Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
23.5 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΛακωνίαςΜάνηΗ ασύλληπτης ομορφιάς πυργοπολιτεία στη λακωνική Μάνη. «Χάνεται» το μάτι σου στη...

Η ασύλληπτης ομορφιάς πυργοπολιτεία στη λακωνική Μάνη. «Χάνεται» το μάτι σου στη θέα του πελάγους! (Photos)

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, η Βάθεια, με το ασύλληπτο τοπίο και την μοναδική αρχιτεκτονική, αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου προσφέροντας ένα ταξίδι στο παρελθόν.  

Ένα από τα πιο συναρπαστικά road trip της ζωής σου σε περιμένει στη Λακωνική Μάνη! Μόλις γυρίσαμε από εκεί και σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Σε περασμένες εποχές οι κάτοικοι της υπερασπίστηκαν την γη τους δημιουργώντας αυτά τα εκπληκτικά πυργόσπιτα, που στην Μάνη τα λένε δυναμάρια – και είναι συγκινητικό ότι και τις γυναίκες της κάθε οικογένειας, τις λένε επίσης δυναμάρια, κάθε μία είναι και ένας αυτάρκης πύργος! Η Βάθεια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδοσιακά χωριά και σίγουρα το πιο φωτογραφημένο σε ολόκληρη τη Μάνη. Μαζί με το εκπληκτικό Λιμένι αποτελούν τους πρεσβευτές της Μάνης.

Ένας οικισμός – μνημείο
Εδώ, στην επικράτεια του Ταίναρου, φωλιάζει λοιπόν ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά της Ευρώπης, στην καρδιά της Λακωνίας. Ο οικισμός της Βάθειας προβάλλει ξαφνικά επάνω από μια από τις στροφές του δρόμου, σαν ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, προσφέροντας υπέροχη θέα στη Μεσόγειο.
Ολόκληρος ο οικισμός, αναγνωρίζεται ως μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής του 18ου και του 19ου αιώνα, είναι η εποχή που χτίστηκαν οι περισσότεροι από τους πύργους της Βάθειας. Οι πύργοι είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα.
Οι περίφημοι πύργοι από δύο ή τρεις ορόφους, τα πέτρινα κτίρια, σε άλλα μέρη της Μάνης μπορεί να έχουν περισσότερους ορόφους, με πολύ μικρά, χαρακτηριστικά παράθυρα. Αυτά τα ανοίγματα ήταν βέβαια πολεμίστρες πίσω από τις οποίες η οικογένεια και οι υπερασπιστές του πύργου αντιστέκονταν στους εισβολείς όπως οι Τούρκοι ή ακόμα και πειρατές.
Επιπλέον, πολλοί πύργοι είχαν καταχύστρες από τις οποίες το λάδι, ή το ζεματιστό νερό έπεφτε στους εισβολείς που προσπαθούσαν να σπάσουν την άμυνα. Δύσκολοι καιροί, δύσκολες συνθήκες, αλλά τι υπέροχα κτίσματα! Η παρουσία αυτών των πύργων ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ένα απόρθητο τείχος προστασίας που στην εποχή έγινε το φάντασμα της κάθε επίδοξο κατακτητή.

- Advertisement -


Η Βάθεια στο σήμερα

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Βάθεια, λόγω των οικονομικών συνθηκών, απόμεινε άδεια από κατοίκους. Η αστικοποίηση οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις, αλλά ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες της του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού έγινε η αποκατάσταση αρκετών από τα πυργόσπιτα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, που τώρα μπορεί ο ταξιδιώτης να τα απολαύσει ως τουριστικά καταλύματα, όπως ξενώνες, μέσα σε μια θαυμάσια πολιτεία που κατάφερε να παραμείνει αλώβητη.

Η Βάθεια σίγουρα αποτελεί την ανέγγιχτη και “άγρια” ομορφιά της Μάνης. Τώρα το καλοκαίρι είναι ιδανικός προορισμός, μιας και συνδυάζει το υπέροχο αστικό τοπίο με ωραίες περιηγήσεις, αλλά και υπέροχες παραλίες. Γνωρίστε τις παραλίες Κάποι και έξω Κάποι, τις δύο παραλίες στο Μαρμάρι στα νότια, και το Πόρτο Κάγιο, την παραλία του χωριού. Μια αγκαλιά από πανέμορφες πολιτείες ανοίγονται γύρω της, αλλά και σημαντικά αξιοθέατα. Η ιστορική Βάθεια απέχει 92 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη της Σπάρτης, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, 33 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 59 από το παραλιακό και όμορφο Γύθειο. Σε 10 μόλις χιλιόμετρα μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Γερολιμένα ενώ 26 χιλιόμετρα από την Βάθεια μπορείτε να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά υπόγεια σπήλαιας της γης, το σπήλαιο του Δυρού.


Χρήσιμες Πληροφορίες

Η Βάθεια απέχει 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα
(Ελλάδα κωδικός τηλ: +30 // περιοχή του Τελ κωδικός: 27330)
Βάθεια παραδοσιακός οικισμός: 55244
Σπήλαια Διρού: 52222 & 52223
Αρεόπολη Κέντρο Υγείας: 51242 & 51259
Ιατρείο Γερολιμένα της: 54201
Οίτυλο Ιατρείο: 59256

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,477 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ