Κορονοϊός και τουρισμός στην Ευρώπη
Ενημερώθηκε στις 13 Μαρτίου 2020, 10:29

Ο κορονοϊός έχει προ πολλού βγει από τα σύνορα της Κίνας και “μεταναστεύει” στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Την εμφάνισή του έχει κάνει και στην Ευρώπη με τον τουρισμό της να παραλύει…

Όσον αφορά την Ελλάδα, την… “μετανάστευση” του ιού την βίωσε η χώρα από πρώτο χέρι αφού αρχικά είχαμε τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα από το Μιλάνο και τώρα ήρθαν και αυξήθηκαν ραγδαία με τους ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το Τελ Αβίβ. Αναμένεται να υπάρξει μείωση του τουρισμού το επόμενο διάστημα. Παραμένει ακόμα άγνωστο το αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι που θεωρείται ότι ο ιός θα βρίσκεται πια σε ύφεση. Το Πάσχα αναμένεται να είναι το πρώτο crash test που θα δείξει το πώς βλέπουν οι τουρίστες την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία.

Μέχρι στιγμής, ως συνέπεια της έξαρσης του κορονοϊου, έχει μειωθεί δραματικά η τουριστική κίνηση στην Ευρώπη κι αυτό αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες. Ο αριθμός των τουριστών από την Κίνα έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ και εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου οι μετακινήσεις γίνονται εφόσον είναι αναγκαίες.

Αν ταξιδεύετε, οι ειδικοί συμβουλεύουν για την προστασία σας από τον κορονοϊό μέσα στο αεροπλάνο!

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει η DW για την επιρροή του κορονοϊού στον τουρισμό στην Ευρώπη:

Ο κορονοϊός στην Ιταλία

Η μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού ήταν και είναι στη βόρεια Ιταλία, όπου η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει σοβαρή οικονομική ζημία, αφού ο τουρισμός στη χώρα είναι υπεύθυνος για το 13% του ΑΕΠ.

Η Ιταλία έχει βάλει στον πάγο πολλές περιοχές και πόλεις του βορρά, απαγορεύοντας στον κόσμο την είσοδο ή έξοδο από προσβεβλημένες περιοχές, αποκλείοντας δημόσιες εκδηλώσεις και κλείνοντας αξιοθέατα και μουσεία. Τα μέτρα υπολογίζονται να θέσουν σε καραντίνα περίπου 100.000 ανθρώπους.

Οι αρχές, μετά την ακύρωση πολλών ποδοσφαιρικών αγώνων διέταξαν τα παιχνίδια της Α’ Εθνικής στην Ιταλία να διεξάγονται σε άδεια γήπεδα προς αποφυγή μετάδοσης του ιού ανάμεσα στους φιλάθλους. Το Καρναβάλι της Βενετίας έληξε άδοξα και στις βόρειες επαρχίες της Λομβαρδίας και της Βενετίας, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά μέχρι το Μάρτιο. Στο Μιλάνο η εβδομάδα μόδας μίκρυνε ενώ μια άλλη εκδήλωση αναβλήθηκε μέχρι το καλοκαίρι. Ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου, ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, επίσης έκλεισε, το ίδιο και διάσημη Σκάλα του Μιλάνου.

Ο κορονοϊός “μεταναστεύει”

Η Φλωρεντία και το Παλέρμο της Σικελίας ανακοίνωσαν ότι είχαν τα πρώτα κρούσματα του ιού. Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου δε θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Ιταλία και την Κίνα. Αλλά όλα αυτά έχουν μικρή αξία, αφού η Ιταλία έχει ήδη τα περισσότερα θύματα του ιού στην Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά επίκεντρο του κορονοϊού στη Γηραιά ήπειρο.

Χιλιάδες επισκέπτες και εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην Τενερίφη αφότου ένας γιατρός και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η Αυστρία έκλεισε ένα ξενοδοχείο στο Ίνσμπρουκ μόλις ανακοινώθηκε ότι ο υπάλληλος στην υποδοχή ενός ξενοδοχείου έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ποια είναι όμως η αντίδραση των Ευρωπαίων γειτόνων στην κρίση του ιού στην Ιταλία; Η Ουγγαρία συστήνει στους πολίτες της να αναβάλουν κάθε προγραμματισμένο ταξίδι στη βόρεια Ιταλία, ενώ η βουλγάρικη αεροπορική εταιρεία Bulgaria Air σχεδιάζει να διακόψει όλες τις πτήσεις ανάμεσα στη Σόφια και το Μιλάνο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη βόρεια Ιταλία έχει αναγκάσει δεκάδες σχολεία να ζητήσουν από τους μαθητές και δασκάλους που βρίσκονται σε εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία να επιστρέψουν και να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους τουρίστες που επιστρέφουν από τη βόρεια Ιταλία να μείνουν σε απομόνωση στο σπίτι τους για την αποφυγή της μετάδοσης της ασθένειας.

Στη Γερμανία το υπουργείο εξωτερικών έχει εκδώσει ειδικές ταξιδιωτικές οδηγίες. Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την πρόσληψη προσωπικού, προσφέροντας στους υπαλλήλους απλήρωτη άδεια ή επιλογή μερικής απασχόλησης. Για να προλάβει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού σε πρώιμο στάδιο, η Lufthansa λαμβάνει διάφορα μέτρα για να μειώσει τα έξοδα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ