γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος

Η Κέρκυρα έχει την τιμητική της σήμερα, με την γιορτή του Αγίου και προστάτη του νησιού του Αγίου Σπυρίδωνος.

Παρότι ήταν ορμώμενος από την Κύπρο, το ιερό και άφθαρτο λείψανό του είναι στην Κέρκυρα από το 1456, όταν το νησί βρισκόταν υπό την κατοχή των Ενετών.

Από τότε οι Κερκυραίοι θέλοντας να τιμήσουν τον Άγιο τους, καθιέρωσαν το έθιμο «τηγανίτες του Αγίου», που δεν είναι άλλοι από τους πασίγνωστους λουκουμάδες της Κέρκυρας.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε τους πιο απίθανους τουριστικούς άσσους της Κέρκυρας!

Η Κέρκυρα στη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος σε όλα τα χωριά της, σε όλα τα σπίτια της σήμερα οι νοικοκυρές θα μαγειρεύουν τους πιο λαχταριστούς λουκουμάδες, ώστε να «μυρίσει το σπίτι και να χαρεί ο Άγιος για τη γιορτή τους», όπως λένε οι ντόπιοι.

Η συνταγή είναι πολύ ιδιαίτερη, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «ΚΕΡΚΥΡΑ – Μία ματιά στο χρόνο (1204-1864)» της Νινέτας Λάσκαρι. Όπως αναγράφεται στο βιβλίο: «η συνταγή δεν απαιτεί παρά μία ουγγιά μαγιά, δύο ποτήρια νερό, τέσσερις κουταλιές ζάχαρη, τέσσερις κουταλιές βούτυρο, κοπανισμένη ζάχαρη με κανέλα σε ένα αυτοσχέδιο λεπτό φίλτρο, ή αραιωμένο με νερό μέλι και το ανάλογο λάδι για το τηγάνισμα. Είναι σύνηθες να προσθέτουν και σταφίδα μέσα στη ζύμη. Παράλληλα, πασπαλίζονται με μέλι ή με κοπανιστή ζάχαρη.»

Δοκιμάστε την καλύτερη κερκυραϊκή μπύρα που ξετρελαίνει τους τουρίστες!

Η ιστορία των λουκουμάδων

λουκουμάδες για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος

Οι Κερκυραίοι ομολογούν πως η συνταγή της τηγανίτας χάνεται μέσα στους αιώνες και υιοθετήθηκε κατά τον 2ο αιώνα π. Χ, από τους Ρωμαίους. Εκείνοι έφτιαχναν ένα παρόμοιο γλυκό, το λεγόμενο “scribita”, ήταν τηγανητές μπάλες από βρεγμένο ζυμάρι στο οποίο είχαν ρίξει καυτό λίπος.

Όπου και αν γυρίσεις στην Κέρκυρα θα διαπιστώσεις πως τα στενάκια είναι γεμάτο από μυρωδιές κανέλας και ζεστών λουκουμάδων. Μικροί και μεγάλοι αναμένεται να τους τιμήσουν ιδιαίτερα και φέτος.

Σίγουρα έχεις τραγουδήσει για το Ποντικονήσι, όμως πόσα όμως γνωρίζεις γι’αυτό;

Περισσότερο, όμως, όσοι θα ξενυχτήσουν δίπλα στον ‘Αγιο Σπυρίδωνα, καθώς σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση, το έθιμο ξεκινά από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία πλάι στον ‘Αγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα θα παραμένει ανοιχτό τρεις μέρες για προσκύνημα.

Οι «τηγανίτες του Αγίου» και τα μυστικά τους μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, από την γιαγιά στα εγγόνια. Για να συνεχιστεί για πολλά εκατοντάδες χρόνια ακόμα και να κάνει ξεχωριστή τη μέρα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ