Συνάλλαγμα: Πότε & πώς σας συμφέρει η μετατροπή νομίσματος;

Έχετε ήδη επιλέξει τον επόμενο προορισμό σας, είστε έτοιμοι, με τις βαλίτσες και εισιτήριο στο χέρι, για αναχώρηση. Υπάρχει όμως κι ένα μόνιμο ταξιδιωτικό πρόβλημα… το συνάλλαγμα! Το ευρώ μέχρι πού σας ταξιδεύει; Πότε και πώς σας συμφέρει η μετατροπή συναλλάγματος; Οποιαδήποτε πληροφορία οικονομικής φύσεως, την ξετρυπώσαμε για εσάς.

- Advertisement -

Στάδιο Πρώτο: Πριν από την αναχώρηση

Σημαντικά στοιχεία για το αρχικό ποσό των χρημάτων που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι η διάρκεια του ταξιδιού και η επιβεβαίωση άμεσης πρόσβασής σας σε ανταλλακτήριο ή διαθέσιμα ΑΤΜ, με την άφιξή σας. Και πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι την ώρα προσγείωσης ενδέχεται όλα να είναι κλειστά, και επομένως να βρεθείτε σε ξένη χώρα χωρίς χρήματα.

Πριν να αναχωρήσετε, πρέπει να έχετε σε συνάλλαγμα ένα συμβολικό ποσό (αντίστοιχο των €50-80 για ταξίδι 4ημερών) για την κάλυψη των άμεσων, καθώς και απρόβλεπτων ταξιδιωτικών πρώτων αναγκών, όπως χρήματα για ταξί (καλό είναι να γνωρίζετε τη χιλιομετρική απόσταση αεροδρομίου-πόλης ) ή εισιτήρια για μεταφορά μέχρι το ξενοδοχείο.

Ταξίδια και συνάλλαγμα

Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία, την Αθήνα, να ξέρετε πως τα σημεία όπου γίνονται οι αλλαγές νομισμάτων είναι τα καταστήματα των τραπεζών, τα κατά τόπους ανταλλακτήρια της εκάστοτε χώρας, τα exchange bureaus του Διεθνούς Αερολιμένα (Εμπορική, Alpha, Eurochange) και η reception των ξενοδοχείων.

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι στα αεροδρόμια και στα ξενοδοχεία δεν σας συμφέρει η ανταλλαγή, καθώς παίρνουν υψηλό ποσοστό προμήθειας και αποτελούν μόνο λύση έκτακτης ανάγκης. Οπότε, πρότασή μας είναι να κάνετε τη μετατροπή συναλλάγματος στην Τράπεζα Ελλάδος (www.bankofgreece.gr). Στα βασικά νομίσματα έχει τις καλύτερες τιμές σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες με μικρή προμήθεια (€3) για οποιοδήποτε ποσό (μέχρι €10.000). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι άλλες ελληνικές τράπεζες για ποσό έως €1.000, η προμήθεια ανέρχεται στα €10.

Καλό θα ήταν, εάν ταξιδεύετε σε ασυνήθιστο ή λιγότερο δημοφιλή προορισμό, να τηλεφωνείτε πιο πριν για να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα του νομίσματος, διαφορετικά να το παραγγείλετε.

Icons Tip: Επικοινωνήστε με τον προϊστάμενο του εκάστοτε ανταλλακτηρίου λίγες μέρες πριν την αναχώρησή σας, προκειμένου να έχετε χρονικό περιθώριο καλύτερης διαπραγμάτευσης.

Μη χάσετε επίσης… Ο Τάσος Δούσης σας δίνει 5 συμβουλές για το συνάλλαγμα για να μην χάνετε χρήματα ποτέ!

Στάδιο Δεύτερο: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Βρίσκεστε στην πολυπόθητη «Ιθάκη» σας, το αρχικό ποσό εξανεμίστηκε εν ριπή οφθαλμού και τώρα πρέπει να βρείτε τον πιο πρόσφορο τρόπο πρόσβασης σε ρευστό.

Μην παρασύρεστε από τις «σειρήνες» των πρώτων ανταλλακτηρίων που θα βρείτε, κάντε μια έρευνα αγοράς. Προτιμήστε τα ανταλλακτήρια που είναι απομακρυσμένα από τουριστικές περιοχές για να βρείτε τις πιο συμφέρουσες ισοτιμίες, και μάλιστα με περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσής τους. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το αναγραφόμενο ποσό που εμφανίζεται στους εξωτερικούς φωτεινούς πίνακες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναρτημένες τιμές λειτουργούν ως κράχτης αλλά τελικά αφορούν στην αγορά και όχι στην πώληση του νομίσματος. Γι’ αυτό πριν την ανταλλαγή, πάντοτε να ρωτάτε.

Συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο

Στις χώρες της ΕΕ, η ανάληψη ευρώ από αυτόματο μηχάνημα κοστίζει το ίδιο σαν να κάνατε ανάληψη στην Ελλάδα από ΑΤΜ που δεν ανήκει στην τράπεζά σας. Η χρέωση εξαρτάται από την αντίστοιχη προμήθεια που παρακρατά η εκδότρια τράπεζα στα συστήματα DIAS.

Για ανάληψη χρημάτων εκτός ΕΕ χρεώνεστε την προμήθεια της τράπεζας και τη μετατροπή συναλλάγματος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σε μία περίπτωση ελληνικής τράπεζας η ανάληψη μετρητών από τραπεζικό σας λογαριασμό χρεώνεται με 0,50% επί του ποσού της ανάληψης και με €1,50 προμήθεια για μετατροπή. Έτσι, δεν σας συμφέρει να κάνετε ανάληψη μικροποσών πολλές φορές (π.χ. όταν είδατε ένα άρωμα €18 να κάνετε απευθείας ανάληψη και μετά ένα φόρεμα €50 ξανά στο ΑΤΜ). Προτιμήστε να συγκεντρώσετε το ποσό που θα χρειαστείτε για αγορές, για έξοδα διατροφής και μετακίνησης και τότε πραγματοποιήστε την ανάληψη.

Σε καμία περίπτωση μην καταφύγετε στη μαύρη αγορά. Η πιθανότητα να σας κλέψουν στην ισοτιμία ή, ακόμα χειρότερα, να καταλήξετε με πλαστά χαρτονομίσματα, είναι σημαντικά μεγάλη.

Tip Έκτακτης Ανάγκης: Αν χρειαστείτε επειγόντως χρήματα στο εξωτερικό, μπορείτε να τα λάβετε με τη χρήση του παγκόσμιου δικτύου ταχυμεταφοράς χρημάτων της Money Gram (www.moneygram.com). Μόλις 10 λεπτά μετά την κατάθεση χρημάτων σε υποκατάστημα στην Ελλάδα, μπορείτε να τα παραλάβετε από τη Money Gram ακόμα κι αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου.

Μετατροπή νομίσματος - Συνάλλαγμα

Στάδιο τρίτο: Στην επιστροφή

Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσετε όλο το συνάλλαγμα:

  • Tα καταστήματα της Eurochange σας δίνουν τη δυνατότητα να πουλήσετε το 30% του ποσού χωρίς προμήθεια στην αρχική ισοτιμία που σας το πούλησε. Γι’ αυτό μην πετάτε το πρωτότυπο της αρχικής απόδειξης αγοράς!
  • Oι τράπεζες σας χρεώνουν κανονικά την προμήθεια σε όλο το εναπομείναν ποσό.

Συμπερασματικά…

Πριν την αναχώρησή σας να ελέγχετε την ισοτιμία του νομίσματος της χώρας στην οποία πηγαίνετε. Σε περίπτωση που παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με το Euro, σας συμφέρει να κάνετε συνάλλαγμα στη χώρα προορισμού σας, επωφελούμενοι της διαφοράς. Άρα σας προτείνουμε, σε περίπτωση σταθερής πτωτικής τάσης του νομίσματος της χώρας προορισμού, να έχετε πάνω σας ένα μικρό ποσό συναλλάγματος και τις υπόλοιπες κινήσεις σας να τις κάνετε εκεί. Σε αντίθετη περίπτωση, προτιμήστε να κάνετε συνάλλαγμα στην Ελλάδα σε ένα από τα προαναφερθέντα σημεία, υπολογίζοντας το ελάχιστο ποσό χρημάτων που απαιτούνται για τη μετακίνηση, τη διαμονή και τη διατροφή σας. Για τις αγορές σας, δείτε τις τιμές και μετατρέψτε σε συνάλλαγμα το ακριβές ποσό που χρειάζεστε (ανάληψη με cash card από ΑΤΜ) ώστε να χάσετε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από τη μετατροπή του μη χρησιμοποιούμενου ποσού που διαθέτετε για συνάλλαγμα. Διότι, ακόμα και με πιστωτική να πληρώσετε, θα χρεωθείτε το επιτόκιο συν τη μετατροπή συναλλάγματος.

Ξέρατε ότι…

  • Μονακό, Βατικανό, Άγιος Μαρίνος, Μαυροβούνιο, Ανδόρα και Κοσσυφοπέδιο έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα;
  • Υπάρχουν χώρες-μέλη της ΕΕ όπου δεν χρησιμοποιείται το ευρώ; Αγγλία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λεττονία, Λιθουανία.
  • Δεν χρειάζεται συνάλλαγμα σε: Γουαδελούπη, Μαδέρα, Μαρτινίκα, Αζόρες, Κανάρια νησιά και Σαν Πιερ, καθώς σε οποιαδήποτε άλλο προορισμό που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος κρατών-μελών της ΕΕ;
  • Τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορείτε να τις βρείτε στον διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; www.ecb.europa.eu
  • Σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια και δη σε τουριστικές περιοχές δέχονται πληρωμές σε ευρώ, αν και δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση, όπως λόγου χάριν στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας;
  • Δεν χρειάζεται να δηλώσετε στο τελωνείο το ποσό που μεταφέρετε αν είναι μέχρι 10.000;
  • Σε ορισμένες χώρες είθισται η «τεχνική» του παζαριού για να πετύχετε την καλύτερη ισοτιμία συναλλάγματος; Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κωνσταντινούπολη με τα ανταλλακτήρια έξω από το Gran Bazaar.

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Μη χάνετε τα μοναδικά Travel Tips του travelstyle.gr!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ