κακοκαιρία

Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο πρόκειται να εμφανιστεί στη χώρα μας τις επόμενες ώρες, γνωστό τις τελευταίες ημέρες ως “Ιανός” ή “μεσογειακός κυκλώνας“. Διαβάστε ποια φαινόμενα φέρνει μαζί του ο Ιανός καθώς και τι οδηγίες έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στους πολίτες.

Τι φαινόμενα αναμένεται να δούμε με τον “Ιανό”

Αυτό το σπάνιο και πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, αναμένεται να φέρει θυελλώδεις ανέμους, με τους ειδικούς και μετεωρολόγους να κάνουν λόγο ακόμα και για 11 μποφόρ, συνοδευόμενα από πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο …”μάτι του κυκλώνα”

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το φαινόμενο θα εμφανιστεί σήμερα κι αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή και θα συνοδεύεται από θα έχουμε βροχές, κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι αρχικά τα Επτάνησα και η Δυτική Ηπειρωτική χώρα, όπου αναμένεται να έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Φυσικά, ούτε η Αττική μείνει ανεπηρέαστη από τον «Ιανό», αφού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου για περίπου 30 ώρες θα έχουμε άγρια και «βίαια» φαινόμενα να χτυπούν την Αττική, με βροχές, μπόρες και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ακόμα η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, καθώς και τα Δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τα παραλιακά τμήματα της Ηλείας, της Μεσσηνίας και την Αχαΐας, όπου θα σημειωθούν φαινόμενα που σπανίως βλέπουμε από σήμερα το βράδυ έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Δείτε που αναμένεται να “χτυπήσουν” τα φαινόμενα στο παρακάτω βίντεο:

Ποιες είναι οι οδηγίες που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στου πολίτες

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες για την κακοκαιρία “Ιανός”, ο Νίκος Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας”.

- Advertisement -

Οι 3 οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά στους πολίτες είναι οι ακόλουθες:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή μένουν κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο. Επίσης, οι πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.
  2. Να αποφεύγεται κάθε άσκοπη μετακίνηση. Οι πολίτες πρέπει αν ασφαλίσουν τις πόρτες και να μετακινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.
  3. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα.

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ