Κόφτης στα SMS μετακινήσεων

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική, η μετάλλαξη του κορονοϊού, η έλλειψη εμβολίων και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, τα ανοίγματα της αγοράς και των σχολείων, τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμαναν τον συναγερμό και τα νέα μέτρα “έπεσαν” στο τραπέζι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού, και οδηγηθήκαμε σε ένα ακόμα lockdown, αυστηρότερο ενώ δεν είχε λήξει ακόμα το προηγούμενο!

Η ημερομηνία που είχε δοθεί αρχικά για την άρση του αυστηρού lockdown είναι το τέλος του μήνα. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί καθώς είναι πολύ πιθανό σενάριο η παράτασή του , με δεδομένο ότι το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αυτή που θα κρίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν θα υπάρξει άρση των μέτρων του αυστηρού lockdown στην Αττική, όπου τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε καθημερινή βάση υψηλά και οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν λίγες .

Διαβάστε ακόμα:Independent: Εμβόλιο & ταξίδια… 5 ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις! Τι θα ισχύει για ταξιδιώτες σε πλοία και αεροπλάνα

Το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, θα έχει διάρκεια έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Lockdown – Κορονοϊός: Το (αισιόδοξο) σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου

Παρόλα αυτά πιθανολογείται σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου, με το λιανεμπόριο να φαίνεται πως έχει προτεραιότητα.

Αν και στις «κόκκινες» περιοχές υπάρχουν αμφιβολίες των ειδικών για το κατά το πόσο θα ήταν σωστό να ανοίξει η αγορά, το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους λοιμωξιολόγους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά από την Δευτέρα 1 Μαρτίου, με την μέθοδο του click away.

Επαναλειτουργία με click away;

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, μίλησε για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα είπε «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα».

Ωστόσο, σημείωσε πως ίσως για την κυβέρνηση προτεραιότητα έχουν τα σχολεία. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», είπε.

Από την άλλη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο δίπολο «σχολεία ή λιανεμπόριο» υποστήριξε το άνοιγμα των καταστημάτων:

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ .Δερμιτζάκης, ο οποίος είπε ότι «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει.

Την αισιοδοξία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με τον σύλλογο να έχει ζητήσει παράλληλα και παράταση της εκπτωτικής περιόδου ως το τέλος Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ