Παναγία των Παρισίων

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αναμένεται να ξανανοίξει στα τέλη του 2024 καθώς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης.
Η αποκατάσταση διήρκεσε πέντε χρόνια, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2019.

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Γαλλίας επανέρχεται σιγά σιγά στη ζωή μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Τον Απρίλιο του 2019 ξέσπασε πυρκαγιά στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της στέγης και του κωδωνοστασίου του.

Παναγία των Παρισίων

Έκτοτε έχει περάσει μια 5ετής αποκατάσταση, η οποία έχει πολλά σκαμπανεβάσματα από τις καθυστερήσεις της πανδημίας μέχρι την αποχώρηση του επικεφαλής του έργου.
Τώρα όμως έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, με γρήγορη πρόοδο.

Το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στην αποκατάσταση:

Απρίλιος 2019: Μια πυρκαγιά καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων , καταρρέει την οροφή και την κωδωνοστάσιά της και καταστρέφοντας το εσωτερικό της, εξαπολύοντας ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης. Ξεκινά μια μνημειώδης προσπάθεια για την αποκατάσταση του μεγαλείου του καθεδρικού ναού και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να την ολοκληρώσει εντός πέντε ετών.

Ιούνιος 2020: Η πανδημία καθυστερεί τις εργασίες στον καθεδρικό ναό, αλλά η αφαίρεση των απανθρακωμένων σκαλωσιών που είχαν εγκλωβίσει το κωδωνοστάσιο εν μέσω προηγούμενων εργασιών αποκατάστασης σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα.

Αύγουστος 2020: Αρχίζουν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου στον καθεδρικό ναό – το μεγαλύτερο καμπαναριό της Γαλλίας. Το όργανο των 8.000 σωλήνων επέζησε από τη φωτιά, αλλά ήταν καλυμμένο με τοξική σκόνη μολύβδου. Η αποσυναρμολόγηση, ο καθαρισμός και η επανασυναρμολόγηση του αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Μάρτιος 2021: Η πρώτη από τις αναμενόμενες 1.000 ιστορικές γαλλικές βελανιδιές που προορίζονται να ξαναχτίσουν το κωδωνοστάσιο επιλέγονται από το δάσος Bercé στην περιοχή του Λίγηρα της Γαλλίας.

Σεπτέμβριος 2021: Οι εργασίες για τη στερέωση της κατασκευής ολοκληρώθηκαν αφού ξυλουργοί, ειδικοί σε σκαλωσιές, και άλλοι βοήθησαν στην κατασκευή προσωρινών κατασκευών και μιας ειδικής τεράστιας «ομπρέλας» για την προστασία των πύργων, των θόλων και των τοίχων του κτιρίου χωρίς στέγη. Ξεκινά η υποβολή προσφορών για την υπόλοιπη ανακατασκευή.

Άνοιξη 2022: Εργαστήρια κορυφαίων υαλουργών και κλειδαράδων από όλη τη Γαλλία ξεκινούν την επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης των διάσημων βιτρό του καθεδρικού ναού. Βοήθεια έρχεται και από το εξωτερικό: ο γερμανικός καθεδρικός ναός της Κολωνίας αποκαθιστά τέσσερα παράθυρα.

Ιούλιος 2023: Τεράστια δρύινα ζευκτά υψώνονται στη Παναγία των Παρισίων, προσελκύοντας τους Παριζιάνους να γίνουν μάρτυρες μιας μαγικής στιγμής, συνυφασμένης με τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Αύγουστος 2023: Η Γαλλία θρηνεί τον ξαφνικό θάνατο του στρατηγού Jean-Louis Georgelin, του στρατηγού του γαλλικού στρατού που είχε διοριστεί να επιβλέπει την αποκατάσταση. Ο Πρόεδρος Μακρόν τον χαιρετίζει ως τον «μεγαλύτερο στρατιώτη» αφιερωμένο στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων «πέτρα προς πέτρα».

Δεκέμβριος 2023: Ένας χρυσός κόκορας, επιστρέφει στην κορυφή του κωδωνοστασίου του καθεδρικού ναού, συμβολίζοντας την αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων. Θρησκευτικά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από αυτό που λέγεται ότι είναι το αγκάθινο στέμμα του Ιησού Χριστού, τοποθετούνται σε μια χρονοκάψουλα μέσα στο χρυσό πουλί.

Φεβρουάριος 2024: Τα ικριώματα αφαιρούνται για να αποκαλυφθεί το νέο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού, στολισμένο με τον χρυσό κόκορα και έναν σταυρό. Προσφέρει μια ματιά στο μέλλον καθώς η Παναγία των Παρισίων πλησιάζει στην επαναλειτουργία της.

Δεκέμβριος 2024: Οι αναστηλωτές λένε ότι ελπίζουν ότι ο καθεδρικός ναός θα μπορέσει να ανοίξει ξανά μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ