Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου πέτρινα σπίτια

Μπορεί να μην έχει την αίγλη των Ζαγοροχωρίων, όμως παραμένει ανόθευτο στον χρόνο και αποτελεί “ακριτικό” σταθμό που παινεύεται όχι μόνο για την γραφικότητα και την ομορφιά του αλλά και για τον κουκλίστικο πέτρινο ξενώνα του και τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας που θα δείτε εδώ!

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου πέτρινη εκκλησία

Το Πωγώνι είναι ένα γραφικό χωριό βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων. Δυτικά και βορειοδυτι­κά συνορεύει με την Αλβανία, βορειοανατολικά με τα χωριά του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας και με το Ζαγόρι, και νότια με το Νομό Θεσπρωτίας.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου πέτρινο γεφύρι

Κάντε ένα ταξίδι στα Τζουμέρκα ή αλλιώς στις ελληνικές… Άλπεις! (φωτο & video)

Αν και η γεωγραφική γειτνίαση του Πωγωνίου με το κοντινό Ζαγόρι της Ηπείρου είναι πασιφανής, στο Πωγώνι δεν θα βρείτε τις τουριστικές ανέσεις και τις υποδομές που υπάρχουν στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, που αναμφισβήτητα είναι πανέμορφα και προσφέρουν 10+1 top highlights για ψαγμένους ταξιδιώτες!

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου γραφικό ξωκλήσι

Ιδιαίτερο φυσικό κάλλος

Το Πωγώνι αποδεικνύεται η χαρά του ανήσυχου ταξιδευτή που έχει στο αίμα του το μικρόβιο της περιπλάνησης και θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα, να γνωρίσει αυθεντικούς ανθρώπους και τόπους τους οποίους δεν αλλοίωσε ο τουρισμός, να περπατήσει σε μοναχικά μονοπάτια, να εξερευνήσει ξεχασμένα μοναστήρια, να περιηγηθεί στα καλντερίμια έρημων, ιστορικών χωριών που κάποτε έσφυζαν από ζωή.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου φύση

Σε κάθε γωνιά, υπάρχουν δείγματα μιας ζωντανής και όμορφης φύσης, όπως είναι συστάδες των δρυών που γεμίζουν με μανιτάρια και σπάνια ή εντυπωσιακά λουλούδια το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τέτοιες ομορφιές βρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμούς ή σε δρόμους, και περιμένουν τον φυσιολάτρη να τις ανακαλύψει.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου φρέσκια ρίγανη


Εικονίσματα, ξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία έχουν ιδρυθεί κατά τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χρόνια, βρίσκονται διάσπαρτα και συμπληρώνουν το ανθρωπογενές τοπίο του αγροτικού χώρου. Τα σπουδαιότερα μοναστήρια είναι η μονή Μακρυαλέξη (1585) στην Κάτω Λάβδανη, η μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1614) στην Κάτω Μερόπη, η μονή Άβελ (1770) και η μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Γιούρχαν (1736) στη Βήσσανη.

Η βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας

Εδώ θα συναντήσετε μια από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας. Η λίμνη Ζαραβίνα, γνωστή και ως Νεζερός, ανήκει στον νομό Ιωαννίνων και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η λίμνη αποτελεί καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών και από τον Αύγουστο του 1983 έχει κηρυχθεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Aegean & Olympic Air: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων από σήμερα μέχρι και Παρασκευή 27/11 λόγω της απεργίας
Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου λίμνη Ζαραβίνα βαθύτερη Ελλάδας

Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά την ανακήρυξή της σε τοπίο φυσικού κάλλους, η Ζαραβίνα εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος Natura 2000, με υψηλή προτεραιότητα προστασίας.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου λίμνη Ζαραβίνα βαθύτερη Ελλάδας κοντινό

Φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών, όπως γύπες, ενώ η χλωρίδα της φημίζεται για την ιδιαιτερότητά της και την ομορφιά της. Την άνοιξη αποκτά υπέροχα χρώματα ενώ από το φθινόπωρο και μετά οι εικόνες αλλάζουν και γίνονται πιο απόκοσμες.

Ο πέτρινος ξενώνας

Εδώ στην παραμεθόριο, ο επισκέπτης δύσκολα μπορεί να αφανταστεί πως υπάρχει ένας πανέμορφος ξενώνας για τη διαμονή του! Κι όμως το Paeonia Suites είναι αυτό που ονειρεύεται όποιος βρεθεί σε αυτό τον τόπο.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου Paeonia Suites είσοδος

Πέτρινος ξενώνας, διατηρεί ανέπαφη την γραφικότητα των κτισμάτων του τόπο και τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου Paeonia Suites δωμάτιο με εσωτερική σκάλα

Αγκαλιασμένος από τα έλατα και ολάνθιστος όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέρει διαμονή με όλες τις ανέσεις αλλά και την ποιότητα που αποζητά και ο πιο απαιτητικός.

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου Paeonia Suites κεντρική είσοδος

Η ρουστίκ διακόσμηση σε συνδυασμό με το τζάκι στα δωμάτια και τη μοναδική θέα στο καταπράσινο τοπίο συνθέτουν το ύφος του ξενώνα, που τιμά και με το παραπάνω την υψηλή ποιότητα διαμονής και χαρίζει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη. (η τιμή του στην booking.com είναι για τον Νοέμβριο από €65 με πρωινό).

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου Paeonia Suites δωμάτιο με τζάκι

Μικρό Πάπιγκο: Ο Τάσος Δούσης προτείνει το πιο “πράσινο” ξενοδοχείο της Ηπείρου με βαθμολογία 9,5!

Πωγώνι ακριτικό χωριό Ηπείρου Paeonia Suites διακοσμητικά

Ήπειρος: Τοπία σαν βγαλμένα από παραμύθι!

Η Ήπειρος δεν έχει μόνο γραφικά χωριά και τοξωτά γεφύρια αλλά είναι γεμάτη φυσικές ομορφιές που την κατατάσσουν στις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Εδώ συγκεντρώσαμε τα αντίστοιχα βίντεο από 3 βασικά σημεία του τόπου για να “ταξιδέψετε” στα εντυπωσιακά αυτά μέρη!

Χτύπησαν «κόκκινο» οι κρατήσεις ενόψει Χριστουγέννων - Πληρότητες σε 10 δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρά το lockdown

Το φαράγγι του Βίκου

Το δυνατό(τερο) χαρτί της περιοχής, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου –αμφισβητείται αυτός ο τίτλος, στις καρδιές μας και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όμως ισχύει, οπότε θα τον χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε. 

Εδώ θα φτάσετε οδηγώντας περί τα δέκα-δεκαπέντε λεπτά από το Μονοδέντρι, περνώντας μέσα από το επίσης φαντασμαγορικό Πέτρινο Δάσος και αφήνοντας το αυτοκίνητο εκεί που τελειώνει ο δρόμος, για να διανύσετε τα τελευταία 100 μέτρα ως το παρατηρητήριο με τα πόδια.

Ο Βοϊδομάτης που διασχίζει το φαράγγι του Βίκου

Το πρώτο από τα πράγματα που θα ακούσετε να λέγονται για τον Βοϊδομάτη, είναι πως πρόκειται για ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης –το νερό του είναι τόσο κρυστάλλινο, που οι μελέτες λένε ότι μπορείς να το πιείς. Η πραγματική μαγεία, όμως, βρίσκεται στην απόχρωσή τους, η οποία σε πολλά σημεία θυμίζει την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη.

Μέχρι την άνοιξη που θα έχει αρκετό νερό για ένα αξιοπρεπές rafting, τον απολαμβάνουμε περπατώντας στις όχθες του –πολλές από τις διαδρομές που διασχίζουν το φαράγγι του Βίκου περνούν δίπλα του.

Η Βάλια Κάλντα

Γνωστή επίσημα ως Εθνικός Δρυμός Πίνδου, η «Ζεστή Κοιλάδα» (όπως είναι η μετάφραση του βλάχικου ονόματός της) ενώνει την Ήπειρο με τη Μακεδονία και απλώνεται σε 69.000 στρέμματα μαύρων πεύκων και χρυσοκόκκινων αυτή την εποχή οξιών.

Στα highlights της συγκαταλέγονται μαγευτικές τοποθεσίες όπως τα Κόκκινα Πεύκα με την πανοραμική τους θέα στην κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, με τα κρυστάλλινα νερά στην καρδιά του μαύρου δάσους, όπου οι καφέ αρκούδες σουλατσάρουν την άνοιξη όταν ξυπνούν από τον χειμερινό υπνάκο τους και, τέλος, το χωριό Βωβούσα, χτισμένο στις όχθες του Αώου, τον οποίο «στεφανώνει» με ένα πανέμορφο πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -