Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
33.1 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΜε αυτόν τον τρόπο θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για τις ακυρώσεις κρατήσεων...

Με αυτόν τον τρόπο θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για τις ακυρώσεις κρατήσεων λόγω κορονοϊού!

Νέα μέτρα θα παρθούν στον τρόπο που θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για τις ακυρώσεις κρατήσεων λόγω κορονοϊού. Η ρύθμιση από το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να έρθει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο λόγος της νέας ρύθμισης είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό καλύτερα οι καταναλωτές, αλλά και “να μπορέσουν οι επιχειρήσεις τουρισμού να επιβιώσουν, γιατί αν βάλουν λουκέτο, τότε σίγουρα δε θα μπορεί να προφυλαχθεί με κανέναν τρόπο ο καταναλωτής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Ταξιδιωτικό κουπόνι ισχύος 18 μηνών

Συγκεκριμένα, κουπόνι ισχύος 18 μηνών, αντί επιστροφής προκαταβολών, εξήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ψηφισθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με την έκδοση ταξιδιωτικών κουπονιών (vouchers) τα οποία θα έχουν 18μηνη διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις δε θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές, ενώ και οι πελάτες, από την πλευρά τους, θα έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης για αργότερα -για περίοδο 18 μηνών- των διακοπών τους. Το σκεπτικό για την εν λόγω ρύθμιση, πέραν φυσικά της μετάθεσης της ζήτησης προς τα πίσω, είναι ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει αναμφίβολα, οι καταναλωτές να βρίσκονται στο επίκεντρο και να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ειδικά σε τόσο έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε ότι, και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών αναγνώρισε τα ταξιδιωτικά κουπόνια (voucher) ως νομική μορφή.

Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής που έχει κλείσει διακοπές για το Πάσχα, αντί για επιστροφή χρημάτων θα λάβει ισόποσο voucher, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει αργότερα σε άλλο ταξίδι, ακόμα και με άλλο προορισμό μέσω του ίδιου ταξιδιωτικού γραφείου ή της τουριστικής επιχείρησης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb, αναφέροντας ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους, γιατί δεν σημειώνεται συνωστισμός, άνω των 10 ατόμων. Ενώ, για τα αεροδρόμια ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιο γρήγορο τεστ, το οποίο θα γίνεται στα αεροδρόμια αναχώρησης, πριν ο πελάτης επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,288LikesΚάντε Like
88,446 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ