Νόστιμο Ευρυτανίας

Ταξιδεύουμε στην όμορφη Ευρυτανία, με φόντο ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο, και ανακαλύπτουμε παραμυθένια χωριά που ότι τόσο αυτή την εποχή όπως και όλες τις άλλες είναι μαγευτικά!

Κάτω από τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Βελουχίου µε το λευκό παρθένο χιόνι, το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας συγκλονίζουν μέσα στα μαγευτικά σκηνικά που τα περιβάλλουν.

Ένα από αυτά είναι το Νόστιμο, με το πρωτότυπο όνομα και σε αυτό “ταξιδέυουμε” εδώ!

Νόστιμο Ευρυτανίας, γενική άποψη του χωριού

Το χωριό

Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από το Καρπενήσι το Νόστιμο είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 940 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα.

Το περίεργο όνομά του, έλαβε κατά πάσα πιθανότητα από τον νόστο των ξενιτεμένων κατοίκων του, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι παραπέμπει στα «νόστιμα» νερά του.

Νόστιμο Ευρυτανίας, στο κέντρο του χωριού

Το σίγουρο πάντως είναι ότι διαθέτει μία μαγευτική θέα από το όρος Χελιδόνα που δε μπορεί παρά να σας συγκλονίσει. Οι παροχές του είναι περιορισμένες (ένας ξενώνας και ένα ταβερνάκι), ωστόσο οι διαδρομές του είναι συγκλονιστικές: από το Νόστιμο ξεκινούν 2 μονοπάτια διάρκειας περίπου μισής ώρας που οδηγούν στην κορυφή του όρους Κουρούνα.

Νόστιμο Ευρυτανίας τρεχούμενο νερό

Συνεχίστε το ταξίδι σε πολλά όμορφα χωριά της Ευρυτανίας!

Νόστιμο Ευρυτανίας

Η Ευρυτανία και τα χωριά της έχουμε ξαναπεί ότι προσφέρονται για υπέροχα road trips που συνδυάζουν φύση, ιστορία, πολιτισμό, αξιοθέατα, ομορφιά, και τελικά γίνονται μια εξαιρετική εμπειρία! Και αφού εδώ αναφερόμαστε στο όμορφο Νόστιμο, βρήκαμε μια όμορφη διαδρομή που περιλαμβάνει το χωριό και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αν αργότερα βρεθείτε στα μέρη.

Εξόρμηση στο Καρπενήσι: Εκεί που η φύση πρωταγωνιστεί! (photos)

Διαδρομή

Γοριανάδες – Κορυσχάδες – Βουτύρο – Νόστιµο – Μικρό Χωριό-Μεγάλο Χωριό – Γαύρος – Καρίτσα – Δερµάτι – Χελιδόνα – Προυσός

Μια δρασκελιά από το Καρπενήσι, µέσω της επαρχιακής οδού Καρπενησίου-Προυσού οι Γοριανάδες δεν αποτελούν εξαίρεση από τον ευρυτανικό κανόνα: Oργιώδης ελατοστόλιστη φύση και θέα του ονείρου. Άρτια οργανωµένο τουριστικά µε ξενώνες και εστιατόρια όπως ακριβώς και οι Κορυσχάδες, µόλις 5 χλµ. από την ευρυτανική πρωτεύουσα, ιστορικά συνδεδεµένες µε την Εθνική Αντίσταση (το δηµοτικό σχολείο έχει µετατραπεί σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης).

Επόµενος σταθµός είναι το Βουτύρο, ένας γλυκός σαν το όνοµά του οικισµός µε πέτρινα σπίτια και ζηλευτή θέα. Το Νόστιµο, στα 11,3 χλµ. από το Καρπενήσι, τιµά και µε το παραπάνω το όνοµά του καθώς είναι µέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος που αγναντεύει την Καλιακούδα µε κρυστάλλινα τρεχούµενα νερά, νερόµυλο και γεφυράκι.

Έπειτα από 9 χλµ. σας καλωσορίζει το Μικρό Χωριό µε τους δύο οικισµούς Παλιό Μικρό Χωριό και Νέο Μικρό Χωριό, όπου µπορείτε να δροσιστείτε σε µία από τις 6 βρύσες του ή να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο (στο Παλιό Μικρό Χωριό) για τη διάσωση της ιστορικής κληρονοµιάς του τόπου.

Το «αντίπαλο δέος του», το Μεγάλο Χωριό, είναι µια µικροσκοπική πολιτεία που έχει, σχεδόν, τα πάντα: Eπιλογές για φαγητό, διαµονή και shopping µε γραφικά σοκάκια, αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια. Ο Γαύρος σε πολύ κοντινή απόσταση, αναπτύχθηκε στα πόδια του Μ. Χωριού και είναι ένας παράδεισος επίσης µε ταβέρνες, δωµάτια και ξενοδοχεία και extra… bonus τον Καρπενησιώτη ποταµό.

Διαβάστε ακόμα:  Εναλλακτικοί προορισμοί για διακοπές: Εξερευνούμε τις Μικρές Κυκλάδες 

Γνωρίστε επίσης τον Γαύρο, το χωριό της Ευρυτανίας με το παράξενο όνομα, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά!

Πιο κάτω σας περιµένει η Καρίτσα µε τις άφθονες καρυδιές, το φαράγγι του Βόθωνα (οι λάτρεις του canoying το γνωρίζουν πολύ καλά) και το µονότοξο γεφύρι. Κοντά στην Καρίτσα (11,7 χλµ.) είναι το χωριό Δερµάτι που βρίσκεται χαµηλά στην Ε.Ο. Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας.

Από εκεί ανοίγετε πανιά για τη γειτονική γραφική Χελιδόνα (σηµ.: Η Χελιδόνα είναι πολύ γνωστή για την ετήσια γιορτή κρασιού που διοργανώενει και προσελκύει κόσµο απ’ όλη την Ελλάδα!) πριν τον τελικό προορισµό, τον Προυσό, από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς του νοµού µε τον παραδοσιακό οικισµό και µοναστήρι που είναι λες βγαλµένο από παραµύθι. Κτισµένο σε απότοµο βράχο (ιδρύθηκε το 829-842), αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών.

Γνωρίστε τον Συγγκρέλλο, και ανακαλύψτε τον άγνωστο αυτό παραδοσιακό οικισμό που είναι “κρυμμένος” στα έλατα και σας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο! (βίντεο)

Γνωρίστε επίσης τον Τόρνο το χωριό της Ευρυτανίας που είναι πνιγμένο στα έλατα!

Ένα πανέμορφο χωριό στην Ευρυτανία κερδίζει τις εντυπώσεις με το φυσικό του κάλλος, καθώς είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» στα έλατα.

τόρνος Ευρυτανία σπίτια έλατα

Ο Τόρνος είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας στο νομό Ευρυτανίας, ονομαστός για το φυσικό του κάλλος αλλά και τη ρυμοτομία των πετρόχτιστων σπιτιών του που μοιάζουν σαν να κρύβονται πίσω από βράχια και γκρεμούς. Ο ιδανικός συνδυασμός στοιχείων χλωρίδας και πανίδας, χαρακτηριστικό της ευρυτανικής γης, είναι ολοφάνερος στον Τόρνο σε κάθε γωνιά.

Τόρνος Ευρυτανία ορεινό χωριό δάσος

Έλατα, κέδρα, πουρνάρια, πλατάνια, άγριες ορχιδέες, βότανα είναι μερικά μόνο στα τα είδη της χλωρίδας που θα συναντήσετε εδώ, ανάμεσα στα οποία θα δείτε ζαρκάδια, αλεπούδες και λαγούς, να συνθέτουν μαζί ένα ζωντανό μουσείο της φύσης.about:blankΣαμαρίνα: Το χωριό της Πίνδου που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση και το “ψηλότερο” στα Βαλκάνια! (φωτο)

τόρνος χωριό Ευρυτανία δάσος κοντινόΚατά την παράδοση οφείλει την ονομασία του στην εμφάνιση των κατοίκων του, που φορούσαν την πατροπαράδοτη φουστανέλα κι όταν τους έβλεπαν έλεγαν «έρχονται τορνευτοί – τορνευτοί».Πελοπόννησος: Εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δείτε 5 υπέροχες διαδρομές!

τόρνος χωριό ευρυτανία σπίτι καπνός καμινάδα δάσος


Ιδανική εποχή για να το επισκεφθεί κάποιος είναι το φθινόπωρο, καθώς ο καιρός είναι ήπιος, χωρίς πολύ κρύο, γεγονός που επιτρέπει να κάνετε πλείστες δραστηριότητες στο βουνό, απολαμβάνοντας την υπέροχη φύση, αφού η Ευρυτανία φημίζεται για γι’ αυτό.

τόρνος ευρυτανία πέτρινα σπίτια

Στον Τόρνο ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία και ακολουθώντας σηματοδοτημένα μονοπάτια – διαδρομές, κάποιες από τις οποίες ενδείκνυνται για απαιτητικούς περιπατητές. Σε κάθε περίπτωση ο αθλητισμός στη φύση είναι εδώ… επιτακτική ανάγκη.

τόρνος ευρυτανία δάσος πηγή

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι “Μικρό Πάντα Βρέχει”, μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μικρούς καταρράκτες, ακριβώς κάτω από το μοναστήρι του Προυσού.

Μικρό Πάντα Βρέχει Τόρνος Ευρυτανία

Μάθετε τα πάντα για την Ευρυτανία με ένα μόνο κλικ εντελώς δωρεάν στο The Gold Book of Evritania 2020

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ