Ταξίδι με παιδιά; Συμβουλές και tips για υπέροχες οικογενειακές διακοπές!

Οι οικογενειακές διακοπές και κυρίως ένα ταξίδι µε µικρά παιδιά µπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό! Εµείς απαντάµε σε 10… καυτά ερωτήµατα που απασχολούν κάθε γονιό και σου δίνουμε συμβουλές για να µη βρεθείς στιγµή προ εκπλήξεων και για να περάσετε αξέχαστα! Επίσης, ανακαλύψαμε και τα 10 ιδανικά μέρη για οικονομικές οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα!

Όλα όσα θέλεις να ρωτήσεις για τις οικογενειακές διακοπές!

Αν γίνατε πρώτη φορά γονείς και σχεδιάζετε το «παρθενικό» οικογενειακό σας ταξίδι, µπορείτε να πάρετε βαθιά ανάσα, αφού εµείς απαντάµε σε κάθε ερώτηµα που µπορεί να προκύψει για να µην «πελαγώσετε» στιγµή!

ταξίδι με παιδιά

Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο προορισµό;

Μια έξυπνη ιδέα θα ήταν να επιλέξετε κάποιον προορισµό που έχετε ήδη επισκεφθεί, έτσι ώστε να είστε και οι ίδιοι πιο χαλαροί σχετικά µε όλα όσα θέλετε να δείτε.

Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγήσετε εσείς τα παιδιά σας και να τους γνωρίσετε τον τόπο µε τη δική σας µατιά! Καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν ασφαλή προορισµό και εύκολα προσβάσιµο για να αποφύγετε την πολύωρη οδήγηση ή πτήση, ενώ φυσικά πρέπει να συµβαδίζει και µε το budget σας! Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα παιδιά πάντα βρίσκουν κάτι που τους αρέσει σε µια βόλτα οπότε δεν θα θέλατε να βγείτε εκτός προϋπολογισµού αγοράζοντας παιχνίδια κλπ.

Ακόμη, η επιλογή σας θα πρέπει να ενδιαφέρει όλα τα µέλη της οικογένειας. Θα πρέπει να περιλαµβάνει πρωτόγνωρες εµπειρίες για τους µικρούς αλλά και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τους µεγάλους! Ιδανικά συγκαλέστε… οικογενειακό συµβούλιο όπου όλοι θα βάλετε στο τραπέζι τις ιδέες για να αποφασίσετε ποια σας καλύπτει!

Ποια είναι η ιδανική περίοδος για ένα ταξίδι µε παιδιά;

Μπορεί µε τη δουλειά και το σχολείο να µη σας βγαίνουν οι µέρες, ωστόσο καλό θα ήταν να αποφύγετε τις περιόδους των γιορτών και τις αργίες, τόσο επειδή ανεβαίνει το κόστος των εισιτηρίων αλλά και των ξενοδοχείων, όσο και διότι η αυξηµένη κίνηση των συγκεκριµένων ηµερών µπορεί να σας δυσκολέψει στις µετακινήσεις σας, σε κρατήσεις για φαγητό κ.ά. Ανάλογα µε τα χρήµατα που σκοπεύετε να διαθέσετε, προσπαθήστε να «χτυπήσετε» τα καλύτερα deals σε εισιτήρια.

Sites όπως το gr.skyscanner.com θα σας φανούν πολύ χρήσιµα αφού µπορείτε να εισάγετε τον επιθυµητό προορισµό και να σας δώσει τις καλύτερες τιµές σε ένα εύρος µηνών! Αν οργανώνετε τις πρώτες σας καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα προσπαθήστε να αποφύγετε τον Αύγουστο µιας και όλα θα θέρετρα βουλιάζουν από τουρίστες!

Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέµβριο θα βρείτε λιγότερο κόσµο, καλύτερες προσφορές και φυσικά πιο άµεση εξυπηρέτηση στους δηµοφιλείς ελληνικούς προορισµούς! Επίσης, θα ήταν συνετό πριν κλείσετε εισιτήρια να τσεκάρετε τον καιρό ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία του πολύ κρύου ή της εξωφρενικής ζέστης (κάτι που σίγουρα θα καταβάλλει και τα πιτσιρίκια σας).

ταξίδι με παιδιά

Από ποια ηλικία µπορεί να ταξιδέψει ένα µωρό/παιδί µε αεροπλάνο;

Αρχικά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε µε την αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδέψετε και να ενηµερωθείτε για τους κανόνες της σχετικά µε το ταξίδι παιδιών κάτω των δύο ετών. Αρκετοί αεροµεταφορείς δεν επιτρέπουν το ταξίδι στα νεογνά µικρότερα των 7 ή των 15 ηµερών ενώ χρειάζεται να πάρετε νωρίτερα ειδική έγκριση για το ταξίδι του.

Ιδανικά το µωρό σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 έως 3 µηνών πριν πετάξει. Το ανοσοποιητικό του σύστηµα θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να έχει την δύναµη να αντισταθεί στα µικρόβια που κυκλοφορούν στο σύστηµα αερισµού του αεροπλάνου, κι εσείς θα έχετε την δυνατότητα να προγραµµατίσετε καλύτερα τα γεύµατα του.

Ποια ταξιδιωτικά έγγραφα  χρειάζονται τα παιδιά για να ταξιδέψουν µε αεροπλάνο;

Πριν κάνετε την κράτηση των εισιτηρίων σας ελέγξτε τους κανονισµούς που ισχύουν στη χώρα αναχώρησης και άφιξης για να βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τους µικρούς ταξιδιώτες. Τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό χρειάζεται να διαθέτουν το δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα (για πτήσεις Ε.Ε. ή Σένγκεν) και visa ανάλογα µε τον προορισµό. Για πτήσεις εσωτερικού, το παιδί σας µπορεί να ταξιδέψει µε διαβατήριο, ταυτότητα (αν είναι πάνω από 12 ετών) ή βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως.

ταξίδι με παιδιά

Τι να κάνω αν αρρωστήσει κάποιος από την οικογένειά µας στο ταξίδι;

Η πιο σοφή κίνηση που έχετε να κάνετε πριν ξεκινήσετε για ένα µεγάλο ταξίδι µε την οικογένεια είναι να αγοράσετε ένα πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλειας. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν προγράµµατα που ξεκινούν ενδεικτικά από €15 και µπορείτε να προσαρµόσετε ανάλογα µε τις ανάγκες σας. Συνήθως η ταξιδιωτική ασφάλεια σας εξασφαλίζει 24ωρη βοήθεια σε όλο τον κόσµο, ιατροφαρµακευτικές δαπάνες, σας καλύπτει για προσωπικά ατυχήµατα αλλά και για ζηµιά ή απώλεια αποσκευών και φροντίζει για τον υγειονοµικό επαναπατρισµό σας.

Να έχετε πάντα µαζί σας το βιβλιάριο υγείας όλων των µελών της οικογένειας και τα φάρµακά σας, αν ακολουθείτε κάποια συγκεκριµένη αγωγή. Επίσης, θα ήταν συνετή µια επίσκεψη στον γιατρό σας κάποιες ηµέρες πριν το ταξίδι για να σας βεβαιώσει ότι όλα είναι εντάξει. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε, µπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε µε την ελληνική πρεσβεία ή προξενείο στην χώρα που επισκέπτεστε για να σας καθοδηγήσουν καταλλήλως.

Μπορείς να δεις και tips για το τι να κάνεις αν αρρωστήσεις στο εξωτερικό!

ταξίδι με παιδιά

Ποιος είναι ο απαραίτητος µωρουδιακός εξοπλισµός που πρέπει να έχω µαζί µου;

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τις ανάγκες του µωρού σας, για παράδειγµα αν χρειάζεται καρότσι, κούνια στο δωµάτιο κ.λπ. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι σε αρκετούς δηµοφιλείς προορισµούς -ειδικά στο εξωτερικό- υπάρχουν εταιρείες που νοικιάζουν ότι χρειάζεστε από καρότσια και κούνιες για το δωµάτιο, µέχρι καθίσµατα αυτοκινήτου και ποδήλατα. Μπορείτε να κάνετε τη σχετική έρευνα στο διαδίκτυο όταν αποφασίσετε που θα ταξιδέψετε ή και να συµβουλευτείτε το ξενοδοχείο σας.

Τι πρέπει να προσέχω πριν κλείσω ξενοδοχείο;

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε τις προτεραιότητες σας! Αν αναζητάτε δηλαδή all inclusive διαµονή, αν θέλετε να είναι σε κεντρικό σηµείο του προορισµού σας για να µετακινείστε εύκολα µε τα πόδια, πόσα χρήµατα µπορείτε να διαθέσετε ανά διανυκτέρευση, αν αποτελεί προϋπόθεση να έχει εγκαταστάσεις απασχόλησης για τα παιδιά και πολλές άλλες παραµέτρους που πρέπει να προσαρµόσετε ανάλογα µε το που σκοπεύετε να ταξιδέψετε και τις υποδοµές κάθε τόπου. Το πόσο εύκολο είναι το parking για παράδειγµα και πόσο κοντινές ή µακρινές οι αποστάσεις θα παίξει βασικό ρόλο για την τοποθεσία που θα επιλέξετε για να βρείτε κατάλυµα.

Επίσης, ανάλογα µε την ηλικία των παιδιών σας µπορείτε να κλείσετε ξεχωριστά δωµάτια ή ένα family room που επικοινωνεί µε εσωτερικές πόρτες. Σιγουρευτείτε ότι το ξενοδοχείο έχει ασανσέρ για να µην κουβαλάτε το καρότσι από τις σκάλες.

Μπορείτε ακόμα να αναζητήστε οικογενειακά πακέτα µε εκπτώσεις και ειδικές προσφορές όπως για παράδειγµα δωρεάν παιδικά γεύµατα. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις µπορεί να βρείτε πιο συµφέρον και βολικό να κλείσετε ένα ολόκληρο σπίτι, ειδικά αν είστε µεγάλη οικογένεια για να έχετε και την ανεξαρτησία σας. Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, θα βρείτε πολλά sites κρατήσεων που µπορείτε να κάνετε την αναζήτησή σας, εφαρµόζοντας µάλιστα και συγκεκριµένα φίλτρα µε όλα όσα αναζητάτε.

Υπάρχουν εκπτώσεις για τα παιδιά;

Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν διαµονή στα παιδιά µέχρι κάποια συγκεκριµένη ηλικία (συνήθως 12 -15 ετών) ενώ παρέχουν ξεχωριστές χρεώσεις για το επιπλέον κρεβάτι ανάλογα µε την τιµολογιακή πολιτική τους. Παράλληλα σε πολλά µουσεία, αξιοθέατα ή αρχαιολογικούς χώρους τα παιδιά πληρώνουν µειωµένο εισιτήριο. Ακόμα και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν µειωµένους ναύλους.

Τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν συνήθως στην αγκαλιά των γονιών τους, ωστόσο αν θέλετε ξεχωριστή θέση µπορείτε ενδεικτικά να κλείσετε εισιτήριο µε 90% έκπτωση στον αντίστοιχο ναύλο ενηλίκων και να έχετε µαζί σας κάθισµα αυτοκινήτου που να πληροί τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Τα παιδιά από 2 έως 12 ετών ταξιδεύουν µε εκπτωτικούς ναύλους κατά 33% µε τους αντίστοιχους ενηλίκων.

ταξίδι με παιδιά

Θα µπορέσω να δω πολλά αξιοθέατα µαζί µε τα παιδιά;

Εδώ δυστυχώς θα σας στεναχωρήσουµε λίγο! Ένα ταξίδι µε όλη την οικογένεια είναι πολύ διαφορετικό από το αν το κάνατε solo ή µε τον/την σύντροφό σας και γι΄αυτό άλλωστε θα πρέπει να επιβραδύνετε τους ρυθµούς σας και να το προσαρµόσετε αναλόγως! Θα πρέπει να είστε ρεαλιστές για το πόσα πράγµατα µπορείτε να κάνετε και να µην έχετε µεγάλες προσδοκίες από το καθηµερινό σας πρόγραµµα. Επίσης φροντίστε να κάνετε online κράτηση των εισιτηρίων σας προκειµένου να γλυτώσετε την αναµονή σε ουρές.

Αντιθέτως όσα λιγότερα πρέπει να προλάβετε να δείτε, τόσο πιο χαλαρές και δίχως άγχος θα είναι οι διακοπές σας! Το περισσότερο διάστηµα η εξόρµησή σας θα πρέπει να γυρίζει γύρω από τα παιδιά και όσα µπορούν να αντέξουν. Για παράδειγµα οργανώστε το πρόγραµµά σας έτσι ώστε να κάνετε εύκολα στάσεις για τουαλέτα, για φαγητό αλλά ακόµα και για να κοιµηθούν 1-2 ωρίτσες το µεσηµέρι! Άλλωστε αν καταφέρετε να έχετε τα πιτσιρίκια σας χαρούµενα και χωρίς γκρίνια τόσο καλύτερες θα είναι οι διακοπές για όλους!

Τι είναι οι οικογενειακές διακοπές σε group;

Διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν οικογενειακές αποδράσεις σε γκρουπ µε ένα προκαθορισµένο πρόγραµµα αλλά και σε συγκεκριµένες ηµεροµηνίες στις οποίες µπορούν να ταξιδέψουν αρκετές οικογένειες που µοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Η νέα αυτή τάση είναι ένας ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε κόσµο και να χτίσετε νέες φιλίες τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας!

ταξίδι με παιδιά

Tips για το ταξίδι σας με παιδιά

  • Φτιάξτε μια λίστα για να είστε σίγουροι ότι θα πακετάρετε όλα όσα χρειάζεστε και ειδικά για τα παιδιά.
  • Πάρτε μαζί σας κάποια από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας στην καθημερινότητά τους προκειμένου να νιώθουν άνετα όπου κι αν βρεθούν, π.χ. το αγαπημένο τους λούτρινο ζωάκι ή παιχνίδι.
  • Αν ταξιδέψετε με μωρά, προνοήστε και πάρτε μαζί σας περίπου τις τριπλάσιες πάνες από όσες μπορεί να χρειαστείτε, παραπάνω ρουχαλάκια σε περίπτωση που λερωθούν, αρκετά σνακς για να μην πεινάσουν ποτέ αλλά και παιχνιδάκια έκπληξη για να μη γκρινιάξουν καθόλου!
  • Αν είναι δυνατόν κανονίστε το ταξίδι σας off season (είτε το κάνετε οδικώς είτε αεροπορικώς) προκειμένου να αποφύγετε την κίνηση στους δρόμους αλλά και την πολυκοσμία και τις ουρές στα αεροδρόμια!
  • Πριν φύγετε διπλοτσεκάρετε τον καιρό, τόσο για να ξέρετε ακριβώς τι ρούχα πρέπει να πάρετε μαζί σας αλλά και για να αποφύγετε τυχόν αποκλεισμένους δρόμους και αεροδρόμια από μια πιθανή κακοκαιρία!
  • Στην περίπτωση που κάνετε road trip φροντίστε να έχετε βρει από πριν σε ποια σημεία θα κάνετε στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 10-15’ διάλειμμα ανά δύο ώρες ταξιδιού. Αναζητήστε λοιπόν τοποθεσίες φιλικές προς τα παιδιά, όπως πάρκα με παιδικές χαρές ή σταθμούς εξυπηρέτησης με παιδότοπους που θα αποσπάσουν το μυαλό τους από ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι.
  • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας ειδικά αν σας φιλοξενήσει κάποιος φίλος ή συγγενής στο σπίτι του, φροντίστε να το κάνετε ασφαλές για τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και απορρυπαντικά, ασφαλίστε τις πρίζες, κλείστε καλά τα ντουλάπια και γενικά απομακρύνετε ό,τι θεωρείτε επικίνδυνο.

Ρεπορτάζ-Κείµενο: Κατερίνα Φωτοπούλου
Φωτογραφιες: Shutterstock

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Βρείτε περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές μόνο στο travelstyle.gr!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ