Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
33.1 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΤο ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά του κόσμου - Μέσα στην πρώτη...

Το ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά του κόσμου – Μέσα στην πρώτη 10άδα!

Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου αποκαλύφθηκαν μέσα από την παγκόσμια κατάταξη του δείκτη διαβατηρίων Henley, ο οποίος αξιολογεί τον αριθμό των προορισμών στους οποίους έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι διαβατηρίων κάθε εθνικότητας, χωρίς έκδοση βίζας. Σε ποια θέση βρίσκεται το ελληνικό διαβατήριο; Μέσα στην πρώτη δεκάδα!

Η κατάταξη βασίζεται σε αποκλειστικά δεδομένα από την Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, η οποία διατηρεί την πιο αξιόπιστη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε επίπεδο ταξιδιωτικών πληροφοριών. Ο δείκτης αυτός έχει ιστορία 14 ετών και αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες αλλά και εργαλείο για τις κυβερνήσεις.

- Advertisement -

Τι είναι το υγειονομικό διαβατήριο και πώς θα ταξιδεύουμε;

Η θέση της Ελλάδας στη 10άδα

Σταθερό παραμένει το ελληνικό διαβατήριο στη βαθμολογία των πιο ισχυρών του κόσμου, που κάνει κάθε χρονιά η Henley & Partners Passport Index, διατηρώντας την 8η θέση.

Η Ελλάδα δικαιολογημένα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, καθώς επιτρέπει την είσοδο σε 184 προορισμούς χωρίς να χρειάζεται η έκδοση βίζας. Αξίζει να σημειώσουμε πως η καλύτερη θέση που είχε ποτέ η χώρα μας ήταν η 6η, το 2013.

Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκονται τη Αυστραλία, η Τσεχία και η Μάλτα, ενώ πρώτη στην λίστα με 191 χώρες είναι η Ιαπωνία, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 190.

4 πράγματα που δεν ξέρετε για τα διαβατήρια!

Το διαβατήριο είναι το μέσο για κάθε ταξίδι. Εδώ συγκεντρώσαμε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το διαβατήριο για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων!

4 πράγματα που δεν ξέρατε για τα διαβατήρια!

1. Το διαβατήριό σας δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει μέχρι την ημερομηνία λήξης του

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το διαβατήριό ναι μεν έχει μια πολύ σαφή ημερομηνία λήξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  μπορείτε πάντα και παντού να ταξιδέψετε μέχρι την ημερομηνία αυτή. Πολλές χώρες απαιτούν το διαβατήριο να ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την άφιξή σας. Ορισμένες χώρες απαιτούν να ισχύει για 90 ημέρες από την άφιξη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών που διέπονται από το νόμο του Σένγκεν, αλλά ασφαλέστερος κανόνας είναι η ισχύς των έξι μηνών, χρονικό διάστημα που απαιτείται από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες χώρες. Για αυτό την επόμενη φορά που θα θέλετε να ταξιδέψετε, σιγουρευτείτε τι ισχύει σχετικά, στον επιθυμητό προορισμό σας!Νέα Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής

2. Για να βγάλετε βίζα μπορεί να χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος απ ‘όσο νομίζετε

Αν πρέπει να βγάλετε βίζα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες πολύ νωρίτερα! Είναι από τις πιο περίπλοκες συναλλαγές για έγγραφο που θα συναντήσετε ποτέ. Πολλές χώρες μάλιστα έχουν πολλούς τύπους βίζας, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών, της εργασίας, των επιχειρήσεων και των φοιτητικών θεωρήσεων, και η διαδικασία υποβολής αίτησης και χρόνου παράδοσης μπορεί να ποικίλει σημαντικά.

Επιπλέον, ορισμένες πρεσβείες και προξενεία απαιτούν ραντεβού για να υποβολή αίτησης για βίζα και μερικές φορές μάλιστα με μεγάλους χρόνους αναμονής για το ραντεβού! Σε άλλες περιπτώσεις  πρέπει να έχετε τα αεροπορικά εισιτήρια, επιστολή πρόσκλησης και πολλά ακόμα έγγραφα. Για να είστε σίγουροι, ξεκινήστε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες πριν από το ταξίδι σας.

3. Η ανανέωση του διαβατηρίου ενώ είστε ήδη στο εξωτερικό είναι εύκολη διαδικασία

Αν ζείτε ή ταξιδεύετε στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσετε το διαβατήριό σας, ενώ είστε στο εξωτερικό. Μην αγχώνεστε. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή που θα κάνατε εδώ και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά εύκολο να το ανανεώσετε από άποψη εγγράφων και διαδικασιών.

4. Δεν απαιτούν όλοι οι προορισμοί διαβατήριο!

Για τους περισσότερους ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι… Πέρα του προφανούς, ότι σαφώς υπάρχουν πολλές χώρες που μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο με την ταυτότητα…για ψάξτε το καλύτερα! Μπορεί κάπου να νομίζετε ότι δεν χρειάζεται διαβατήριο αλλά τελικά να χρειάζεται όπως και το αντίθετο!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,288LikesΚάντε Like
88,446 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ