σκάφη.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τους θρύλους, στην περιοχή όπου βρίσκεται η σημερινή Ιτέα βρισκόταν μια ιτιά, και δίπλα της μια πηγή, η μόνη στην περιοχή, πρόσφερε απλόχερα νερό. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στο δέντρο αυτό και κάποιοι κάτοικοι έως και σήμερα την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα.

Χτισμένη με άρτια ρυμοτομία, κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, η Ιτέα αφήνει τον επισκέπτη να την ανακαλύψει βολτάροντας στους άνετους δρόμους της, τις πλατείες και τους ανοιχτούς δενδροφυτεμένους χώρους. Αγαπημένο σημείο αποτελεί η προκυμαία της αλλά και ο κατάφυτος λόφος των Αγίων Αναργύρων.

Διαβάστε ακόμα:  Η περιοχή της Κέρκυρας που θυμίζει... τροπικό παράδεισο - Από το πράσινο στο γαλάζιο!

Πίσω από την πόλη, το βλέμμα ξεκουράζεται στον ιστορικό Ελαιώνα της Άμφισσας και φτάνει ανεμπόδιστο μέχρι τη Γκιώνα και τον Παρνασσό. Στην πλευρά της θάλασσας φαίνεται το Γαλαξίδι και ακόμα και η Πελοπόννησος αλλά και τα διάφορα μικρά νησάκια του κόλπου της Ιτέας. Το πιο απομακρυσμένο είναι ο Άγιος Δημήτριος που βρίσκεται σχεδόν ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι και το παράξενο σχήμα του του έχει δώσει το όνομα «καπέλο του Βενιζέλου». Στο νησάκι Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται το αφιερωμένο στον άγιο εκκλησάκι.

Η Ιτέα είναι πόλος έλξης για ταξιδιώτες όλο τον χρόνο αλλά και τις Απόκριες, λόγω των εκδηλώσεων και των εορτασμών που κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμα: Μην πας εκδρομή χωρίς αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σου

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

 

ITEA

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ