Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
36.1 C
Athens
ΑρχικήTravelΟι ουρανοξύστες του μέλοντος θα είναι ξύλινοι! Ο ψηλότερος κατασκευάστηκε στο Όσλο!

Οι ουρανοξύστες του μέλοντος θα είναι ξύλινοι! Ο ψηλότερος κατασκευάστηκε στο Όσλο!

Με έμφαση στο οικολογικό design και στην προστασία του περιβάλλοντος οι ουρανοξύστες του μέλλοντος θα είναι ξύλινοι. Μάλιστα, ο ψηλότερος έχει κατασκευαστεί στο Όσλο.

Το περιβάλλον κινδυνεύει, η γη φωνάζει ότι θα γίνει μη κατοικήσιμοι για τον άνθρωπο και οι πάγοι στην Αρκτική έλιωσαν φέτος δραματικά, σε ανησυχητικό σημείο για το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

- Advertisement -
Ξύλινος ουρανοξύστης ψηλότερος στο Όσλο τη νύχτα

Με αυτά ως οδηγό απαιτείται μια πιο eco friendly αντιμετώπιση των κατασκευών, οπότε το ξύλο αποτελεί ένα υλικό που προσφέρει ασφάλεια και διαθέτει… οικολογική διάθεση! Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια νέα τάση αλλά για μια επιστροφή στην παράδοση.

Ξύλινος ουρανοξύστης ψηλότερος στο Όσλο με θέα στη λίμνη

Ο ψηλότερος ξύλινος ουρανοξύστης

Κάπως έτσι οι νέες κατασκευές, αρχής γενομένης με τους ουρανοξύστες θα κατασκευάζονται από ξύλο, ενώ ο πρώτος που έκανε την εμφάνισή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι ο ουρανοξύστης Μτζόσταρνετ, ύψους 280 μέτρων, το ψηλότερο ξύλινο κτήριο στον κόσμο.

Ξύλινος ουρανοξύστης ψηλότερος στο Όσλο κοντινό

Κατασκευάστηκε στη νορβηγική πόλη Μπρούμουνταλ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Όσλο της Νορβηγίας. Η δομή διαθέτει 18 διαμερίσματα, γραφεία αλλά και το ξενοδοχείο Wood και είναι το ψηλότερο κτήριο από ξύλο παγκοσμίως αλλά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια.

Ξύλινος ουρανοξύστης ψηλότερος στο Όσλο θέα στη λίμνη με τα σκάφη

Η αρχιτεκτονική αλλάζει ρότα και επιλέγει την ξυλεία, που μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του σκυροδέματος και του χάλυβα, με αποτέλεσμα πολλοί ουρανοξύστες από ξύλο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Ξύλινος ουρανοξύστης ψηλότερος στο Όσλο στην είσοδο

Σχέδια για ξύλινους ουρανοξύστες εκπονούνται παντού, όπως και για ξενοδοχεία, με παράδειγμα το φουτουριστικό κυκλικό ξενοδοχείο επίσης στη Νορβηγία. Κι ο λόγος δεν είναι μόνο ότι αυτά τα κτήρια δεν εκπέμπουν καθόλου αέρια του θερμοκηπίου, αλλά ότι επιπλέον είναι σε θέση να εγκλωβίζουν τα αέρια στα τοιχώματά τους, στις κολόνες τους και τα δοκάρια τους.

Τα πλεονεκτήματα της ξύλινης κατασκευής

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια ανάγκη που θα προκύψει τις επόμενες δεκαετίες: τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής θα έχουν μεταναστεύσει στις πόλεις έως το 2050 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτό σημαίνει ότι από 54% του παγκόσμιου πληθυσμού, που είναι σήμερα ο αστικός πληθυσμός, το 2050 θα φτάσει το 66%. Αν λάβει υπόψη του κανείς ότι η παραγωγή μπετόν και χάλυβα ευθύνεται για το 8% των συνολικών εκπομπών του αερίου, τότε δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λύση είναι το ξύλο.

Ξύλινος ουρανοξύστης ψηλότερος στο Όσλο το ξενοδοχείο Wood στο εσωτερικό του

Φαίνεται πάντως ότι το ξύλο δεν είναι μόνο πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο: Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, η πίεση του αίματος κατεβαίνει όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο από ξύλο, ενώ ακολουθεί την αντίθετη πορεία όταν περιβαλλόμαστε από ατσάλι. Ποια εξήγηση δίνουν γι’ αυτό το φαινόμενο οι ειδικοί;

Μα ότι το ξύλο παραπέμπει στην ιδέα του δάσους. Εκεί όπου ο άνθρωπος έζησε για εκατομμύρια χρόνια εξασφαλίζοντας τροφή, ζωή και καταφύγιο από τους κινδύνους.

Για τους λάτρεις του… ύψους, ένα βίντεο με τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι θα σας συνεπάρει!

Τα πανύψηλα κτίρια κατασκευάσθηκαν στα πρότυπα των δυτικών μεγαλουπόλεων, ενώ προκαλούν δέος στον επισκέπτη, καθώς η θέα από τα υψηλότερα πατώματα των κτιρίων «κόβουν» την ανάσα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,284LikesΚάντε Like
88,432 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ