Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens
ΑρχικήΑσίαΙνδίαΦεστιβάλ Χόλι: Ταξιδέψτε μαζί μας στη θεαματική Γιορτή των Χρωμάτων!

Φεστιβάλ Χόλι: Ταξιδέψτε μαζί μας στη θεαματική Γιορτή των Χρωμάτων!

Το φεστιβάλ Χόλι (Ντχούλι στα σανσκριτικά) είναι γνωστό σε όλο τον κόσµο ως η Γιορτή των Χρωµάτων! Είναι η πιο εντυπωσιακή «επανάσταση» χρωµάτων και κάθε χρόνο οι εορτασµοί της είναι όλο και πιο θεαµατικοί!

Πρόκειται για ένα από τα µεγαλύτερα ινδουιστικά θρησκευτικά φεστιβάλ, µια γιορτή γονιµότητας, µια εορταστική τελετή για καλή συγκοµιδή, η οποία λαµβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, γιορτάζοντας ουσιαστικά το τέλος του χειµώνα και τον θρίαµβο του καλού πάνω στο κακό.

- Advertisement -

Το φεστιβάλ χόλι γιορτάζεται κυρίως στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν και το Νεπάλ, αλλά και σε χώρες όπου υπάρχει διασπορά Ινδών και πληθυσµών οι οποίοι έχουν ως θρησκεία τον ινδουισµό και συγκεκριµένα σε περιοχές που συσχετίζονται µε την ινδουιστική θεότητα Κρίσνα, όπως για παράδειγµα οι πόλεις Μαθούρα και Βρινταβά. Σήμερα το Χόλι µετατρέπει τις περιοχές του εορτασµού του σε πόλο έλξης τουριστών.

Γιορτή των Χρωμάτων

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να γίνετε «µέρος» αυτής της γιορτής, µην τη χάσετε! Πρόκειται πραγµατικά για µια µοναδική και πολύ χαρούµενη εµπειρία! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σχεδόν όλα τα τουριστικά γραφεία πραγµατοποιούν οµαδικά ταξίδια εκείνο το διάστηµα στην Ινδία. Και καθώς η γιορτή των χρωµάτων πλησιάζει (9-10 Μαρτίου φέτος), σκεφτήκαμε ότι είναι ευκαιρία για ένα µικρό αφιέρωµα στην πιο χρωµατιστή γιορτή του χρόνου! Πριν ετοιμάσετε κι εσείς τις βαλίτσες σας για την Ινδία, αυτά είναι τα 9 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε πριν την επισκεφτείτε!

Εμείς εδώ θα σας παρουσιάσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις ανά περιοχή! Τα καλύτερα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε για να πάρετε μια γεύση από τα παραδοσιακά events και για να γιορτάσετε το Χόλι εξαρτώνται πραγματικά από το είδος της εμπειρίας που θέλετε να αποκομίσετε. Οι δραστηριότητες ανά τη χώρα ποικίλλουν, από παραδοσιακές τελετές ναών έως πάρτι µε Djs!

Η ιστορία του Φεστιβάλ Χόλι

Φεστιβάλ Χόλι ιστορία

Η Ινδία για μια ημέρα γεμίζει απ’ άκρη σ΄ άκρη με χρωματιστή σκόνη και χαμογελαστούς ανθρώπους που δημιουργούν έναν φαντασμαγορικό καμβά! Πέρα, όμως από τις όμορφες εικόνες και το ασταμάτητο πάρτι, η Γιορτή Χόλι (ή Γιορτή Χρωμάτων) έχει βαθιές καταβολές και έναν βαθύτερο συμβολισμό. Ο εορτασμός εξυμνεί τη νίκη του καλού υπέρ του κακού, το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης και αυτό φυσικά είναι από μόνο του μια υπέροχη ευκαιρία για ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό φεστιβάλ!

Η προέλευση του εορτασμού συνδέεται φυσικά με διάφορες μυθολογίες. Η καύση της δαιμόνισσας Holika, βασίζεται στον θρύλο του Ράντα και της θεότητας Κρίσνα., ένα ζευγάρι- σύμβολο αιώνιας πίστης, αγάπης, αφοσίωσης για τους Ινδούς. Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, ο Κρίσνα αγάπησε την θεά Ράντα, λόγω όμως του διαφορετικού χρώματος των δερμάτων τους, έβαψε το πρόσωπό της, ώστε να έχει το ίδιο χρώμα με το δικό του. Μάλιστα, οι σύγχρονοι ερωτευμένοι τιμούν αυτή την παράδοση, βάφοντας τα πρόσωπά τους το ίδιο χρώμα, κατά την διάρκεια των εορτασμών.

Που θα γιορτάσετε το Χόλι Φέστιβαλ – Γιορτή των Χρωμάτων

φεστιβάλ Χόλι - Γιορτή των Χρωμάτων

Νέο Δελχί

Γιορτάστε το παραδοσιακό φεστιβάλ σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή! Εκεί διαδραματίζεται ένα μεγάλο μουσικό Φεστιβάλ, για τους εορτασμούς του Χόλι. Αν μένετε οπουδήποτε κοντά στο Paharganj, να είστε έτοιμοι να… καλυφθείτε με χρώμα από τους ντόπιους, αν βγείτε έξω. Αν μπορείτε, δοκιμάστε να πάρετε εισιτήρια στο Φεστιβάλ Holi Moo (το οποίο αποτέλεσε στο παρελθόν το φημισμένο Φεστιβάλ Αγελάδας). Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν πάνω από 40 καλλιτέχνες, μουσικοί και performers της Ινδίας. Το περιβάλλον είναι αρκετά ασφαλές για τους τουρίστες, και παρέχονται μη τοξικά χρώματα, καθώς και ψεκαστήρες! Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διασκεδάσετε σε ένα ξέφρενο, μεγάλο πάρτι! Λερωθείτε άφοβα!

Ρατζαστάν, Dhulandi Φεστιβάλ

Tο διάσημο Φεστιβάλ Holi ή το Φεστιβάλ Χρωμάτων, γιορτάζεται ως Φεστιβάλ Dhulandi στην Jaipur (στην ουσία πρόκειται για τη γνωστή γιορτή των Χρωμάτων). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι ινδουιστικοί ναοί γύρω από το ξενοδοχείο είναι διακοσμημένοι ολόκληροι σε πλούσια χρώματα και η πόλη ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της! Το φεστιβάλ γιορτάζεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στη Τζαϊπούρ, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση ειδικά για τους ξένους τουρίστες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου Khasa Kothi (δε χρειάζεται να διαμένετε στο ξενοδοχείο για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας).

Μια ολόκληρη ημέρα είναι αφιερωμένη στον «χρωματοπόλεμο», με λαϊκές μουσικές εκδηλώσεις από τοπικούς καλλιτέχνες. Όλο το κλίμα είναι ιδανικά διαμορφωμένο ώστε να υποδεχθείτε την άνοιξη με τον καλύτερο και πιο διασκεδαστικό τρόπο!Οργανωμένες εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται και στο κεντρικό ξενοδοχείο Diggi Palace, όπου διεξάγονται συναρπαστικές δραστηριότητες όλη μέρα για να γνωρίσετε από κοντά την κουλτούρα αλλά και τον αυθεντικό τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι γιορτάζουν το Holi! Επιπλέον, γίνονται και ομιλίες που παρουσιάζουν την ιστορία αλλά και τη βαθύτερη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής, έτσι ώστε κάθε επισκέπτης, φεύγοντας, να έχει ζήσει όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά γίνεται το πνεύμα του Holi. (www.hoteldiggipalace.com, Diggi House, Shivaji Marg, C-Scheme
Jaipur, Rajasthan 302004, 91 141 237 3091, 2366120)

Τζαιπούρ, Εleholi Φεστιβάλ

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια παραδοσιακή γιορτή Holi με ελέφαντες, δοκιμάστε το Eleholi Fest. Το Eleholi πραγματοποιείται κάθε Holi στη γνωστή φάρμα ελεφάντων Eleday, κοντά στο κάστρο Amber Fort στη Τζαιπούρ. Ανακαλύψτε και το νέο must προορισμός της Τζαϊπούρ!

Extra info: Αν και η συμμετοχή ελεφάντων είχε απαγορευθεί, καθώς θεωρήθηκε ως βάναυσος τρόπος αντιμετώπισης των ζώων, εντούτοις υπάρχει ένα ειδικό πάρκο όπου εκτρέφονται ελέφαντες και οι συνθήκες έχουν ελεγχθεί! Oι συγκεκριμένες εορταστικές εκδηλώσεις διεξάγονται στον χώρο εδώ και 7 χρόνια, με πολλές και συναρπαστικές δραστηριότητες μέσα από διαφορετικά διαθέσιμα πακέτα, αναλόγως με το πώς θέλετε να περάσετε τη μέρα. Στόχος είναι να γίνετε κομμάτι της γιορτής και να νιώσετε… σαν ντόπιος! (http://www.eleholifest.com)

Φεστιβάλ Χόλι - χρώματα

Τips

  1. Προτιμήστε τα φυτικά χρώματα. Αγοράστε μόνο από κάποιο γνωστό κατάστημα!
  2. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε αντι-αλλεργικά χάπια, σε περίπτωση που τα χρώματα σας προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.
  3. Προσπαθήστε να μην είστε μόνοι σας, αλλά προτιμήστε κάποιο οργανωμένο και γνωστό ταξιδιωτικό γκρουπ, το οποίο θα σας μεταφέρει με ασφάλεια στους χώρους των εορτασμών.
  4. Στα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το Holi, παρέχοντας έξτρα ασφάλεια στους ξένους επισκέπτες.

Πώς να πάτε

  • Τζαϊπούρ: Αεροπορικώς από Αθήνα µέσω Ντουµπάι µε Qatar Airways (www.qatarairways.com) και Air India (14 ώρες κατά μέσο όρο)
  • Nέο Δελχί: Αεροπορικώς από Αθήνα µέσω Ντόχας µε Qatar Airways από €430 (12 ώρες και 50 λεπτά κατά µέσο όρο)
  • Μουµπάι: Aεροπορικώς από Αθήνα µέσω Κωνσταντινούπολης µε Turkish Airlines (www.turkishairlines.com) από €499 (10 ώρες και 30 λεπτά κατά µέσο όρο)

Πηγή: Icons Travelers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,274LikesΚάντε Like
88,510 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ