Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο που εισάγουν τουριστικούς φόρους αυξάνονται όλο και περισσότερο. Οι τουριστικοί φόροι αυτοί συχνά ενσωματώνεται στο κόστος είτε του αεροπορικού εισιτηρίου, είτε του ξενοδοχείου. Δείτε τις χρεώσεις!

Η συνήθης αιτιολογία για την επιβολή του τουριστικού φόρου είναι η αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού, όπου πολλές πόλεις του κόσμου απειλούνται, και η χρηματοδότηση των υποδομών των προορισμών, που επιβαρύνονται από τον όγκο των τουριστικών αφίξεων.

Τουριστικοί φόροι χρεώσεις

Οι τουριστικοί φόροι στην Ευρώπη

Αρχικά, στη Γαλλία, το ύψος του φόρου εξαρτάται από τον προορισμό. Το Παρίσι και η Λιόν, που θεωρούνται μεγάλα τουριστικά κέντρα, συλλέγουν μεγαλύτερους φόρους και χρησιμοποιούν τα έσοδα για τη συντήρηση των τουριστικών υποδομών. Επίσης, αυξάνεται και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών από τη Γαλλία!

Η Γερμανία εφαρμόζει τον πολιτιστικό φόρο και το φόρο κλινών στις μεγαλύτερες πόλεις της, όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο. Το ύψος του φθάνει τα 5 ευρώ το άτομο ανά ημέρα ή το 5% του λογαριασμού στο ξενοδοχείο.

Στην Ιταλία ο φόρος εξαρτάται από το πόσο δημοφιλής είναι ο προορισμός. Στη Ρώμη ποικίλει από 3 έως 7 ευρώ τη βραδιά ενώ στη Βενετία με τον υπερ-τουρισμό η χρέωση εισόδου είναι 10 ευρώ και εισήχθη στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους τουρίστες, επίσης, η Ρώμη θέτει νέους κανονισμούς και απαγορεύσεις, αλλά και η Βενετία “διώχνει” τουρίστες εφαρμόζοντας τους νέους της κανονισμούς

Στην Ισπανία, το σύνηθες ύψος τουριστικού φόρου ανέρχεται σε 4 ευρώ την ημέρα ανά άτομο, με τη Βαρκελώνη να εφαρμόζει φόρο 2,5 ευρώ και τη Μαδρίτη να μην έχει φόρο. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με διαφοροποιημένα συστήματα εφαρμογής τουριστικού φόρου είναι η Ελβετία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Αυστρία ή η Πορτογαλία.

Τουριστικοί φόροι στον κόσμο

Τουριστικοί φόροι σε άλλα μέρη του κόσμου

Ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής ακολουθούν αντίστοιχες πρακτικές, με την Καλιφόρνια και το Τέξας να έχουν το φόρο πληρότητας στις κρατήσεις καταλύματος (στα motel, inn, ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα). Επίσης, η Νέα Υόρκη θα είναι πρώτη πόλη των ΗΠΑ που θα επιβάλλει διόδια στο κέντρο της.

Στην Ασία, η Ιαπωνία εφαρμόζει τον sayonara tax από τον Ιανουάριο, ο οποίος ανέρχεται σε 9,25 δολάρια και καταβάλλεται από τους διεθνείς ταξιδιώτες με την αναχώρησή τους από τη χώρα. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το ερχόμενο έτος.

Άλλες χώρες που εφαρμόζουν τουριστικούς φόρους είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Μπαχάμες, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή και η Τζαμάικα. Τέλος, η Ν. Ζηλανδία ετοιμάζεται να εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά τουριστικό φόρο, με χρέωση 24 δολάρια ανά άφιξη από το εξωτερικό.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ