Αθήνα Ακρόπολη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγαπήσεις την Αθήνα, ειδικά εν μέσω lockdown και πανδημίας που ο καθένας μπορεί με τη μετακίνηση 6 να κάνει μια βόλτα κοντά στο σπίτι του, σε σημεία που μπορεί να μην ξέρει καν πως υπάρχουν. Και φυσικά, όταν η ζωή επιστρέψει στην καθημερινότητα αξίζει όλοι να κάνουμε έναν περίπατο σε αυτούς τους κρυμμένους και ανεξερεύνητους χώρους.

Οι 7 από τους ωραιότερους κήπους στον κόσμο!

Στην Αθήνα υπάρχουν γειτονιές που διατηρούν το γραφικό τους χρώμα και αποτελούν ιδανικό “προορισμό” για μια μίνι βόλτα με σκοπό την άθληση. Επίσης σημεία λίγο έξω από την πρωτεύουσα για όσους μένουν κοντά και θέλουν να τα εξερευνήσουν.

Αθήνα περίπατος

Ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης θα μας φέρει στο νου την παλιά, ρομαντική Αθήνα, που όντας άδεια θυμίζει ακόμα περισσότερο το παρελθόν, που μπορείτε να θυμηθείτε μέσα από 10 σπάνιες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!

Στο Μεταξουργείο μπορείς να κάνεις την πιο ωραία βόλτα!

Παρακάτω συγκεντρώνουμε 10 διαφορετικές ιδέες για να γνωρίσετε κι άλλα πρόσωπα της πόλης ειδικά την περίοδο αυτή που δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εκτός νομού Αττικής. Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο, απέραντα γοητευτικό απ’ όποια πλευρά κι αν προτιμάτε να τον δείτε.

Βόλτα στις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας και στην ιστορία της πόλης!

Αναφιώτικα

Στα χρόνια του Όθωνα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ανάφης εγκατέλειψαν το νησί για να εργαστούν ως κτίστες στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Μαρμαράδες και πελεκητές της πέτρας, οι Αναφιώτες μετανάστες δημιούργησαν σινάφια (ομάδες μαστόρων) και στη δεκαετία του 1860 εγκαθίσταται αρχικά στο προάστιο των Αθηνών (τα σημερινά Εξάρχεια). Δύο επώνυμοι οικοδόμοι από την Ανάφη, ο Γιώργος Δαμίγος και ο Μάρκος Σιγάλας, χτίζουν γρήγορα και παράνομα τα πρώτα σπίτια στη βορειοανατολική πλαγιά του Βράχου της Ακρόπολης.

Αναφιώτικα Αθήνα βόλτα

Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, δημιούργησαν, στα τέλη του 19ου αιώνα παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης, τα Αναφιώτικα, έναν αυθαίρετο οικισμό, μια χούφτα από κυκλαδίτικα σπίτια στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Πώς θα πάτε: Ένας όμορφος και «άγνωστος» περίπατος που θα σας οδηγήσει στα Αναφιώτικα ξεκινά από το θερινό «Σινέ Θησείο» όπου απέναντι θα βρείτε ένα βατό χωματόδρομο που μέσα σε 25-20 λεπτά στις απολήξεις της Ακρόπολης θα σας οδηγήσει στον οικισμό.

Εθνικός Κήπος

Ένα δροσερό καταφύγιο, λουλούδια πολλά είδη πουλιών, δύο λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, μία παιδική χαρά και ένα καφέ ονόματι «ο Κήπος» κοντά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Αυτός ο Εθνικός Κήπος. Από μόνος του ο Κήπος αποτελεί ένα βοτανολογικό μουσείο για όποιον διαβάζει τις ταμπέλες που είναι στερεωμένες στα δέντρα και ένα αρχαιολογικό μουσείο με τα διάσπαρτα αρχαία μέλη.

Εθνικός Κήπος


Πώς θα πάτε: Πίσω από την Βουλή θα βρείτε τον Εθνικό κήπο ο οποίος είναι ανοικτός στο κοινό όλη την μέρα.

Μονή Καισαριανής

Πλατάνια, πεύκα κυπαρίσσια παρέα με το τρεχούμενο νερό. Μια κρήνη και περίπατοι στα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος. Όλα, δύο βήματα από την Αθήνα, στις υπώρειες του Υμηττού, στο μοναστήρι της Καισαριανής. Χτισμένο πάνω στα ερείπια βασιλικής του 6ου αιώνα, το σημερινό Καθολικό του οικοδομήθηκε τον ύστερο 11ο αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε το καφενείο μέσα στη δροσιά.

Μονή Καισαριανής

Πώς θα πάτε: Ένας από τους δρόμους που οδηγούν στη Μονή Καισαριανής περνά μέσα από την περιοχή του Παπάγου και ακολουθώντας πορεία προς το βουνό θα βρεθείτε στην Μονή.

Λίμνη Μπελέτσι

Μονοπάτια για πεζοπορία, μια δασική περιοχή με βελανιδιές, πεύκα και πλατάνια, πλούσια βλάστηση από κούμαρα, μυρτιές, πουρνάρια, καταφύγιο για πολλά πουλιά, ξύλινα τραπεζάκια για πικ-νικ, γεφυράκια και ο γύρος της λίμνης δίνει το αίσθημα της απόδρασης. Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, ή αλλιώς «Κιθάρα», έχει συνολική επιφάνεια γύρω στα 5 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 5μέτρα. Ο χώρος αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο και δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση.

Λίμνη Μπελέτσι

Πώς θα πάτε: Για να φτάσετε στη λίμνη θα περάσετε τη Βαρυμπόμπη, θα φτάσετε στο Κατσιμίδι και θα κινηθείτε προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Διασχίζοντας το οροπέδιο της Αγίας Τριάδας θα ανηφορίσετε την οδό Κίρκης και θα εμφανιστεί μπροστά σας η λίμνη.

Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου

Ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής. Το συγκρότημα της Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου, μέσα σε μια έκταση 245 στρεμμάτων, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ), για τη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης που θα συγκεντρώνει ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα:  Τρεις αμμώδεις παραλίες της Αττικής με καθαρά νερά για τις πρώτες βουτιές
Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

Από το 1992 ο χώρος έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο το έχει μετατρέψει σε Τεχνολογικό Πάρκο. Θα ξεχωρίσετε τα κτίρια του μηχανουργείου, των πλυντηρίων του μεταλλεύματος, το ψηλό κτίριο του παλιού ηλεκτρικού σταθμού με τους κινητήρες του 1908, το χημείο και δίπλα τα παλιά γραφεία. Στη βίλα του Σερπιέρι, του περιώνυμου ιδιοκτήτη της Γαλλικής Εταιρείας, στεγάζονται τα γραφεία του Πολυτεχνείου. Στον χώρο υπάρχει επίσης μουσείο κεραμικής με έργα του Βαλσαμάκη και παιδικό μουσείο.

Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε μέσα στην πόλη του Λαυρίου

Το Χάος στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Ένα εντυπωσιακό χάσμα με κάθετα βράχια με βάθος 55μέτρα και διάμετρο 120 που θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου. Μέσα στον Εθνικό Δρυμό, πολύ κοντά στο χωριό Καμάριζα βρίσκεται το Χάος. Στην αρχαιότητα, όλη η κοιλάδα ήταν ένα εργοτάξιο με εργαστήρια, κατοικίες, ιερά, πλυντήρια και δεξαμενές νερού.

Χάος Σούνιο

Ο χώρος είναι περιφραγμένος και αν αποφασίσετε να πλησιάσετε, περνώντας το συρματόπλεγμα, για να το χαζέψετε από πιο κοντά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Οδηγώντας μέσα στον Δρυμό, μετά το Χάος, θα βρεθείτε σύντομα στη θέση Αγία Τριάδα ή Σούριζα και θα δείτε την πινακίδα προς το αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο και τον πυρήνα του Δρυμού.

Πώς θα πάτε: Για να βρεθείτε στο Χάος θα στρίψετε από τον κεντρικό δρόμο μέσα στο Λαύριο, στην πινακίδα προς Άγιο Κωνσταντίνο, στο πλάι του Τεχνολογικού Πάρκου. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά, μπαίνοντας στο χωριό θα βρείτε την πινακίδα αριστερά προς Χάος και Αγία Τριάδα. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου μπαίνετε στο πευκοδάσος με τον χώρο αναψυχής, όπου μπροστά βρίσκεται το Χάος.

Η σπηλιά του Νταβέλη

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ., βρίσκεται το «Σπήλαιο των Αμώμων», δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων , η μυστηριακή Σπηλιά του Νταβέλη. Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45×62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1935. Εδώ φημολογείται ότι ο περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης στα μέσα του περασμένου αιώνα είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα στη σπηλιά, που οδηγούσαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες φυσικές και μη δυνάμεις.

Σπηλιά Νταβέλη

Πώς θα πάτε: Ανεβαίνοντας την λεωφόρο Πεντέλης θα στρίψετε αριστερά στα φανάρια προς Ν. Πεντέλη και ανηφορίζοντας προς την κορυφή του βουνού και τις κεραίες θα βρείτε χωματόδρομο που οδηγεί στην σπηλιά.

Λίμνη Μαραθώνα: Το φράγμα και η λίμνη

Το 1929 η αμερικανική εταιρεία Ούλεν κατασκεύασε το φράγμα ύψους 54μ. και μήκος στέψης 285μ. επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα στον Μαραθώνα, γεγονός που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959 η λίμνη με χωρητικότητα 41εκατ. κυβικά και επιφάνεια που καλύπτει 2980στρέμματα, αποτελούσε το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Η θέα της λίμνης με το πράσινο στους λόφους προσφέρει την απόλυτη ηρεμία.

Λίμνη Μαραθώνα

Πώς θα πάτε: Το φράγμα απέχει 30χλμ από την Αθήνα και θα το προσεγγίσετε μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος.

Μονή Κλειστών στη Χασιά

Στην όχθη του φαραγγιού, σε μια εκπληκτική θέση φυσικής ομορφιάς το Μοναστήρι της Παναγίας Κλειστών, στα Βόρεια της Φυλής θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Αττικής καθώς η ιστορία του ξεκινάει από τον 12ο αιώνα. Το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς των Κλειστών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το Μοναστήρι της Παναγίας Κλειστών γιορτάζει πανηγυρικά κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Μονή Κλειστών Χασιά

Πώς θα πάτε: Την Μονή θα τη βρείτε 3,5χλμ από τη Χασιά στη δυτική όχθη του φαραγγιού Γιαννούλας της Πάρνηθας, κοντά στο αρχαίο φρούριο, μέσα σε φαράγγι.

Κάστρο Φυλής: Με θέα την…Αθήνα

Το πιο γνωστό και το ωραιότερο κάστρο της Πάρνηθας, το «Κάστρο της Φυλής» στη Δυτική Πάρνηθα. Στη θέση «Βουνό Φυλής» που βρίσκεται βόρεια του κάστρου αυτού υπήρχε παλιότερο κάστρο, ίχνη του οποίου δεν σώζονται σήμερα. Η θέση του φρουρίου δεν είναι τυχαία αφού ήλεγχε το δρόμο που ένωνε την Αττική με τη Βοιωτία. Σταθείτε στον περίβολο του Φρουρίου και απολαύστε τη θέα προς το Λεκανοπέδιο.

Κάστρο Φυλής

Πώς θα πάτε: Από την Φυλή ακολουθείτε το δρόμο προς την Μονή Κλειστών προσπερνάτε την παράκαμψη που βγάζει στο μοναστήρι και συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο. Επτά χιλιόμετρα ανηφορικού δρόμου με θέα στο Λεκανοπέδιο θα δείτε την ταμπέλα που οδηγεί στο Κάστρο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ