Σκύρος

Οι κρατήσεις στο εν λόγω νησί αυξάνονται καθημερινά και τα χαμόγελα, επίσης… Στο νησί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης Έλληνες και ξένοι τουρίστες και αναμένεται τα νούμερα επισκεψιμότητας να φτάσουν αυτά τα προ πανδημίας με αφορμή το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, το νησί έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Ο λόγος για την υπέροχη Σκύρο.

Σκύρος

Μάλιστα οι φορείς επίσης ποντάρουν στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους προορισμούς, η παραδοσιακή Σκυριανή Αποκριά δεν περιλαμβάνει μεγάλες, οργανωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά μεμονωμένα πολιτιστικά δρώμενα τα οποία στηρίζονται στα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού και δεν παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος αναφέρει: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι, μετά από το περσινό διάλλειμα λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, το νησί μας θα προσελκύσει ξανά παραδοσιακούς και νέους επισκέπτες για να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της Σκυριανής Αποκριάς. Ήδη οι κρατήσεις στα καταλύματα του νησιού μας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και ο δήμος Σκύρου, οι επαγγελματίες μας και όλοι οι κάτοικοι περιμένουμε να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε με ασφάλεια τους επισκέπτες μας».

Στο Σκυριανό Καρναβάλι πρωταγωνιστές είναι ο Γέρος και η Κορέλα. Δύο φιγούρες που κάνουν τον εορτασμό της Αποκριάς μοναδικό! Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, οι άντρες ντύνονται “Γέροι” και οι γυναίκες “Κορέλες” και βγαίνουν στα σοκάκια του νησιού για να διασκεδάσουν… και να διώξουν το κακό σύμφωνα με την παράδοση!

Σκύρος καρναβάλι

Ο Γέρος φορά την τσοπάνικη κάπα γυρισμένη ανάποδα ώστε το μαλλιαρό μέρος να είναι απ’ έξω. Η κουκούλα του “καπότου” σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών, που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα. Κρύβει το πρόσωπο με μάσκα από προβιά και κρεμά γύρω απ’ τη μέση του κουδούνια, που παράγουν ρυθμικούς ήχους καθώς προχωρά στο δρόμο χορεύοντας. Η Κορέλα από την άλλη χορεύει γύρω του, ντυμένη κι αυτή παραδοσιακά, κρατώντας μαντήλι και κρύβοντας το πρόσωπό της με μάσκα.

Οι καρναβαλιστές, αφού γλεντήσουν ξέφρενα στους δρόμους του νησιού, ανηφορίζουν προς το Κάστρο όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αη Γιώργη, πολιούχου της Σκύρου.

Στην συνέχεια, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το έθιμο της «Τράτας» όπου όλος ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία του νησιού στην χώρα και παρακολουθούν τους ντόπιους να πίνουν κρασί και να σατιρίζουν με έμμετρο λόγο τις καταστάσεις και τα γεγονότα της ζωής της ελληνικής κοινωνίας, που παραπέμπει απευθείας σε αριστοφανικό έθιμο της ναυτικής ζωής και κορυφώνεται με τον μυσταγωγικό χορό όλων των κατοίκων του νησιού, με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες στην κεντρική πλατεία. Πολλές φορές σατιρίζουν εγχώρια γεγονότα βάζοντας στο στόχαστρο όποιον πάρει ο χάρος. Αυτή η κατάσταση προσφέρει άφθονο γέλιο μιας και κανένας δεν παρεξηγείται και όλοι βρίσκονται σε ένα μόνιμο γλέντι!

Σημαντικό είναι επίσης ότι η πρόσβαση στη Σκύρο πραγματοποιείται ή αεροπορικώς, ή ακτοπλοϊκώς με συνεχή καθημερινά δρομολόγια του πλοίου «Αχιλλέας» της Σκυριανής Ναυτικής Εταιρείας από την Κύμη.

Σκύρος

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ