Το να αρρωστήσετε ξαφνικά µπορεί να χαλάσει τις διακοπές σας και να αποδειχθεί µεγάλο… βάσανο, ειδικά αν το ταξίδι σας είναι στο εξωτερικό. Καλό είναι, λοιπόν, να είστε προετοιµασµένοι για παν ενδεχόµενο!

Ενηµερωθείτε και ασφαλιστείτε

Προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι σας και ειδικά αν πρόκειται για κάποιον προορισµό εκτός Ε.Ε., φροντίστε να ενηµερωθείτε για το επίπεδο πρόνοιας και υπηρεσιών υγείας αλλά και για τις συνθήκες και τους δυνητικούς κινδύνους που µπορεί να υπάρχουν σε µια χώρα. Μάθετε, για παράδειγµα, αν υπάρχουν επιδηµίες, αν το νερό είναι πόσιµο, το φαγητό ακίνδυνο κ.ά. Σχετικές πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 210 5212184-186, www.keelpno.gr).

- Advertisement -

Ανάλογα µε τον προορισµό σας, µάθετε αν χρειάζεται να εµβολιαστείτε. Βρείτε τηλέφωνα νοσοκοµείων ή ιατρικών κέντρων κοντά στην περιοχή όπου θα µείνετε, για να είστε έτοιµοι για παν ενδεχόµενο. Επίσης, θα ήταν χρήσιµο να συµβουλευτείτε την ασφαλιστική σας εταιρεία για συγκεκριµένα πακέτα ασφάλισης και παροχή ιατρικής βοήθειας, σε περίπτωση ατυχήµατος ή ασθένειας, και να ξέρετε πόσο σας καλύπτει, σε ποια κράτη και σε ποιες περιπτώσεις.

Τέλος, πριν να ταξιδέψετε σε κάποιο κράτος-µέλος της Ε.Ε., καλό θα ήταν να έχετε βγάλει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), προκειµένου να δικαιούστε υγειονοµικής περίθαλψης στη χώρα όπου βρίσκεστε.

Αρρώστια στο εξωτερικό

Να έχετε μαζί ένα κιτ πρώτων βοηθειών

Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν µηδαµινή την πιθανότητα για μια αρρώστια ξαφνικά σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι, όµως, αρκετά µεγάλη και ειδικά σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, µε ένα καλά εξοπλισµένο κιτ πρώτων βοηθειών µπορείτε να αντιµετωπίσετε ακόµα και µόνοι σας πολλά περιστατικά!

Το πρώτο πράγµα που συνιστούν οι γιατροί να έχετε µαζί σας είναι φάρµακα κατά της ναυτίας και της διάρροιας. Στατιστικά, έχει αποδειχτεί ότι η διάρροια είναι η πιο κοινή ασθένεια µεταξύ των ταξιδιωτών και χτυπά περίπου τους µισούς και τους περισσότερους που ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισµούς.

Αυτό συµβαίνει γιατί το στοµάχι µας αντιδρά αµέσως σε ένα φυσικό βακτήριο µιας συγκεκριµένης περιοχής ή σε µια τροφή την οποία δεν έχει συνηθίσει. Συνήθως η διάρροια δεν είναι σοβαρή, διαρκεί 2-4 ηµέρες, αλλά µπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, οπότε πρέπει, εκτός από τα φάρµακα, να πίνετε άφθονο καθαρό νερό ή άλλα υγρά.

Επίσης, µην ξεχάσετε να πάρετε αντιπυρετικά και αντιφλεγµονώδη (ιδίως για φλεγµονές των µυών και πόνους στις αρθρώσεις), επιδέσµους, αντιβιοτική αλοιφή για κοψίµατα και πληγές, συµπληρώµατα ενυδάτωσης για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται µέσω του ιδρώτα και της διάρροιας και συµπληρώµατα φυτικών ινών, εντοµοαπωθητικά, αντηλιακό, απολυµαντικά µαντιλάκια κ.ά.

Αν, δε, υποφέρετε από κάποια χρόνια πάθηση (π.χ., διαβήτης, αλλεργίες κ.ά.), µην ξεχάσετε τη φαρµακευτική σας αγωγή και µάλιστα σε επαρκείς ποσότητες, συµβουλευόµενοι πάντα και τον γιατρό σας.

Επισκεφτείτε έναν τοπικό γιατρό

Εάν στραµπουλήξετε τον αστράγαλό σας, αν βγάλετε εξανθήµατα, αν πάθετε θερµοπληξία, ηλιακό έγκαυµα ή οποιαδήποτε άλλη αρρώστια στο ταξίδι σας στο εξωτερικό –σοβαρή ή όχι– ,αναζητήστε έναν τοπικό γιατρό. Μπορεί να σας φαίνεται ταλαιπωρία ή να θεωρείτε ότι… θα περάσει, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσετε να χαλάσετε τις διακοπές σας από µια αναποδιά. Σε κάθε περίπτωση, δείτε αµέσως έναν γιατρό, αν έχετε διάρροια και υψηλό πυρετό, βρίσκεστε σε περιοχή µε κρούσµατα ελονοσίας ή γριππώδη επιδηµία, σας έχει δαγκώσει ή γρατζουνίσει κάποιο ζώο, έχετε ατύχηµα µε αυτοκίνητο, έχετε τραυµατιστεί σοβαρά ή έχετε δεχτεί σεξουαλική επίθεση.

γιατρός ταξίδι

Επικοινωνήστε µε την πρεσβεία

Αν υπάρξει ένα σοβαρό ατύχηµα ή µια περίπλοκη πάθηση και απειλείται άµεσα η υγεία σας, όπως καρδιακή προσβολή ή τροχαίο ατύχηµα, ελάτε αµέσως σε επαφή µε την τοπική πρεσβεία της Ελλάδας. Είναι η αρµόδια Αρχή για να σας βοηθήσει να µεταφερθείτε αεροπορικώς πίσω στη χώρα, ενώ µπορεί, επίσης, αν χρειάζεται, να σας προσφέρει χρήµατα ή να σας εξασφαλίσει επικοινωνία µε τους δικούς σας ανθρώπους. Μια αρρώστια σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό πρέπει να αντιμετωπίζεται το ίδιο σοβαρά με το να ήσασταν στη χώρα σας.

Αν αρρωστήσετε σε ένα αεροπλάνο

Πείτε το σε ένα µέλος του πληρώµατος, το συντοµότερο δυνατόν. Αν η ασθένειά σας είναι σοβαρή, το πλήρωµα µπορεί να σας µετακινήσει σε ένα διαφορετικό µέρος του αεροπλάνου ή, αν κριθεί απαραίτητο, να κατευθύνει το αεροσκάφος προς το πλησιέστερο αεροδρόµιο, για να λάβετε ιατρική περίθαλψη. Ανακαλύψτε και τον λόγο που πρέπει να φοράτε αντηλιακό στο αεροπλάνο!

Αν αρρωστήσετε σε ένα κρουαζιερόπλοιο

Ενηµερώστε επίσης το πλήρωµα το συντοµότερο δυνατόν. Τα κρουαζιερόπλοια έχουν συνήθως µια µικρή ιατρική µονάδα, οπότε η ασθένειά σας µπορεί να αντιµετωπιστεί µε ευκολία. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, το ιατρικό προσωπικό µπορεί να σταθεροποιήσει την υγεία σας και να σας αφήσει στο πρώτο λιµάνι µε νοσοκοµείο, για περαιτέρω φροντίδα.

Αν βρεθείτε σε φυσική ή άλλη καταστροφή

Ορισµένες περιοχές είναι επιρρεπείς σε κάποιες φυσικές καταστροφές, όπως σεισµοί, τυφώνες ή τσουνάµι. Αν η κακή τύχη σάς οδηγήσει να βρεθείτε σε µια τέτοια κατάσταση, αρχικά διατηρήστε την ψυχραιµία σας και ακολουθήστε κάποιες απλές οδηγίες. Αν είστε τραυµατισµένος, ζητήστε ιατρική βοήθεια αµέσως. Καθαρίστε γρήγορα τυχόν τραύµα ή εξάνθηµα µε σαπούνι και καθαρό νερό, για να µειωθεί ο κίνδυνος της µόλυνσης.

Ακολουθήστε τις οδηγίες έκτακτης ανάγκης του κράτους όπου βρίσκεστε, ακούτε τα δελτία ειδήσεων, για πληροφορίες ή ανακοινώσεις, και επικοινωνήστε µε την αρμόδια υπηρεσία της χώρας σας. Επικοινωνήστε µε την πρεσβεία ή το προξενείο, εάν χρειάζεστε βοήθεια, και µε την οικογένεια ή τους φίλους σας, το συντομότερο δυνατόν, για να τους ενημερώσετε για την κατάσταση της υγείας σας.

Πηγή: Icons Travellers

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα travel tips μόνο στο travelstyle.gr!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ